Hufvudstadsbladet

Har du ett favoritbär ?

- BERRA LINDELL

Först tänkte jag spontant skriva att jordgubben är min favorit, men så funderade jag lite mer och kom fram till att jag egentligen är förtjust i alla bär, ungefär som den kvinnliga musiker som sade sig gilla Bach över allt annat då hon övade in verk av honom, för att nästa vecka gilla van Beethoven mest av alla då hon finslipade musik av honom.

Eller som om någon frågade vilket av barnen man tycker mest om. De kan vara hur olika varandra som helst men det går inte att svara på en sådan fråga.

Det finns så många bär, och jordgubben är en förädlad form av smultron. Var och en har väl haft sitt eget smultronst­älle och trätt upp smultron på grässtrån. Och vad är härligare än ett sött, klarrött smultron som smälter i munnen! Inte att undra på att flera sånger handlar om att kyssa en mun som är röd som smultron, sånger om att kyssa läppar röda som jordgubbar känner åtminstone inte jag till...

Ett bär som så gott som utrotats är åkerbäret. Jag blir sentimenta­l då jag tänker på barndomens solheta dagar så vi satt på kanten av utfall där åkerbären trivdes och smaskade i oss av de saftiga bären!

Till all lycka kan jag ännu varje sommar njuta av några åkerbär som växer på vägrenen till min sommarstug­a, villan, som man säger i Österbotte­n.

Stället är lite hemligt liksom varje hjortronmo­sse är hemlig. Min mor Berit älskade hjortron så det hörde till traditione­n att hela familjen varje sommar skulle ut och plocka hjortron. Det doftade alltid friskt av ljung och andra växter på mossen, och det var spännande att gå på torvorna och veta att det var mörkt, hotfullt lurande vatten under.

Hjortron är svårplocka­de, ett bär här, ett bär där, och de skulle plockas redan när de höll på att mogna, annars var andra framme. Sedan fick de röda bären mogna hemma tills de blev gula och söta. Synd att jag inte hade förstånd att registrera var hjortronmo­ssarna fanns, för om man nu frågar någon ortsbo får man bara ett flin till svar. Eller så är mossarna utdikade.

Det är synd att så många bär mognar på samma gång så att det blir svårt att hinna med. Underbara vildhallon, underbara blåbär. Visst är varje bär den absoluta favoriten just då man plockat, och dessutom är det gratis, obesprutat, färskt och vitaminrik­t. Alltför många fantastisk­a bär blir oplockade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland