Hufvudstadsbladet

I Vardagar får allt rymmas med

- Ulf Lundell Henrik Jansson

Ulf Lundell skriver sitt liv, i en kreativite­tsnärande textmassa som ska fånga livets smått obegriplig­a mångfald. Han rapportera­r med skarp och oförsonlig blick – en ostoppbar ärlighetsm­askin som kan utnämna vårt millennium till ”den nya medeltiden”. Naturen och fågellivet lockar fram mjukare klanger i anteckning­arna.

Vardagar 6 & 7 Wahlström & Widstrand 2022

Under de senaste åren har Ulf Lundells Vardagar-volymer blivit en nödvändig del av sommarläsn­ingen. Den första utkom 2018, och överraskad­e både läsare och kritiker – en fri dagboksfor­m av det slaget kändes genast optimal för en gammal räv inom musik- och litteratur­världarna som han.

Därefter har de omfångsrik­a utgåvorna inte gett samma överraskni­ngseffekt, men en trivsam läsning har de alltid erbjudit. De tre första åren utkom en volym i året, men i fjol kom två band och den principen följs också när det blivit dags för Vardagar 6 och Vardagar 7.

De 1150 sidorna spänner över tidsaxeln september 2020 till september 2021.

Och eftersom Lundell i slutet av den föregående boken fick ett inbjudande mejl av en kvinna, och lite motvilligt började tycka att denna N verkade intressant, kan man nu från början ana att han trots alla löften om motsatsen igen ska halka in i ett förhålland­e.

Varje gång N de första månaderna berörs uttrycker han såväl entusiasm som motstånd och oro, men det verkar i varje fall som om de bägge skulle fungera bra tillsamman­s när de ses. Trots att hon är ungefär 30 år yngre än han, och dessutom från Stockholm.

”Hon har väl charmat mej / Fyllt mitt liv med mening och glädje / men: den kostar”.

I den sjunde delen bor N periodvis hos honom, och arbetar på distans.

Struntar i politisk korrekthet

Livet och rutinerna rullar på i Lundells hemlandska­p, med kreativite­t, samvaro och tristess i en ohelig men funktionel­l allians. Men dessutom pågår livet ute i Sverige och världen, och filtreras då genom hans Österlenva­rdag.

Det är intressant att via anteckning­arna kastas tillbaka till åren 2020–21, närhistori­a i högsta grad men också en tid fylld av sådant man gärna velat glömma. Donald

Trump. Coronapand­emin före vaccinet. Rysslands accelerera­nde utveckling mot diktaturst­yre.

Lundell står via ett frenetiskt nyhetsinta­g mitt inne i den tiden, och rapportera­r ur sitt personliga perspektiv, med skarp och oförsonlig blick. Och det är uppfriskan­de med en författare som struntar i politisk korrekthet eller mottagarre­aktioner; kompromiss­er har sällan stått på den här mannens personliga agenda, och också i dag är han en ostoppbar ärlighetsm­askin som kan utnämna vårt millennium till ”den nya medeltiden”.

Och när världsläge­t fått sitt kan han i ett svep övergå till att döma ut listor på de 500 bästa böckerna eller skivorna som meningslös­a. Själv föredrar han, som han säger, de listor han skriver på kvällen ”så att jag vet vad jag ska göra dagen därpå”.

Kanske trivialt, men i den här kontexten också befriande opretentiö­st. Och jag uppskattar överlag den speciella självironi­ska humor han med åren utvecklat. I någon anteckning berättar han om hur han passerat ortens pizzeria, och två damer där hojtat ”ingen pizza är också en pizza” åt honom. Roliga äldre kvinnor, konstatera­r han, givetvis mycket medveten om anspelning­en på hans ökända uttalande efter att han på 1990-talet missat ett turnédatum: ”En inställd spelning är också en spelning.”

Men det är naturen och fågellivet som effektivas­t lockar fram de mjukare och mer poetiska klangerna i hans anteckning­ar. Hit söker han sig när han behöver ro eller tröst, och i den miljön kan också kläcka en del smått aforistisk­a rader.

”Bäst vore att sitta som en sten stilla / på en åker under månen / Att göra inget / Så fort folk gör nåt går det åt helvete”.

Rikedom, volym och ärlighet

Ulf Lundells flödande ymnighet kan säkert locka en del läsare att efterlysa strykninga­r. Och det är sant att en viss pratighet också förekommer, men när det handlar om en textmassa som ska fånga livets smått obegriplig­a mångfald är devisen ”allt ryms med” inte bara konsekvent utan också kreativite­tsnärande.

Här finns goda skäl att satsa på rikedom, volym och frispråkig ärlighet – och Lundell är heller inte alls rädd för att också lyfta fram egna svagheter och tillkortak­ommanden.

Överlag har principen att skära i materialet, förtäta och avgränsa aldrig hört till hans starkaste sidor, inte när det gällt musikalbum och inte heller i romanerna. Men nu har han alltså till slut hittat ett format där det otämjda överflödet sitter rätt.

Formen må vara ganska grovt tillyxad under en del partier, men det är spännande att glida med i den närmast hypnotiska mixen av vardagssys­slor, fåglar, politiska ställnings­taganden, minnen, läsoch musikupple­velser och ny förälskels­e. Lundell skriver sitt liv, och man kan aldrig veta vilken ton han ska anslå eller tematik han ska välja på följande sida.

Man drivs fram och tillbaka, mellan smått och stort, mellan kärlek och irritation, mellan ryggont och skapargläd­je. Och om en viss utmattning­seffekt mot slutet av del 7 började göra sig påmind var den inte värre än att jag med säkerhet hinner repa mig till nästa sommar, då jag ska kasta mig över nästa band.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Ulf Lundell skriver sitt liv, och man kan aldrig veta vilken ton han ska anslå eller tematik han ska välja på följande sida.
FOTO: PRIVAT Ulf Lundell skriver sitt liv, och man kan aldrig veta vilken ton han ska anslå eller tematik han ska välja på följande sida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland