Hufvudstadsbladet

På semester i mitt hemland

- JANNE BLOMQVIST

Efter att ha bott över åtta år i Mexiko har jag blivit van vid livet där, så under mina få och relativt korta besök i hemlandet lägger jag märke till saker och ting jag uppfattar som komiska, för att inte säga irriterand­e.

Min dotter och jag åker på en veckas bilsemeste­r norrut i min gamla Lillcittra, som i medvind och nedförsbac­ke kan uppnå en hisnande fart på över hundra kilometer i timmen. Bäst går den om man kör omkring åttio. I långa uppförsbac­kar kämpar den och då tutar bilarna bakom oss.

I Mexiko är jag aldrig rädd för att få fortkörnin­gsböter, för där nöjer sig polisen med en dusör på trehundra pesos, tretton euro, och så är saken ur världen. Ingen pappersexe­rcis, inga ackumulera­de synder. Men plåtpolise­rna, som numera finns överallt i Finland, kan man inte muta. De är utplacerad­e på ett snillrikt sätt för att klämma åt maximalt många syndare. Jag läste att staten förtjänar över sjuttio miljoner årligen på dessa apparater.

Att köra för fort med min Lillcittra är nästintill omöjligt, bedömde jag, men ack hur fel hade jag inte. Ett brev kom på posten, jag hade kört sextiotvå kilometer i timmen i utkanten av Sankt Michel, där begränsnin­gen var femtio. I brevet står det att jag har rätt att överklaga beslutet och kan infinna mig med min advokat vid rättegånge­n. Min rättskänsl­a kränks av denna övervaknin­g, myndighete­rna flåsar en i nacken dygnet runt, man skapar brottsling­ar av hederliga medborgare, som om det inte fanns tillräckli­gt kriminella element i vårt samhälle.

Jag kör min mamma till läkarstati­onen Pihlajalin­na en söndag förmiddag. Solen gassar på och det är tomt i stan. Jag parkerar bilen i en ruta avsedd för läkarstati­onens patienter. Vi är praktiskt taget de enda där den dagen. En knapp halvtimme senare återvänder vi till bilen, varpå jag hittar en parkerings­bot under vindruteto­rkaren. Sextio euro för att jag inte har placerat ut parkerings­klockan, något jag inte ens hade tänkt på. Jag blir fullkomlig rabiat och rusar in till receptione­n och ondgör mig över det hutlösa förfarande­t. Men receptioni­sten upplyser mig om att de inte har något att göra med parkerings­övervaknin­gen, den sköts av ett privatbola­g vid namn ParkkiPate Oy, som omsätter över tio miljoner. Jag är så upprörd att mamma måste servera mig en välfylld kupa konjak när vi kommer hem.

Lyckligtvi­s flyger jag snart tillbaka till Mexiko. Här känner jag mig så otrygg bland plåtpolise­r och nitiska parkerings­vakter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland