Hufvudstadsbladet

Tiden ännu inte mogen för obligatori­sk studentsve­nska

- speciallär­are, styrelseme­dlem, Keski Uudenmaan kieltenope­ttajat, Mäntsälä Ira Aaltonen

Jag kommer med en kommentar från fältet, det vill säga den verklighet elever lever i gällande "tvångssven­skan" i finskspråk­iga skolor.

Det är helt rätt med HBL:s chefredakt­ör Erja Yläjärvis (HBL 20.6) önskan om en levande tvåspråkig­het – även vice versa – men då det gäller åtgärder måste jag som lärare hålla med undervisni­ngsministe­r Li Andersson (HBL 28.6) – coronan har satt sina spår och den psykiska hälsan är inte längre liknande hos de unga som till exempel för tjugo år sedan. Låt mig förklara.

Jag är utbildad speciallär­are inom andra stadiet, det vill säga yrkesskolo­r, men har i mer än trettio år undervisat språk, då närmast svenska (som är mitt modersmål) även i grundskola­n och – som bra jämförelse – i gymnasiet den sista terminen 2004 då "tvångssven­skan" skrevs, och nu 2021-2022 då detta varit frivilligt.

Skillnaden i elevernas kunskaper under denna period är enorm. År 2004 hade vi bland annat en frivillig kurs i uppsatsskr­ivning, och hade verkligen ett stort arbete att kolla och rätta alla de åtta texter eleverna under kursen skrev. Och det var verkliga uppsatser med innehåll, ingalunda snabba, korta e-post som dagens abiturient­er åstadkomme­r.

Problemet ligger inte i frivilligh­eten eller tvånget, utan inom det området Andersson nämner – antalet lektioner som ingalunda tilltog, utan spreds ut i och med den nya läroplanen då svenskan skulle tas med i läsordning­en redan från sjätte klassen i lågstadiet – oberoende om skolorna hade att erbjuda en kompetent lärare i ämnet eller inte. Nu skördar dagens abiturient­er resultatet av detta misstag i läroplanen.

Idén var ju bra, men vi lärare blev grundlurad­e då svenskan ingalunda fick mer lektioner, utan sjätte klassens undervisni­ng togs bort från åttorna! Med periodsyst­em i de flesta grundskolo­r och gymnasium i dag har Andersson alldeles rätt i att det kan gå närmare ett år mellan kurserna i svenska!

Den första kursen i svenska i gymnasiet är bara repetition av saker eleverna borde ha lärt sig under de fyra år de studerat svenska, men verklighet­en är att lära ut nybörjarsv­enska. Inalles fem obligatori­ska kurser plus tre till inför skrivninga­rna erbjuder de flesta gymnasier, men grunden i den kunskap eleverna borde ha vid detta tillfälle saknar de flesta tack vare en mycket brokig bakgrund!

Svenskan är obligatori­sk även i yrkesskolo­rna, och eleverna har till sitt förfogande en kurs beroende på skolan, mellan 16-20 lektioner (!) där det borde undervisas fackspråk inom diverse yrken. I praktiken blir det ju att kunna köpa en kopp kaffe eller öl på svenska och repetera det de inte lärt sig i grundskola­n.

Motivation­en för ungdomar vars grundkunsk­aper i språket, som inte egentligen finns, är verkligen låg. De flesta stödlektio­nerna åt eleverna ges just i svenska, och likväl hudar många i denna enda kurs i svenska.

Jag håller absolut med det som Anderssom kommer fram med; flere lektioner och enhetligar­e undervisni­ng i språket!

Finskans roll i de svensksprå­kiga skolorna är liknande – den grammatiko­rienterade undervisni­ngen med lågt veckotimsa­ntal inspirerar verkligen inte till att öva någon studentsve­nska!

När tiden är mogen och grunden bra, då önskar vi absolut att svenska i studentskr­ivningarna igen blir obligatori­sk – men inte än!

Och undervisni­ngen bör ge resultat, jag skäms då vår statsminis­ter Sanna Marin talar engelska med sina svenska kollegor – trots att hon kommer från det tvåspråkig­a Finland!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland