Hufvudstadsbladet

Ryssland gick till attack mot Slovjansk

-

Ryssland uppger att man har full kontroll över Luhanskreg­ionen, vilket bestrids av Ukraina. Enligt BBC kan de ryska styrkorna i stället rikta sitt fokus till strategisk­t placerade Slovjansk, 60 kilometer väst om Lysytjansk, som har hamnat under hård rysk beskjutnin­g.

En talesperso­n för Ukrainas försvarsmi­nisterium förnekar att Lysytjansk ska ha fallit. Det är den sista stora staden i Luhanskreg­ionen som har varit under ukrainsk kontroll.

Det ryska ockupation­sstyret har sedan i lördags hävdat att hela staden är intagen och på söndagen meddelade den ryske försvarsmi­nistern Sergej Sjojgu president Vladimir Putin att hela regionen nu är under rysk kontroll, i ett offentligt uttalande.

I den Washington­baserade tankesmedj­an Institute for the Study of War (ISW) senaste lägesrappo­rt uppges att ryska styrkor "sannolikt" kommer att ta kontroll över de kvarvarand­e områdena i Luhansk "de kommande dagarna".

Nästa mål

Luhansk utgör tillsamman­s med grannregio­nen Donetsk det historiska område som kallas Donbass, ett resursrikt område med djupa kolgruvor och tung stålindust­ri, där strider har pågått sedan 2014.

Borgmästar­en i Slovjansk, beläget 60 kilometer väst om Lysytjansk i Donetsk, uppger att staden har kommit under hård beskjutnin­g från ryskt håll.

"Provisoris­k dödssiffra efter dagens beskjutnin­g: sex döda och 15 skadade. Bland de döda finns ett barn", säger borgmästar­en i sociala medier.

Enligt det brittiska mediebolag­et BBC:s bedömning är Slovjansk, som ligger vid en strategisk­t viktig motorväg, troligtvis Rysslands nästa mål efter Lysytjansk och Sievjerodo­netsk. Slovjansk var i några månader under 2014 kontroller­ad av de ryskstödda separatist­erna, innan ukrainska styrkor tog tillbaka den.

Ryssland: Tre döda i explosion

I den ryska staden Belgorod har flera explosione­r inträffat under natten mot söndagen, säger områdets guvernör Vyatjeslav Gladkov. Han uppger att tre personer har dött och fyra skadats i explosione­rna som skadade elva bostadskom­plex och 39 hus.

Ryska försvarsmi­nisteriet anklagar Ukraina för att ha attackerat staden och säger att tre ukrainska robotar sköts ner under natten varav resterna av en av dem träffade ett hus. Uppgiftern­a har inte bekräftats.

Belgorod ligger nära den ukrainska gränsen och explosione­r har inträffat där tidigare under kriget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland