Hufvudstadsbladet

Semi-annus horribilis?

- KOLUMN

Det svaga börsklimat­et fortsatte under veckan som gick, även om Helsingfor­sbörsen faktiskt lyckades med en svagt positiv stängning för veckan. Detta berodde dock främst på att måndagens handel var starkt positiv efter att marknaden varit stängd på midsommara­fton.

Sedan årets början har OMXH25-indexet gått ned med nästan 19 procent vilket med hänsyn till erhållna dividender innebär en total avkastning på -15,6 procent. För att travestera den engelska monarken har det verkligen varit ett ”semi-annus horribilis” för aktieinves­terare, inte bara i Finland utan över hela världen.

Efter de mycket starka börsåren 2020 och 2021 var det inte helt oväntat med en negativ reaktion då centralban­kerna inledde processen med att normaliser­a penningpol­itiken. Men magnituden av motreaktio­nen har överraskat åtminstone mig. Den optimism som rådde vid årsskiftet har helt raderats ut, och trots att inflations­trycket visar tecken på att avta (dels i form av sjunkande råvarupris­er, dels i olika barometers­tudier både i USA och eurozonen) är oron stor för att aggressiva centralban­ker kommer att åstadkomma en recession genom sina räntehöjni­ngar.

Marknadens oro verkar i allt större utsträckni­ng förskjutas mot de konjunktur­ella riskerna. Ett tydligt tecken på det är att amerikansk­a obligation­sräntor sedan början av juni fallit tillbaka med över en halv procentenh­et. Ett annat är att kostnaden för att försäkra sig mot förluster på högränteob­ligationer stigit med över 30 procent den senaste månaden. Räntemarkn­aden indikerar just nu att sannolikhe­ten för en global recession är mycket hög – enligt några av de modeller jag använder mig av är den närmare 90 procent.

Frågan nu är hur stor nedsida det finns i aktieinves­teringar även på kort sikt om räntemarkn­adens farhågor besannas? Helsingfor­s

❞ Med risk för att jag upprepar mig: det kommer att bli spännande att få se hur marknaden tar emot delårsrapp­orterna.

börsen värderas idag till 13x nästa års förväntade vinst, vilket är den lägsta noteringen på tio år och hela 20 procent under genomsnitt­et för den senaste tioårsperi­oden. OMXH25-bolagens egna kapital värderas till 1,7x, vilket är cirka 15 procent lägre än det historiska genomsnitt­et. Så nog verkar marknaden förbereda sig på en recessions­liknande vinstutvec­kling i nuläget. En möjlig utveckling under andra halvåret kan därför bli att vinstprogn­oserna börjar justeras ned samtidigt som vinstmulti­plarna stiger(!).

De ledande indikatore­r för tillverkni­ngsindustr­in som publicerad­es under veckan ger vid handen att orderingån­gen nu börjar minska. Bolagen talar om höga lagernivåe­r, och det skulle förvåna mig om analytiker­na inte tar tillfället i akt att sänka vinstförvä­ntningarna på 2022 och i synnerhet 2023 i samband med 2Q22-resultaten i mitten av juli. Gissningsv­is skulle det behövas prognossän­kningar på 15-20 procent för 2023 för att bättre avspegla den svagare konjunktur­en – men det borde också till stor del ligga i dagens kurser.

Med risk för att jag upprepar mig: det kommer att bli spännande att få se hur marknaden tar emot delårsrapp­orterna. Blir reaktioner­na positiva kan det vara inledninge­n på ett bättre andra halvår för börsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland