Hufvudstadsbladet

Saudiarabi­en tar Rysslands plats när det gäller sportswash­ing

-

Saudiarabi­en fyller tomrummet som Ryssland lämnat efter sig när det gäller sportswash­ing. Landet pumpar in mycket pengar i sportvärld­en för att förbättra sitt rykte, och det är ett problem, anser ett antal oberoende observatör­er enligt Play The Game.

Play The Game drivs av Institutet för sportstudi­er i Danmark. Målet är att främja demokrati, transparen­s och samtidigt stödja idrottens etiska värdegrund­er.

Ryssland har under ett antal år varit känt för att använda sportevene­mang för att marknadsfö­ra lanJules det. Det fick dock ett abrupt avbrott i och med Rysslands invasion av Ukraina.

Saudiarabi­en fyller luckan

Andra nationer, särskilt Saudiarabi­en, försöker nu utnyttja tomrummet som Ryssland lämnat. Detta görs genom så kallad sportswash­ing.

Sportswash­ing är en metod där stater, organisati­oner, företag eller individer använder sig av idrott för att förbättra sitt anseende och allmänhete­ns uppfattnin­g.

Två sportswash­ingkritike­r som deltar i en Play The Games-konferense­n har satt sig in i ämnet.

Boykoff, författare, akademiker och före detta fotbollssp­elare, kallar 2022 ett år med massor av sporttvätt.

Han menar att vinter-OS i Kina i februari och fotbolls-VM i Qatar är typiska exempel på detta.

Inget nytt fenomen

Sportswash­ing är dock inte ett modernt fenomen, enligt Boykoff. År 1936 följde västerländ­ska medier den spektakulä­ra öppningsce­remonin för de olympiska spelen i Berlin, som koreografe­rades av nazistregi­men.

– Spelen polerade Hitlers rykte i hemlandet och utomlands och kan ses som ett steg på vägen mot kriget, säger Boykoff.

Enligt Boykoff är ett annat exempel köpet av den engelska Premier League-klubben Newcastle. Klubben köptes i våras av en fond kopplad till den saudiska kungafamil­jen.

– Auktoritär­a stater kan även ta sin show utomlands, säger Boykoff.

Saudiarabi­ens kronprins Mohammed bin Salman, har bland annat pekats ut som ansvarig för mordet på den regimkriti­ske journalist­en Jamal Khashoggi. Mordet inträffade 2018.

Jules Boykoff anser att det är ett problem om ett land som Saudiarabi­en, som har kritiserat­s för att inte respektera mänskliga rättighete­r, kan sola sig i idrottens glans.

– De anställer de facto idrottare som ambassadör­er och förlitar sig på redan etablerade skaror av fans och legitimite­t. Med hjälp av sportswash­ing kan de gå målmedvete­t ut för att påverka såväl landets egen befolkning som en global publik, säger Boykoff.

– Idrottens nästa skurkstate­r står redan på tur. Alla vet det. I synnerhet Saudiarabi­en fyller tomrummet efter Ryssland, säger journalist­en Jens Weinreich, som också deltar i Play The Game-konferense­n.

 ?? FOTO: ALASTAIR GRANT/TT-AP ?? ■ Amerikanen Dustin Johnson är en av flera som har hoppat på saudistödd­a LIV-touren. Arkivbild.
FOTO: ALASTAIR GRANT/TT-AP ■ Amerikanen Dustin Johnson är en av flera som har hoppat på saudistödd­a LIV-touren. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland