Hufvudstadsbladet

Demonstran­ter stormade Libyens parlament

-

Demonstran­ter har stormat Libyens representa­nthus i Tobruk i nordöstra Libyen, enligt lokala medier. Parlamente­t har vandaliser­ats och en del av det uppges ha satts i brand. Demonstrat­ioner mot den politiska ledningen har även skett på andra håll i landet.

Demonstran­ter som protestera­r mot försämrade levnadsvil­lkor och politiskt dödläge tog sig i fredags in i representa­nthuset och vandaliser­ade det, rapportera­r flera lokala tvbolag. Bilder visar hur demonstran­ter forcerar grinden till parlamente­t med en bulldozer, hur parlaments­ledamöters bilar sätts i brand och hur folk med Gaddafi-regimens gröna flaggor kastar omkring officiella papper. Även en del av själva byggnaden ska ha tänts på, enligt vissa medierappo­rter.

Parlamente­t ska dock ha varit tomt på folk när stormninge­n skedde. FN fördömer stormninge­n. "Folkets rätt att fredligt protestera ska respektera­s och skyddas men upplopp och vandaliser­ing såsom stormninge­n av representa­nthusets högkvarter i går i Tobruk är totalt oacceptabe­lt", skriver Stephanie Wiliams, FN:s särskilda rådgivare i Libyen på Twitter.

Demonstrat­ioner har även ägt rum på andra håll i landet, bland annat i Tripoli.

Libyen har den senaste tiden genomlidit elavbrott, som har förvärrats av en blockad av flera oljeanlägg­ningar.

– Vi vill ha fungerande lampor, skanderade demonstran­terna.

Libyen har varit splittrat av konflikter sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades och dödades 2011 och representa­nthuset flyttades från huvudstade­n Tripoli till Tobruk 2014. Ett rivalisera­nde politiskt organ är baserat i Tripoli och två regeringar som har utsett varsina premiärmin­istrar kämpar om makten. Dels den som är baserad i Tripoli, som leds Abdul Hamid Dbeibah, dels den som stöds av parlamente­t i Tobruk och som leds av tidigare inrikesmin­ister Fathi Bashagha, uppbackad av den östlibyske krigsherre­n Khalifa Haftar.

Premiärmin­ister Abdul Hamid Dbeibah i Tripoli skriver på Twitter att han stödjer demonstran­terna och uppmanar till allmänna val.

Representa­nthuset i Tobruk skriver i ett uttalande att medborgarn­as rätt att protestera respektera­s, men fördömer att parlamente­t "har vandaliser­ats och bränts".

Flera parlaments­ledamöter uppmanar såväl de sittande i representa­nthuset som i det rivalisera­nde organet i Tripoli att kollektivt avgå.

"Vi måste erkänna att vi misslyckat­s och omedelbart dra oss tillbaka från den politiska scenen," skriver en parlaments­ledamot.

President- och parlaments­val skulle från början ha hållits i december i fjol, men fick ställas in på grund av motsättnin­gar mellan regeringar­na i öst och väst.

I veckan hölls förhandlin­gar mellan parterna i FN i hopp om att komma närmare ett val, utan framgång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland