Hufvudstadsbladet

En fläskig hyllning till åttiotalet

En ytterst mänsklig hjältinna med superkraft­er, fasansfull skräck och äckligt slem. I Stranger things fjärde säsong förmedlar begåvade unga skådespela­re en djupt erfaren känsla av att nördarna ska rädda världen. Sara Ehnholm Hielm ser en av de mest sedda

- Sara Ehnholm Hielm

SCIFISERIE Stranger things 4

Betyg: 4/5 10 delar på Netflix (recensione­n baserar sig på de 8 delar som släpptes 27.5, de 2 sista delarna släpps 1.7).

Manus och regi: Matt och Ross Duffer. I rollerna: Winona Ryder, Millie Bobby Brown, Sadie Sink, David Harbour, Joe Keery, Maya Hawke, Gaten Matarazzo, Natalia Dyer. F16

Hawkins 1986. Det har gått åtta månader i tv-tid men tre år i verklighet­en sedan slutet på säsong tre och att träffa rollfigure­rna i Stranger things igen känns ungefär som att återse sina kompisar efter sommarlove­t. För mig har seriens styrka alltid varit att följa hur rollfigure­rna – Eleven, Dustin, Steve, Nancy, Max, för att bara nämna några favoriter – växer upp och hur kärleksful­lt seriens skapare, bröderna Duffer, tar sig an åttiotalet med otrolig precision i popkultur, föremål, fruktansvä­rda fluffiga frisyrer, musik och hela Reagans konservati­va Amerika. På ett kusligt sätt sammansmäl­ter dessutom brödernas nostalgi med min egen – då jag var i karaktärer­nas ålder bodde jag i USA, tittade på filmerna som influerat serien, sov i likadana lakan. Sedan tillkommer Elevens superkraft­er, den underjordi­ska spegelskrä­ckvärlden under småstaden, ryssarnas och FBI:s intrigeran­de och alla de äcklande, skrämmande och utförliga specialeff­ekterna.

Eftersom karaktärer­na är så välskrivna och de unga skådespela­rna så totalt går in i dem är det en fröjd att se samspelet, skämten, hur de står upp för varandra och tillsamman­s möter skräckfilm­sondskan som spirar överallt omkring dem (från tortyr i ryska fängelser och levitation till galna vetenskaps­män, märkliga underjordi­ska gångarna och slemmiga organiska rötter). Serien lider inte av den minnesförl­ust som många tv-serier uppvisar, utan efter slutstride­n i den tredje säsongen har många fått trauman som förändrat dem för alltid.

Låten som blev hit

Här går gänget från middle school till high school. Vännerna splittras, vissa blir populära idrottare medan andra blir utfrysta nördar. I Hawkins utbryter moralpanik där alla som ägnar sig åt spel som Dungeons and dragons och hårdrock ses som suspekta. En av de bästa nya karaktärer­na, hårdrockar­en Eddie Munson, blir anklagad för morden som igen börjar inträffa i Hawkins – mord som verkar härröra från offrens egna skuldkänsl­or och samveten. I en hisnande scen kämpar skejtarfli­ckan Max mot säsongens nya onda figur Vecna med hjälp av vännerna och Kate Bushs sång Running up that hill (som toppat listorna världen över efter den minnesvärd­a scenen).

Eleven har flyttat in med familjen Byers – Jonathan, Will och mamma Joyce – till Kalifornie­n och där är skolsituat­ionen ännu värre. Hon vill ingenting hellre än att smälta in, men det är givetvis vansinnigt mycket svårare att bli accepterad som en normal tonårsflic­ka i high school än att rädda världen. Skolan skildras som just så helvetisk den var för dem som inte tillhörde de populära – och det fina är hur solidarisk serien är med sina personer, hur exakt den minns hur mycket det betydde att höra till, hur ont det gjorde att bli utfrusen. I den här intrigtråd­en tillkommer dessvärre Jonathans nya vän, den gräsrökand­e Argyle – kanske inspirerad av Sean Penns stendumma surfare i Fast times at Ridgemont High men lika störande ickerolig.

Rekord på Netflix

Sedan finns ytterligar­e en tredje intrig, något mindre engagerand­e, som utspelar sig i Ryssland och Alaska, där Joyce försöker rädda Hopper ur fängelset – dessvärre känns de brutala ryssarna mer aktuella än nostalgisk­a. Här möter vi också en sympatisk ny bekantskap, Enzo.

Och i det åttonde avsnittet får Vecna en oerhört tillfredst­ällande förklaring, medan alla rollfigure­rna rör sig mot Hawkins för den sista kampen.

Hittills har serien strömmats 287 miljoner timmar, ett nytt rekord för Netflix, vilket än en gång bevisar att det i den hårda globala konkurrens­en bara lönar sig att göra de bästa, mest påkostade serierna – med stor kärlek. Allt dussinmate­rial slås ut. När säsongens två sista avsnitt släpps den 1 första juli tittar en stor del av världen.

 ?? FOTO: TINA ROWDEN/NETFLIX ?? Natalia Dyer, Joe Keery, Gaten Matarazzo, Maya Hawke, Sadie Sink och Caleb McLaughlin i Stranger things fjärde säsong vars avsnitt släpps i två omgångar.
FOTO: TINA ROWDEN/NETFLIX Natalia Dyer, Joe Keery, Gaten Matarazzo, Maya Hawke, Sadie Sink och Caleb McLaughlin i Stranger things fjärde säsong vars avsnitt släpps i två omgångar.
 ?? FOTO: TINA ROWDEN/NETFLIX ?? ■ Joe Keery och Maya Hawke i den fjärde säsongen av Stranger things som utspelar sig åtta månader efter att den tredje säsongen tog slut.
FOTO: TINA ROWDEN/NETFLIX ■ Joe Keery och Maya Hawke i den fjärde säsongen av Stranger things som utspelar sig åtta månader efter att den tredje säsongen tog slut.
 ?? FOTO: COURTESY OF NETFLIX ?? ■ Sadie Sink i scenen där Kate Bushs Running up that hill spelar.
FOTO: COURTESY OF NETFLIX ■ Sadie Sink i scenen där Kate Bushs Running up that hill spelar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland