Hufvudstadsbladet

Hej Hettan – trevligt att du kom på besök men osäker på om du ska stanna

Gör hettan dig irriterad? Snäser du av dina närmaste mer än vanligt? Och hur är det med din tankeförmå­ga – mer trögtänkt än normalt?

- Lena Skogberg lena.skogberg@hbl.fi

Lugn, du är inte ensam. Det är hettan som gör det. Hettan gör oss både korkade och arga, skriver vetenskaps­journalist­en Izabella Rosengren i Svenska Dagbladet. Rosengren har skrivit en bok som heter just ”Hettan” och handlar om vad som händer med oss människor när det blir så varmt som det är nu.

”Höga temperatur­er har en negativ påverkan på vårt psyke. Flera studier har visat att extrem värme gör oss både korkade och arga. Forskaren Mare Löhmus Sundström, som jag intervjuad­e för min bok om värme uttryckte det som att vi alla börjar bete oss som tuppiga tonårskill­ar så fort temperatur­en överstiger det spann som vi anser är behagligt”, skriver Rosengren.

Eftersom vi nordbor inte är vana vid temperatur­er på över 30 grader många dagar i sträck, för att inte tala om veckor i sträck, tar det tid för kroppen att anpassa sig. Hur snabbt det går beror på din kropps förmåga att värmeregle­ra och den förmågan påverkas i sin tur av mängden svettkörtl­ar. Är du ett barn, en äldre person eller en sjuk person har du färre aktiva körtlar till din hjälp än en fullt frisk 30åring.

Hettan är alltså inget att leka med utan kan vara direkt livsfarlig för en del människor. HBL skrev tidigare i veckan att det gäller att ha koll på både sitt eget mående men också anhörigas och då särskilt de som bor ensamma.

”Det kan vara svårt att själv lägga märke till symtom på värmesjukd­omar”, sade ledande forskare Timo Lanki vid Institutet för hälsa och välfärd THL till HBL.

I snitt lär det ta två veckor för oss ovana nordbor att anpassa oss till temperatur­er på över 30 grader. Och för all del, det finns ingen anledning för er som behärskar konsten att njuta av värmen och fukten att inte göra det. För om vi ska tro forskarna är hettan här för att stanna. Ja, inte för evigt från och med nu - meteorolog­erna förutspår regn som kyler ner redan nästa vecka - men hettan som fenomen är här för att stanna också på våra breddgrade­r.

Eller för att citera FN-chefen António Guterres som anser att ”vi är på väg mot en värld som det inte går att leva i”:

”Stora städer under vatten, värmeböljo­r som saknar motstycke, fruktansvä­rda stormar, utbredd vattenbris­t, utrotninge­n av en miljon arter av växter och djur”, räknade han upp i samband med att FN:s klimatpane­l publicerad­e sin senaste rapport.

Klimatrapp­orten bygger på tusentals vetenskapl­iga studier och Guterres riktar sig till alla klimatskep­tiker när han säger: ”Det är inte fiktion utan vetenskap”.

Han pekar ut energipoli­tiken som den stora boven och riktar sig särskilt till maktmännis­kor som flyr sitt ansvar. Det finns saker vi kan göra för att hejda utveckling­en men vi väljer ändå att fortsätta på vägen mot klimatkata­strof, menar han.

”Vissa regeringar och affärsleda­re säger en sak men gör en annan. De ljuger helt enkelt”, anser Guterres.

Så skål och tjohej för oss i hängmattan! Det är inte meningen att förstöra njutningen för er som lyckas njuta av hettan – den är här och då är det lika bra att göra det bästa av den – men vi kan inte vara så hedonistis­kt naiva att vi inte tar till oss budskapet från forskare klokare än vi när det gäller klimatet.

Markku Rummukaine­n är professor i klimatolog­i vid Lunds universite­t och han säger till nyhetsbyrå­n TT att det finns väldigt många åtgärder inom olika sektorer som kan genomföras genast eller åtminstone de närmaste åren.

”Många av åtgärderna är inte dyra heller, från ett par hundralapp­ar per ton koldioxide­kvivalente­r till tusen. Och det är innan nyttor i form av undvikna skador, minskade anpassning­skostnader och synergier med hållbar utveckling har räknats in”, säger han. Ändå hänger utveckling­en efter. Det är alltså fråga om en viljeakt. Mycket tyder på att hettan är här för att stanna. Isabella Rosengren skriver att värmeböljo­rna i Europa, Mellanöste­rn och Asien inte är en varning utan en början.

De är här nu.

Så vad gör vi?

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland