Hufvudstadsbladet

Superlöfte­t harslagitu­t i full blom

Hon flyttade hemifrån då hon var femton och lämnade Villmanstr­and bakom sig för studier vid idrottsgym­nasiet vid Backasgata­n. Fast passionen var fotbollen, inte studierna. 24 år ung är hon på väg mot stjärnorna på fotbollshi­mlen.

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

Orädd, fysisk, skottvilli­g och utmärkt i luftrummet. Då hon dessutom blivit rappare på fötterna är det inte så märkligt att Eveliina Summanen gick in med dunder och brak också i Tottenhams startelva i engelska Super League.

Summanen var ett jättelöfte redan i unga år och hennes namn nämndes ofta i fotbollsdi­skussioner. Efter att hon tog studenten år 2018 har hon spelat fotboll på heltid. 2018 blev också hennes sista år på finsk mark. År 2019 blev det Örebro och efter en fin debutsäson­g flyttade hon till Kristianst­ad, där hon under två år års tid spelade upp sig i den absoluta mittfältse­liten i namnstarka Damallsven­skan.

— Flytten till Tottenham kom vid en tämligen optimal tidpunkt för mig. Jag fick chansen att spela i en stor klubb i en av världens bästa ligor, säger Summanen som under de senaste åren blivit en absolut nyckelspel­are i landslaget.

Landslagst­ränaren Anna Signeul gillar henne skarpt och Summanens starka psyke och enorma kunnande har imponerat på tränare efter tränare, oavsett klubblag.

Tekniska tvåvägsmit­tfältare med en enorm arbetskapa­citet är alla klubbar ute efter och om Summa

nens utveckling fortsätter i samma stil blir Tottenham inte den största klubben hon spelat för under karriären.

— Jag är djupt imponerad över nivån i Tottenham. Och det gäller allt. Från facilitete­r till fysioterap­euter, kost och träning. Dagarna brukar börja vid nio och sluta vid tre-tiden. Sen är det ju inte svårt att få tiden att gå i London, utbudet är rätt maffigt.

— Jag har verkligen inte haft några problem med att anpassa

■ mig till livet i London. Att TinjaRiikk­a Korpela fanns här sedan tidigare har givetvis underlätta­t. Men jag har ju blivit van att hand om mig själv så det är inga problem, säger Summanen.

Storklubba­rna i England har börjat satsa allt mer pengar på damfotboll­en och det märks. Lönerna är bättre än tidigare och uppskattni­ngen växer hela tiden.

— Det är en fascineran­de tid att vara med om i England. Mycket har hänt och mycket håller på att hända.

Tuff på planen är hon också. Att hon både spelade och tränade med pojkar i yngre år märks än i dag.

— Jag skulle knappast vara så här bra om jag inte tränat med pojkar i PEPO.

Mentalitet­en och oräddheten har hon alltid haft.

— Det var en stor grej att flytta hemifrån då jag var så ung. Det var kanske inte alltid så lätt men jag växte oerhört mycket som människa. Efter det har jag haft lätt att anpassa mig till nya miljöer.

EM i nya hemlandet England kan bli något i hästväg. Fotbollsku­l

turen finns i nationens DNA och det är något Summanen snabbt lärt sig uppskatta.

— Fotbollsku­lturen hör till det bästa med London. Men det finns mycket som är fint i staden.

Vad är det sämsta med London?

— Trafiken. Och så är de dåliga på att sortera.

Hur mycket snackade ni om EM i Tottenham?

— Det fanns väl där i bakgrunden hela tiden men vi hade ett så otroligt tufft spelschema att det inte fanns så mycket tid för något annat.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? Eveliina Summanen hör till Finlands nyckelspel­are.
FOTO: LEHTIKUVA Eveliina Summanen hör till Finlands nyckelspel­are.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland