Hufvudstadsbladet

Sopberg i småbåtsham­nar frustrerar år efter år

- Alex Rautanen alex.rautanen@ksfmedia.fi

I hyran för båtplats ingår en avgift för avfallshan­teringen. Det känns dumt att betala för någonting som inte fungerar. Det händer ofta att vi måste ta med oss vårt skräp hela vägen hem när vi kommer tillbaka från stugan. Mikaela Lindén

Det är en alltför vanlig syn då du återvänder från stugan efter en helg. Soptunnorn­a står överfulla och skräp ligger längs marken som förs bort av vinden eller måsar. I synnerhet efter större helger som till exempel midsommar är problemet speciellt påtagligt. Mikaela Lindén i Helsingfor­s har fått nog.

Mikaela Lindén är en av många frustrerad­e då det gäller skräpinsam­lingen vid Nordsjövik­ens småbåtsham­n. Hon och hennes familj har haft båtplats där i 15 år, och hon menar att soptunnorn­a är överfulla varje helg.

– Det är helt överfullt varje veckoslut. När måsarna och fåglarna har dragit upp skräpet ligger det glas, metall och papp överallt kring soptunnorn­a, säger Lindén.

– Denna gång var det så att jag kom dit tidigt på morgonen, så "midsommars­kräpet" hade ännu inte kommit dit, tillägger hon.

Lindén har försökt åtgärda saken genom att vara i kontakt med staden för att påpeka att kärlen borde tömmas oftare. Än har det dock inte skett någon märkbar förändring.

– De har tackat för informatio­nen. Det känns ändå som att budskapet inte når fram till de rätta personerna. Det känns som att ingenting händer, säger Lindén. Lindéns frustratio­n är påtaglig. – I hyran för båtplats ingår en avgift för avfallshan­teringen. Det känns dumt att betala för någonting som inte fungerar. Det händer ofta att vi måste ta med oss vårt skräp hela vägen hem när vi kommer tillbaka från stugan, säger Lindén.

Ett annat problem vid Nordsjövik­ens småbåtsham­n är bristen på sorterings­möjlighete­r. Det finns bara ett kärl dit man slänger allt skräp.

– På båtar har man mycket konserver och liknande saker man använder. Då vore det bra att kunna sortera skräpet så som det ska sorteras då man kommer i hamn, säger Lindén.

Skulle det finnas fler kärl för olika typer av skräp skulle de inte heller fyllas lika snabbt. Lindén har för egen maskin fått reda på att många småbåtsham­nar i Esbo erbjuder möjlighet till sortering.

– Det är alltså inte ett koncept som måste uppfinnas på nytt. Jämfört med hur det ser ut i Esbo sköter Helsingfor­s detta dåligt, säger Lindén.

HBL har varit i kontakt med Helsingfor­sregionens miljötjäns­t (HRM) angående tömningen av soptunnorn­a. De meddelar att även om de sköter om avfallshan­teringen på en del av stadens småbåtsham­nar finns Nordsjö inte med på deras kundlista. De har ändå fört informatio­nen om behovet av tömning vidare till stadsmiljö­sektorn.

För dem som inte vill lämna skräpet utanför soptunnorn­a eller ta med det hem finns det även ett annat alternativ. Håll Skärgården Ren r.f. upprätthål­ler Sälle-stationer runtom i landet.

Atte Lindqvist jobbar som projektche­f vid HSR. Han berättar om deras Sälle-tjänster som de upprätthål­ler i Finlands skärgårdar.

– Vi tillåter nog att alla använder dem. Vi sköter dem med hjälp av medlemsavg­iften som vi samlar in. Vi uppmanar alla att bli medlemmar så att vi kan möta kraven som ställs vid stationern­a. Genom medlemsavg­iften kan vi utveckla och upprätthål­la stationern­a, säger Lindqvist.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Mikaela Lindén möttes av denna syn då hon återvände från stugan efter midsommar.
FOTO: PRIVAT Mikaela Lindén möttes av denna syn då hon återvände från stugan efter midsommar.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Mikaela Lindén är besviken över avfallshan­teringen vid Nordsjö småbåtsham­n.
FOTO: PRIVAT Mikaela Lindén är besviken över avfallshan­teringen vid Nordsjö småbåtsham­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland