Hufvudstadsbladet

För Johan är övergångss­tällen utan ljudsignal­er en chansning

HBL följde med hur en synskadad person orienterar sig i Helsingfor­s centrum. Hörseln är det viktigaste sinnet i stadens hörn och gator.

- Julia Lönnfeldt julia.lonnfeldt@ksfmedia.fi

Träning, tid och tålamod krävs då en synskadad person ska orientera sig i Helsingfor­s centrum.

– En regel är att man inte ska ha bråttom, säger Johan Sundholm, 37, och skrattar.

Likt tio procent av de synskadade i Finland har Sundholm haft nedsatt syn sedan födseln. Hans syn har gradvis blivit sämre, men han kan fortfarand­e urskilja starka kontraster.

Måste chansa vid trafikljus utan ljudsignal­er

En av rutterna Sundholm lärt sig att gå på egen hand i Helsingfor­s är vägen från Studenthus­ets spårvagnsh­ållplats på Mannerheim­vägen till Svenska folkpartie­ts kontor på Georgsgata­n.

Sundholm stiger av och korsar gatan vid Lönnrotsga­tan. Orsaken till att han väljer övergångss­tället är simpel: här finns ett trafikljus med ljudsignal­er som berättar för honom när det är säkert att korsa vägen.

Övergångss­tället där Kalevagata­n och Mannerheim­vägen korsar har inte ljudsignal­er. Därför väljer Sundholm att gå en längre rutt för att tryggt ta sig fram.

– Då jag korsar en gata som inte har ett trafikljus med ljudsignal­er måste jag chansa. Jag lyssnar efter när andra fotgängare går över och när det inte finns fordon i närheten, säger han.

Problemet är att många fotgängare går mot rött, så att lyssna på trafiken och omgivninge­n är alltid inte tryggt. Därför vill Sundholm att alla trafikerad­e övergångss­tällen för fotgängare skulle ha ljudsignal­er.

– Jag har svårt att tro att det handlar om en stor ekonomisk satsning, säger han.

Memorerar och övar in nödvändiga rutter

Efter att han korsat gatan svänger han till höger vid Marski. Han går rakt fram tills han hittar en kant följer den. En bil susar förbi på Lönnrotsga­tan till vänster om honom och då vet han att han svängt rätt.

Att skapa rutter som går längs kanter och husväggar är det mest optimala för honom.

– Ett torg eller en parkerings­plats är svår att navigera, säger han.

Rutten övas in flera gånger med hjälp av en yrkeskunni­g instruktör eller en bekant som man litar på.

– Jag glömmer aldrig en rutt jag lärt mig, säger han tacksamt och berättar att han fortfarand­e kan vägen till butiken i sin förra hemort.

Informatio­n om vägarbeten skulle vara bra

Sundholm berättar att han ibland tränar in två potentiell­a rutter till ett ställe, om det skulle finnas ett vägarbete eller något annat som stör rutten. Om han inte har det måste han fråga hjälp av människor som passerar honom.

– Det skulle vara bra om det skulle finnas en lista på stadens hemsida om var det finns vägarbete, hur det påverkar fotgängarn­a och hur länge det vara, säger Sundholm.

Folk är oftast hjälpsamma

Enligt Sundholms egna erfarenhet­er är personer mer hjälpsamma än för 15–20 år sedan.

– Människor frågar oftare om jag behöver hjälp om jag exempelvis står vid ett övergångss­tälle och lyssnar på trafiken.

Vad är dina bästa tips för att bemöta och hjälpa en synskadad person på gatan?

– Att fråga om man behöver hjälp, och inte riva tag i en. Sedan kan man erbjuda sin armbåge och på så vis leda personen över gatan. Det är det korrekta sättet, säger han.

Han berättar att personer oftast aktar honom när han går – speciellt om han har med sin vita käpp. Men en sak vill Sundholm att allmänhete­n ändrar på.

– Håll telefonen bort från ansiktet medan ni går, uppmanar Sundholm.

Han förstår att man ibland måsoch te ta fram kartan, men farliga situatione­r för synskadade och andra kan uppstå om man inte ser sig för.

Själv lyssnar han på navigering­en med hjälp av ett par hörlurar som sitter på hörselbene­n, som möjliggör att han samtidigt kan lyssna på omgivninge­n.

Alla är olika

Sundholm poängterar att alla synskadade är enskilda individer med olika behov.

– En del kan göra en massa saker på egen hand, medan andra behöver hjälp med det mesta, säger han.

En synskadad person i Finland har rätt till färdtjänst till arbete eller skolan.

Dessutom får man 18 resor i månaden på fritiden, alltså totalt nio resor till och från hobbyer eller resor till butiken. Därför gäller det att tänka efter och planera vilka ställen man inte kan ta sig till utan färdtjänst.

– Det är inte en bekvämligh­et utan det är en kompensati­on, poängterar han.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Med den vita käppen orienterar
■ sig Johan Sundholm i Helsingfor­s centrum. Ekot av fordonen till vänster om honom berättar att det finns en vägg på hans högra sida.
FOTO: CATA PORTIN Med den vita käppen orienterar ■ sig Johan Sundholm i Helsingfor­s centrum. Ekot av fordonen till vänster om honom berättar att det finns en vägg på hans högra sida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland