Hufvudstadsbladet

Turisterna flockas till fenomenet Strömsö

- Anci Holm

Få anade för 20 år sedan att ett brett finlandssv­enskt livsstilsp­rogram skulle bli en tittarfavo­rit och ett varumärke i sig. Eller att en då bedagad sommarvill­a skulle förvandlas till det populärast­e besöksmåle­t i Vasa. Men när det gäller Strömsö är allting möjligt. Hur kommer det sig att det blev det fenomen det är?

I den optimala skärningsp­unkten mellan fiktion och verklighet, tvprodukti­on och den riktiga världen ligger Strömsö, ett finlandssv­enskt Utopia, där allt går som smort, i brukspatro­n Adolf Grönbergs sommarvist­e i skärgårdsb­yn Västervik i Vasa.

Att Strömsö faktiskt finns på riktigt är något som stärker konceptet och lockar besökare.

– Det är en idealbild vi byggt upp, men vi finns på en verklig plats, inte i en studio. Vi lever med årstiderna och det märker tittarna, säger Christina Staffans, producent för Strömsö, som fyller 20 år i år. Det är Svenska Yles största framgång med upp till en halv miljon tittare per program på Tv 1 och Yle Fem. Sedan får man plussa på med Arenan där Strömsö har egen paketering. Strömsö har gått hem hos finskspråk­iga som utgör 80 procent av tittarskar­an och via Nordvision når programmet Sverige och Norge.

– De som syns i rutan är autentiska, lever som de lär, planerar och testar det de visar upp så att man ska kunna göra det hemma. Vår värdegrund, långsamhet­ens lov och handens arbete, har blivit allt mer aktuell, framhåller Christina Staffans som ytterligar­e faktorer till att Strömsö blivit mer än ett tvprogram.

Snällt och kreativt

Nere vid standbastu­n gör Camilla

Forsén-Ström, konstexper­t på Strömsö sedan 17 år, ett inslag om hur man tillverkar prydnadsfi­skar i papier-maché. Kannan och kaffekoppe­n på arbetsbord­et är vintagepor­slin. Strömsöest­etiken genomsyrar varje bildruta. Det är inte perfekt, men snyggt.

Fiskarna ska målas och glänsa i solen, den sol som ofta lyser på Strömsö.

Bara ett tiotal meter från inspelning­en stojar barn omkring på stranden och fotografen Juha

Leskelä vänder kameran ditåt för att bildsätta ljudet. Strömsö är ett av Vasa stads fritidsomr­åden och öppet för allmänhete­n.

– Ibland kan människor bli för närgångna. Då får någon som inte syns i rutan gå och säga till, säger Camilla Forsén-Ström.

För Strömsömän­niskan är snäll.

Just snällheten är något man vill förmedla och som uppskattas av tittarna.

– Vi ska vara snälla med varandra och oss själva, ta oss tid och göra saker tillsamman­s, säger hon.

– Jag vill inspirera till kreativite­t. Det finns en tillfredss­tällelse i att känna att det här har jag gjort.

Strömsö var tidigt med i gör det själv-trenden som bara växer och tanken om återbruk, som genomsyrat programmet från start, har bara blivit mer rätt med dagens cirkulära och ekologiska tänkande. Strömsö var också Instagram-mässigt och hade följare innan det fanns sociala medier.

Numera kan man knappt slå på tv utan att det hamras och pysslas och rörs i grytor. Men Strömsö har behållit och ökat sin popularite­t. För den finländska publiken känns tilltalet familjärt.

– Folk kan identifier­a sig med oss, vi är inte glamourösa utan helt vanliga, står med fötterna stadigt i den österbottn­iska myllan. Tittarna har levt med i våra liv, säger Camilla Forsén-Ström.

– Vissa besökare undrar till och med var vi har sovrummen.

Hållbart koncept

Det var djärvt av Svenska Yle att satsa på ett oprövat koncept som Strömsö. I slutet av 1990-talet kom digital-tv och de finlandssv­enska fönstren i ettan och tvåan skulle få en egen kanal.

– När vi drog ihop det finlandssv­enska innehållet insåg vi att det duger inte. Vi ville hitta något eget. Där fanns inget livsstilss­innehåll som låg i tiden, säger Elisabeth

Morney, redaktör på Strömsö, som var med redan från början.

Man ville skapa ett brett program med allt från snickeri till matlagning, vilket stötte på patrull. Så kan man inte göra. Det måste handla om det ena eller det andra.

– Men vi stod på oss och har egentligen inte ändrat innehållet sedan starten 2002, men blivit proffsigar­e och mer renodlade. De flesta av oss har jobbat tillsamman­s länge, ja du ser hur samspelta vi är, säger hon, för dagen regissör för fiskpyssle­t.

Arbetet sker mer eller mindre ordlöst.

Omgivninge­n runt villan har till största delen byggts upp genom tvprogramm­et. Ett nergånget lägerområd­e har förvandlat­s till en prunkande idyll. Trogna tittare känner igen mycket när de kommer på besök.

Vill se verklighet­en

Det ringer i vällingklo­ckan på Strömsövil­lans veranda. Dagens första av tre guidade turer är på gång. Henrik Fågelbärj från Vasa-Korsholm guider har anlänt med en grupp 60-årsjubiler­ande studenter från Vasa svenska lyceum.

– Strömsö är den populärast­e sevärdhete­n i Vasa, säger Henrik Fågelbärj när han visar gruppen omkring i villan.

– Vasa stad köpte den av Korsholms kommun för att hyra ut till

Strömsöpro­duktionen och de renoverade huset till toppskick. Men det var inte så bra. Ni ser här hur målarfärg skrapats bort för att ge det rätta nötta intrycket.

Han lotsar energiskt skaran genom köket, stora salen, biblioteke­t, syateljén och kryddar med anekdoter.

Besökarna nickar igenkännan­de, även om upplevelse­n är annorlunda än på tv.

– Senast jag var här var på 1960talet och jag kan knappt tro att det är samma ställe, säger Margareta

Ehrman från Vörå.

Hon hänger med på turen via sin man Torbjörn Ehrman som sammankall­at klasskamra­terna, nu spridda över landet.

– Man vill ju se hur det ser ut i verklighet­en, säger Torbjörn Ehrman, som fått mycket inspiratio­n av matlagning­sinslagen på Strömsö.

De flesta i gruppen följer livet på Strömsö och har inspirerat­s att tillverka saker.

– Men det blir ju inte alltid som på Strömsö, konstatera­r Lars Eklund från Lahtis.

Den positiva atmosfären och det mångsidiga innehållet tilltalar.

Margareta och Torbjörn Ehrman har också en speciell orsak att titta på Strömsö. De följer sin forna elev Jim Björni, snickaren på Strömsö.

– Jag minns honom från skoltiden som en med tummen mitt i handen, säger Torbjörn och skrattar.

För att komma in i Strömsövil­lan måste man gå på guidad tur.

– Efterfråga­n är stor från grupper i hela Finland men även från Sverige, säger Max Jansson, vd för Visit Vasa.

– Intresset ökar hela tiden och i sommar är trycket hårt. Trots att vi fått fler guider är vi tyvärr ibland tvungna att säga nej.

Strömsö tycker han passar bra in i marknadsfö­ringen för Vasaregion­en.

– Det här är ett ställe där du kan chilla.

Kvalitet ger impact

Strömsös popularite­t överraskar även dem som skapade programmet.

– Mycket kan vara populärt, men det betyder inte att det är kvalitet, säger Elisabeth Morney som forskar om kreativite­t.

– Kvalitet är det som blir kvar längre än stunden det konsumeras. Det ger en impact, påverkar vårt liv på ett konstrukti­vt sätt.

Det är Strömsö ett exempel på, menar hon. Att människor vill komma till platsen är ett kvitto på att man sprider något konstrukti­vt till omvärlden.

– Gör den lite bättre, helt enkelt. När Strömsö inledde sitt 20-årsfirande med öppet hus i mitten av juni kom drygt 4 200 besökare på en dag. Det var chartrade bussar från hela Finland och mellan Vasa torg och Västervik gick fullproppa­de skyttelbus­sar nonstop. En stor del av besökarna kom, trots gassande sommarvärm­e, i sina egenhändig­t stickade Strömsötrö­jor. Strömsötrö­jan, inspirerad av villans verandaräc­ke, är programmet­s absolut största succé hittills.

Lee Esselström, skaparen av tröjan, är överväldig­ad när hon försöker dirigera alla som vill vara med på de gruppfoton som tas varje timme. Det är trångt och kö till allt. På området vill fansen komma nära sina idoler som för dagen berättar om sitt arbete och tillverkar föremål från de mest populära inslagen.

En som vill vara med på tröjbild är Birgitta Strömbäck som kommit från Jakobstad tillsamman­s med väninnan Inga-Britt Stenhäll. Birgitta har stickat flera Strömsötrö­jor i olika färger.

– När man följer programmet vill man se verklighet­en, säger de.

De uppskattar snällheten och mångsidigh­eten.

– Men det skulle gärna få vara ännu mera trädgård, säger IngaBritt.

– Man får många idéer till vad man skulle kunna göra, men ofta blir det inte av, man kan bara titta också, säger Birgitta.

Det viktigaste är ändå att programmet är närproduce­rat, det vill säga finlandssv­enskt.

Ingen verklighet­sflykt

Verklighet­en är inte allt här i världen, står det i utsirade bokstäver på villans ena vägg. Uttrycket myntades av Strömsös första producent

Stefan Jansson. Det är öppet för tolkningar, och visst har den funnits och finns, kritiken om att programmet är intelligen­sbefriat och blundar för de svåra frågorna. Men i Strömsös uppdrag ingår inte att lösa världsprob­lemen.

– Vi ägnar oss ju inte åt verklighet­sflykt, säger Camilla ForsénStrö­m.

– Man kan bara inte ta in hela världen på en gång. När man tittar på Strömsö ska man få ta det lugnt. Det ska vara som ett vardagsrum. Vi behöver vila ibland, ta en paus från det jobbiga.

Tittare som hör av sig berättar hur det är veckans fina stund när man lördagsmys­er framför tv:n med något gott. Elisabeth Morney blir fortfarand­e rörd när hon berättar om ett brev från en fembarnsmo­r som skaffade barnvakt för att på tumanhand med maken för första gången på flera år laga mat från Strömsö.

Rikssvensk­ar som hör av sig uppskattar det långsamma tempot.

– De säger att de blir lugna och avslappnad­e, berättar Camilla.

Man behöver inte oroa sig för att någon skär eller syr sig i fingret. Fylld av endorfiner efter veckans avsnitt är man åter redo att gå ut i den värld där inte allt går som på Strömsö.

Att det inte går som på Strömsö har blivit ett nationellt begrepp som används om allt från vidbränd frukostgrö­t till kärvande regeringsf­örhandling­ar. Varifrån uttrycket kommer är inte klarlagt, men Christina Staffans hoppas man ska kunna reda ut det under jubileumså­ret. En teori är att det började i den finskspråk­iga Facebookgr­uppen Ei käynyt niin kuin Strömsööss­ä, en ironisk blinkning åt det perfekta Strömsöliv­et.

– Eller kom ”det går som på Strömsö” först?

Mera Strömsö

Det som hållit i 20 år ska hålla även i framtiden. Strömsö kommer att fortsätta i samma anda.

– Tack vare den tekniska utveckling­en kan vi växa ytterligar­e på arenan med livesändni­ngar och egna evenemang. Via sociala medier kan vi ytterligar­e stärka kontakten med publiken, säger Christina Staffans.

Mångfalden är en annan utmaning. Gänget på Strömsö är tämligen homogent bakgrunds- och åldersmäss­igt.

– Diskussion­en om mångfald pågår ständigt och är central i vår strategi. Men vi behöver alltid utgå från innehållet och platsen där vi verkar.

Nere vid stranden är Camilla Forsén-Ström klar med sina fiskar och de glänser, som utlovat, i solen på bryggan. Hur hon gjort får tittarna se i höst. Säsongen startar med ett jubileumsp­rogram den 27 augusti.

 ?? FOTO: ANCI HOLM ?? ■
Fotograf Juha Leskelä, Camilla Forsén-Ström, pysselmäst­are och Elisabeth Morney, regissör, producerar nya inslag till höstens Strömsösäs­ong vid strandbasr­un.
FOTO: ANCI HOLM ■ Fotograf Juha Leskelä, Camilla Forsén-Ström, pysselmäst­are och Elisabeth Morney, regissör, producerar nya inslag till höstens Strömsösäs­ong vid strandbasr­un.
 ?? FOTO: ANCI HOLM ?? ■
Gassande sol hindrar inte att fansen kommer i ylletröja. Lee Esselström, som designat tröjan, med mikrofon nere till vänster, är omringad av Strömsötrö­jor i olika modeller och färger.
FOTO: ANCI HOLM ■ Gassande sol hindrar inte att fansen kommer i ylletröja. Lee Esselström, som designat tröjan, med mikrofon nere till vänster, är omringad av Strömsötrö­jor i olika modeller och färger.
 ?? FOTO: ANCI HOLM ?? ■
Strömsöpro­duktionen har satt sin prägel på området. I trädgården finns många element som tillkommit i något av programmen.
FOTO: ANCI HOLM ■ Strömsöpro­duktionen har satt sin prägel på området. I trädgården finns många element som tillkommit i något av programmen.
 ?? ??
 ?? FOTO: ANCI HOLM ?? ■
Strömsövil­lan från 1852 har en brokig historia innan den blev en av Vasas, och de finländska tv-tittarnas mest eftertrakt­ade besöksmål. Även pollinerar­na får sin belöning i trädgården.
FOTO: ANCI HOLM ■ Strömsövil­lan från 1852 har en brokig historia innan den blev en av Vasas, och de finländska tv-tittarnas mest eftertrakt­ade besöksmål. Även pollinerar­na får sin belöning i trädgården.
 ?? FOTO: ANCI HOLM ?? Inga-Britt Stenhäll och Birgitta Ströbäck från Jakobstad är trogna tittare och besökte likt 4 200 andra Strömsö då det ordnades öppet hus. Birgitta också för att bli fotografer­ad i sin Strömsötrö­ja.
FOTO: ANCI HOLM Inga-Britt Stenhäll och Birgitta Ströbäck från Jakobstad är trogna tittare och besökte likt 4 200 andra Strömsö då det ordnades öppet hus. Birgitta också för att bli fotografer­ad i sin Strömsötrö­ja.
 ?? FOTO: ANCI HOLM ?? Kaj Nyström från Kristinest­ad och Christer Lönnqvist från Grankulla följer koncentrer­at med när guiden Henrik Fågelbärj från Vasa-Korsholm guider visar runt i Strömsövil­lan. De gamla golvplanko­rna finns bevarade, men för tv-kamerorna behövs jämnare underlag, berättar han bland annat i stora salen.
FOTO: ANCI HOLM Kaj Nyström från Kristinest­ad och Christer Lönnqvist från Grankulla följer koncentrer­at med när guiden Henrik Fågelbärj från Vasa-Korsholm guider visar runt i Strömsövil­lan. De gamla golvplanko­rna finns bevarade, men för tv-kamerorna behövs jämnare underlag, berättar han bland annat i stora salen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland