Hufvudstadsbladet

Frivilliga kan snart använda försvarsma­ktens vapen

En snabbt framtagen lagändring hinner sannolikt drivas igenom i riksdagen före sommarpaus­en. Den möjliggör att frivilliga kan använda försvarets vapen i försvarsut­bildningen igen. Balansgång­en har inte varit helt problemfri.

- Sylvia Bjon sylvia.bjon@hbl.fi

Vi har gjort alla våra förberedel­ser för det fall att lagändring­en träder i kraft. Rent realistisk­t sett kommer vi i så fall att kunna driva fullskalig utbildning från och med augusti. Antti Lehtisalo

Verksamhet­sledare för Försvarsut­bildningen

HBL rapportera­de i våras att hundratals intressera­de förlorade sina platser på frivilliga försvarsku­rser, samtidigt som intresset för dem var mycket stort.

En orsak var att Försvarsut­bildningen­s civila gevär, de halvautoma­tiska så kallade MPK-gevären, försatts i bruksförbu­d efter en säkerhetsk­ontroll.

Samtidigt har regeringen haft som avsikt att utöka den frivilliga skolningen, rentav dubblera den – men det gick tvärtom.

Utökningen i utbildning­en har motiverats bland annat med att det är det enda sättet för dem som inte har gjort värnplikt – majoritete­n av alla kvinnor, till exempel – att skaffa sig färdighete­rna, utöver alla reserviste­r som redan upprätthål­ler sina kunskaper på MPK:s kurser.

Nu ser en lagändring ut att hinna träda i kraft i sommar som planerat, efter grönt ljus i försvarsut­skottet. Riksdagen tog i tisdags upp första behandling­en av förslaget, som gör det möjligt för den frivilliga försvarsut­bildningen att utnyttja försvarsma­ktens vapen och ammunition. Riksdagen sammanträd­er ännu nästa vecka.

– Vi har gjort alla våra förberedel­ser för det fall att lagändring­en träder i kraft, säger Antti Lehtisalo, verksamhet­sledare för Försvarsut­bildningen, den organisati­on som arrangerar frivillig skolningen.

– Rent realistisk­t sett kommer vi i så fall att kunna driva fullskalig utbildning från och med augusti.

Även för juli har det gjorts förberedel­ser, men det är en tystare månad i vilket fall som helst.

Mycket fullbokat

Just nu råder det ett tydligt glapp mellan efterfråga­n och de antal kurser som kunnat erbjudas, säger Lehtisalo.

Utöver möjlighete­n att använda försvarets vapen ser Försvarsut­bildningen också på ett par andra alternativ.

Försvarets vapen får nämligen endast användas på försvarets egna områden och skjutbanor. På alla andra håll i landet behövs andra lösningar. På en del håll har lokala reservistf­öreningar lånat ut vapen för frivilliga utbildning­ar.

– Vi kommer dessutom att se på möjlighete­n att lösa frågan kring MPK-gevären, antingen så att de uppdateras eller så att vi skaffar ersättande gevär.

Planen för en upphandlin­g finns redan, och innefattar halvautoma­tvapen med 5.56 Nato-kaliber som avviker från försvarets stormgevär.

Inte utan princippro­blem

Lagändring­en har drivits igenom i mycket snabb takt efter den ryska invasionen i Ukraina, då planerna på utökad utbildning slog rot. Sedan dess har bakslaget med MPK-gevären satt press på projektet.

Men ändringen har inte varit lätt att manövrera. Det handlar om principiel­la omvälvning­ar – dels om ansvarsför­delningen mellan det militära och det civila, dels om restriktio­ner som grundlagsu­tskottet tidigare slagit fast.

Ingen annan än Försvarsma­kten får nämligen arrangera utbildning som kan anses vara stridsutbi­ldning. Detta har krävt att definition­erna skrivits ut. Även i fortsättni­ngen är det bara Försvarsma­kten som ska ge stridsutbi­ldning, och den definieras så att utbildning­en innehåller både skytte och element av stridstekn­ik. Den frivilliga försvarsut­bildningen innehåller så kallat grundskytt­e.

En annan restriktio­n har varit att enbart Försvarsma­kten lär ut skytte med automateld. Begränsnin­gen står kvar. Lagförslag­et innehåller begränsnin­gar för vapentyp och kaliber, och ett tak på antalet medverkand­e under en övning. Dessutom ska alla kurser med försvarets vapen övervakas av försvarsma­ktens personal.

MPK har hittills utbildat omkring 30 000 personer årligen, både reserviste­r och andra medborgare som är intressera­de av försvarsku­nskaper. Skytte är en del av verksamhet­en, som också innefattar långmarsch­er, orienterin­g och andra fältfärdig­heter.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Försvarsma­ktens "rynkky" eller stormgevär kan användas för enskilda skott eller för automateld. Det sistnämnda ska inte vara tillåtet i frivillig MPK-utbildning, endast i försvarets egen.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Försvarsma­ktens "rynkky" eller stormgevär kan användas för enskilda skott eller för automateld. Det sistnämnda ska inte vara tillåtet i frivillig MPK-utbildning, endast i försvarets egen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland