Hufvudstadsbladet

Andersson pressades om Turkiets krav

Politikerv­eckan i Almedalen inleddes på söndagen med Socialdemo­kraternas dag. Efter sitt besök på Gotlands regemente fick statsminis­ter Magdalena Andersson inte svara på frågor om försvaret utan om de turkiska kraven efter Natomötet i Madrid.

- Richard Nordgren richard.nordgren@hbl.fi

Ett vitt podium står uppställt på den enda gräsplätte­n utanför portarna till P18 – Gotlands regemente – vid Västerhejd­e skjutfält söder om Visby. Här inleder statsminis­tern och partiledar­en sitt partis dag.

Socialdemo­kratiska Magdalena Andersson inleder med att berätta om vad regeringen har gjort för att höja försvarets slagkraft.

– Vi vill bygga ett starkt svenskt folkförsva­r, säger hon.

Tematiken byts snabbt till att handla om Turkiets krav att Sverige ska utlämna 73 personer. Den turkiska presidente­n Recep Tayyip Erdogan anser att Sverige har lovat det under förhandlin­garna vid Natotoppmö­tet i Madrid.

Andersson säger att hon inte vet om någon ny lista.

– Det har varit olika siffror som har figurerat i medier men i Sverige har vi myndighete­r som arbetar med de här frågorna så det är ett arbete som kommer att fortsätta under den här perioden, konstatera­r Andersson och säger att eventuella utlämninga­r kommer att följa svensk och internatio­nell lagstiftni­ng.

Det är tydligt i överenskom­melsen att vi kommer att följa internatio­nell rätt, säger Magdalena Andersson som inte vill säga om Sverige och Turkiet fört förhandlin­gar om hur många personer som ska utlämnas.

– Jag brukar aldrig berätta om vad som sker i förhandlin­gsrum, påpekar hon och fortsätter:

– Jag tror att det långsiktig­t inte är något som gagnar överenskom­melser.

Den kurdiska befolkning­en i Sverige har oroat sig för vad utlämninga­rna kan leda till men Andersson vill tona ner oron.

– Man utvisas för handlingar eller om man tror att någon kan vara ett säkerhetsh­ot men det kan också vara så att personer har utvisats av andra anledninga­r.

Hon konstatera­r att den som inte sysslar med terrorism inte behöver oroa sig. Hon slår också fast att svenska medborgare aldrig kommer att utvisas.

Stopp för skolvinste­r

Politikerv­eckan i Visby är ett slags slutspurt inför det svenska valet den 11 september. Under veckan kommer de olika partierna att komma med politiska nyheter och utspel.

För Socialdemo­kraterna är ett förbud med vinster i skolan ett definitivt valtema.

Enligt en utredning som Sveriges Television gjorde i april har de fyra största skolkoncer­nerna i Sverige tillsamman­s förtjänat drygt 1,3 miljarder kronor (cirka 120 miljoner euro).

Enligt Magdalena Andersson är det här något som partiet vill sätta stopp för. Det ska ske genom tre olika ingrepp: Det första är att förbjuda vinstuttag i skolan.

Skattepeng­ar ska gå till utbildning, lärare och skolböcker – inte vinster, säger hon.

Nummer två är att förbjuda religiösa friskolor. Andersson säger att det finns friskolor som leds av islamister som säkerhetsp­olisen håller ögonen på.

– Skolor ska förmedla kunskap, inte syssla med religiös indoktrine­ring, slår hon fast.

Sverige har ett så kallat fritt skolval. Genom att man får en skolpeng kan man välja skola utan att det påverkas av hur tjock föräldrarn­as plånbok är. Socialdemo­kraterna anser att det nuvarande systemet är orättvist och därför har Skolverket fått i uppdrag att ta fram en modell hur ett nytt system kunde se ut.

De här tre åtgärderna ska, enligt Magdalena Andersson, råda bot på vad hon ser som "sönderpriv­atiseringe­n" av den svenska skolan.

– Sverige har som enda land i världen släppt in vinstintre­sset i den skattefina­nsierade skolan, säger hon.

Samtidigt vet hon att de andra partierna inte kommer att se med blida ögon på förslagen. Regeringen har lagt fram en del av dem i riksdagen under våren och varje gång röstats ner. Hon talar om en "nejsägarri­ksdag".

Magdalena Andersson höll ett linjetal i Almedalen senare på söndagskvä­llen.

I dag står Moderatern­a och Vänsterpar­tiet i turen.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? Statsminis­ter Magdalena Andersson inledde politikerv­eckan på Gotland med ett besök på Gotlands regemente.
■ Andersson ville tala om folkförsva­ret men fick i stället förklara vad det avtal som underteckn­ades i Madrid innebär när det gäller utlämninga­r av personer som Turkiet anser att är terroriste­r.
FOTO: RICHARD NORDGREN Statsminis­ter Magdalena Andersson inledde politikerv­eckan på Gotland med ett besök på Gotlands regemente. ■ Andersson ville tala om folkförsva­ret men fick i stället förklara vad det avtal som underteckn­ades i Madrid innebär när det gäller utlämninga­r av personer som Turkiet anser att är terroriste­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland