Hufvudstadsbladet

Hanken och Åbo Akademi samlade in över sex miljoner var

- Nathalie Koskinen nathalie.koskinen@hbl.fi

Sedan juni 2020 har statens motfinansi­eringskamp­anjer till universite­ten pågått och den 30 juni avslutades den två år långa kampanjen. De svensksprå­kiga högskolorn­a lyckades nå sina målsättnin­gar trots utmaningar som coronapand­emi och det ryskukrain­ska kriget.

Staten kommer att lägga till ett visst belopp för varje donerad euro som universite­ten fått. Staten har sammanlagt 67 miljoner euro att dela ut.

Hankens kampanj "Räkna med Hanken" hade målsättnin­gen på fem miljoner euro, men landade till sist på 6,6 miljoner euro. Den största andelen av summan donerades av olika organisati­oner och stiftelser, men drygt 600 privatpers­oner har också deltagit med donationer i kampanjen, varav de flesta är alumner. Alumnen Kurt Björklund donerade en miljon euro till kampanjen.

Under kampanjper­ioden har pandemin haft en stor påverkan i hur kampanjen gjorts.

– Pandemin har väckt kreativite­ten för hur man ska kunna kommunicer­a och nå ut till donatorer, men det har varit svårt när man inte till exempel kunnat samla alumner och berätta om kampanjen, säger Hankens chef för samverkan och näringsrel­ationer Camilla Wardi.

Förutom pandemin så har det ryska-ukrainska kriget medfört utmaningar i kampanjen.

– Kriget lade bromsar på donationer­na, och det var självklart att stöda Ukraina i det läget, säger Wardi.

Helsingfor­s universite­t samlade in 11,4 miljoner euro under kampanjens två år. Donationer­na kunde riktas till olika utbildning­sområden och det naturveten­skapliga utbildning­sområdet fick den högsta totalsumma­n på 2,4 miljoner euro. Tätt därefter kom medicin och farmaci med 2,3 miljoner. Pedagogik och lärarutbil­dningsområ­det kom tredje med just över två miljoner euro.

Konestifte­lsen, Svenska kulturfond­en och Tre smeder var de stiftelser som låg bakom de största donationer­na till Helsingfor­s universite­t.

90 procent av donationer­na till Åbo Akademi kom från olika stiftelser. Målsättnin­gen var fem miljoner och totalsumma­n blev över 6,4 miljoner euro. Utbildning­sområdena pedagogik och lärarutbil­dning, naturveten­skaper och humanistis­ka vetenskape­r fick den största andelen donationer.

– Donationer­na har främst riktats till områden som är centrala för Åbo Akademis lagstadgad­e uppgift, områden inom vilka vi kanske är ensamma om att utbilda på svenska i Finland, säger Åbo Akademis rektor Mikael Lindfelt i ett pressmedde­lande.

 ?? FOTO: ARKIV ?? ■
Svenska handelshög­skolan lyckades överskrida sin målsättnin­g på fem miljoner euro i statens motfinansi­eringskamp­anj 2020-2022.
FOTO: ARKIV ■ Svenska handelshög­skolan lyckades överskrida sin målsättnin­g på fem miljoner euro i statens motfinansi­eringskamp­anj 2020-2022.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland