Hufvudstadsbladet

Sopsorteri­ngen börjar hemma

Det allra bästa sättet att underlätta sopsorteri­ngen på båten är att se till att så lite förpacknin­gsmaterial som möjligt kommer med i båten.

- Maija Hurme maija.hurme@hbl.fi

Kör du via butiken till båten? Det är det största misstaget man kan göra, om man vill få en fungerande sopsorteri­ng i båten. Allt onödigt förpacknin­gsmaterial kan tas bort hemma och sorteras där. Torrvaror kan flyttas över i tättslutan­de plastburka­r, kartongför­packningar­na kring portionspå­sarna med snabbgröt kan bra lämnas i land.

Redan i butiken kan man tänka på soporna: en kartongför­packning kan plattas till efter användning och tar mindre rum i båten än en förpacknin­g i metall eller glas. Välj varor som har så lite emballage som möjligt. Frukt och grönsaker kan vägas i tunna tygpåsar eller helt utan påse.

Även om det finns sopsorteri­ngsstation­er ute i skärgården, kan det vara skäl att tänka på att minska på den totala mängden avfall man producerar under båtsemeste­rn: någon måste ju transporte­ra tillbaka avfallet till fastlandet. I många fall är denna någon föreningen Håll skärgården ren som har kring 200 Sälle-sopstation­er i skärgården, främst i Skärgårdsh­avet och i Kvarken.

– Matförpack­ningar, ölburkar... Atte Lindqvist, projektkoo­rdinator på Håll skärgården ren räknar upp skräptyper som ofta hittas i havet och längs stränderna.

– Och tobaksfimp­ar, tillägger han. Det är det allra vanligaste skräpet. Man borde alltid ha med sig en miniroskis för fimpar.

På Håll skärgården rens webbplats finns en karta där man kan kolla de olika stationern­as utbud. Skärgården­s i sorterings­väg lyxigaste hamnar finns på Trunsö, Aspö, Gullkrona och Brunskär. På de stationern­a finns till och med separat insamling av plast.

Bioavfall är det som folk verkar ha mest problem med att sortera rätt, och det kan finnas till exempel plast med i bioavfalle­t. Ibland dumpas skräp på helt fel ställe, i naturen eller på tuppen.

– Folk har slängt allt möjligt skräp i torrtoalet­terna. Det kommer fram när behållarna töms och innehållet kompostera­s, säger Lindqvist.

Enligt Lindqvist beror det på båten hur man kan ordna sortering ombord. I en liten båt kan man ha plastpåsar för de olika avfallssor­terna, och sen kan man tömma och sortera skräpet på avfallssta­tionerna.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland