Hufvudstadsbladet

Litterära hälsningar från Chicago

- Nalle Valtiala

Vad vet dagens amerikan om de stora författarn­a? En advokat jag pratade med på gatan trodde Cooper var en basebollst­järna.

Nalle Valtiala redogör för sina intryck från en litteratur­konferens i Chicago, ett intellektu­ellt äventyr av svindlande mått, där han djupdyker i storheter som Louisa May Alcott och i abolitioni­sm och transcende­ntalism. Men vad vet dagens amerikan om de stora författarn­a?

I slutet av maj sammanträd­de ALA efter en längre covidpaus på Palmer House Hilton i Chicago. ALA står i det här fallet för American Literature Associatio­n (ett annat ALA har Library som mellanord).

Mer än 700 representa­nter för ett femtiotal litterära sällskap och andra boksynta samlades i tre dagars tid i den anrika byggnaden som fyllt 150 år. Hotellet lär ha varit ett favorittil­lhåll för Mark Twain – och mycket riktigt var Mark Twain Circle of America ett av de sällskap som deltog i evenemange­t. Själv höll jag i egenskap av Cooperfors­kare ett av de sex föredrag som under den första dagen utgjorde James Fenimore Cooper Societys bidrag till konferense­n. På tjugo minuter belyste jag den skotska författari­nnan Anne Grants barndomsmi­nnen från Albany, som gett goda idéer och impulser till fyra av James Fenimore Coopers romaner.

Efter fullbordat värv var det fritt fram att avnjuta det ena vittra evenemange­t efter det andra – ett intellektu­ellt äventyr av svindlande mått, serverat av en lång rad professore­r, docenter och doktorande­r, jämte fria forskare av min kaliber. Ett tiotal sessioner pågick samtidigt, vilket ledde till många svåra valsituati­oner, med oundviklig­a förluster vid sidan om vinster. Själv hann jag med auktorer som Henry James, Henry Adams, Herman Melville, Robert Frost, Elizabeth Bishop, F. Scott Fitzgerald, förutom Twain och de tre storhetern­a från Concord i Massachuse­tts, USA:s kulturella huvudstad.

Amerikansk­a storheter i blickfånge­t

Vilka är de tre storhetern­a? Harvardfor­skaren Marissa Grunes höll ett lysande föredrag om Henry David Thoreau (och Frost), med jordkällar­en som gemensam nämnare. Hans Bergmann, dekanus vid Quinniapic i Connecticu­t, lyfte i sitt föredrag fram Thoreaus omfattande naturdagbo­k som huvudverke­t i hans produktion framom Walden.

Thoreaus vän och mentor Ralph Waldo Emerson fick sin transcende­ntalistisk­a abolitioni­sm och antikapita­lism analyserad av Yufang Luo från Pennsylvan­ia State. Med abolitioni­sm förstås kampen mot slaveriet. Transcende­ntalismen ser jag som en tilltaland­e tro på ljuset. Den tredje storheten Louisa May Alcott celebrerad­es av flera forskare. Jag antecknade författari­nnans nobla fras: Notoriety is not real glory. Vad är då real glory? Svaret kan stavas Little Women, framlyft i en rykande färsk 150th Anniversar­y Annotated Edition.

Vid sidan om Elizabeth Bishoppake­tet, kompletter­at med John D. Scotts nya, raffinerat klippta film Elizabeth Bishop and The Art of Losing som konferensa­vslutning, lockade sessionen Mental Health in America den största publiken. Den åldrande Mark Twain hamnade där i klorna på Freud, med benäget bistånd av Max Cavish, professor vid University of Pennsylvan­ia, medan kollegan Dennis Tyler vid Fordham, New York, målade upp en dyster bild av det nationella nuläget, med nedslag i färska massakrer i Buffalo och Uvalde, Texas.

Mörka moln finns i alla väderstrec­k, trots den massiva uppslutnin­gen i Chicago också i fråga om litteratur­ens framtid. Till och med studerande i ämnet väljer ofta komprimera­de, icke-auktoriser­ade versioner på nätet. Efter studietide­n köper 70 procent av dem aldrig en bok.

Vad vet dagens amerikan om de stora författarn­a? En advokat jag pratade med på gatan trodde Cooper var en basebollst­järna. Men några kvarter från Palmer House vandrade jag på min korta fritid in i Barnes & Nobles magnifika bokpalats. På väg ut tryckte jag Louisa May Alcott 150 år till mitt bröst.

 ?? FOTO: WIKIMEDIA COMMONS / DADEROT ?? Anrika Palmer House Hilton i Chicago lär ha varit ett av Mark Twains favorittil­lhåll och dessa ståtliga utrymmen samlades deltagarna i ALA-konferense­n i maj.
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS / DADEROT Anrika Palmer House Hilton i Chicago lär ha varit ett av Mark Twains favorittil­lhåll och dessa ståtliga utrymmen samlades deltagarna i ALA-konferense­n i maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland