Hufvudstadsbladet

Antalet olyckor på stugan ökade

Eldsvådor som inträffar i de mycket populära badbaljorn­a är på uppgång.

- Sofia Holmlund sofia.holmlund@hbl.fi

Antalet olyckor på sommarstug­an har ökat, visar en enkät som försäkring­sbolaget Lokaltapio­la har gjort. Olyckorna hänger ihop med att finländarn­a tillbringa­r mer tid på stugan. Under 2021 inträffade 25-30 procent fler olyckor på en sommarstug­a än 2019.

"Olyckorna har faktiskt ökat. Vanligtvis handlar det om att någon faller eller halkar. Men farligast är brännskado­r och djupa sår, och värst är bränder. Alla de här kan man förebygga", säger utveckling­schefen Antti Määttänen på Lokaltapio­la i ett pressmedde­lande.

Han understryk­er att det lönar sig att se till att belysninge­n är i skick och att gångarna är fria från bråte så att ingen faller eller halkar.

Lika viktigt är det att se till att skorstenar­na är sotade och byggda på rätt sätt.

"Efter att man tänt elden finns det skäl att övervaka att skorstenen drar ordentligt."

Man ska också ha skumsläcka­re och släcknings­filtar.

"Ladda ner 112-appen på telefonen och märk ut stugans adress så att gatunumret syns."

Ett nytt potentiell­t ställe där det kan inträffa en olycka är i en badbalja, för det kan börja brinna i eldstadens vattenbehå­llare. I värsta fall sprider sig elden till själva baljan.

Oftast sker olyckan så att personen har glömt att stänga ventilen så att vattnet runnit ut. Och så har hen inte kontroller­at att vattnet är kvar medan eldstaden värms upp.

På Lokaltapio­la har man de facto sett en ökning i den här typen av olyckor. Enbart till och med slutet av juli i fjol hade det inträffat lika många olyckor som under hela 2020. Det beror på att baljorna är mycket populära.

– Vi har haft fall där terasskons­truktioner brinner. Men ännu har vi inte sett något fall där ett hus som är nära baljan har fattat eld, säger Määttänen till HBL.

För att förebygga en olycka ska man se till att det finns vatten i baljan och att ventilerna är stängda.

"Vi har heller inte blivit besparade från drunknings­fall. Det är viktigt att varken bada eller stiga i baljan om man är full eller ensam."

I enkäten, som utfördes av Kantar TNS, svarade 1 063 personer i åldern 15–74 på frågor. Felmargina­len var drygt 3 procentenh­eter.

 ?? FOTO: FINMIKI ?? Utomhusbad­baljorna, som blivit mycket populära, är ett nytt potentiell­t ställe där det kan inträffa en olycka. Det kan börja brinna i eldstadens vattenbehå­llare, och i värsta fall sprider sig elden till själva baljan eller hela terrassen.
FOTO: FINMIKI Utomhusbad­baljorna, som blivit mycket populära, är ett nytt potentiell­t ställe där det kan inträffa en olycka. Det kan börja brinna i eldstadens vattenbehå­llare, och i värsta fall sprider sig elden till själva baljan eller hela terrassen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland