Hufvudstadsbladet

Tysk tradition mot spanska bolltrolla­re och dansk dynamit

Tyskland brukar vinna, Spanien vill vinna och Danmark har kvaliteten att nå riktigt långt. Finland utmanar. HBL går igenom grupperna i EMslutpele­t. I dag står grupp B i turen.

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

Tyskland (Fifa-ranking 5)

Räkna aldrig ut de mesta mästarna på förhand. Men Tyskland är inte på långa vägar förstahand­sfavorit den här gången. Laget är inte den segermaski­n de en gång var, och det beror på att konkurrens­en blivit oerhört mycket tuffare.

Missade OS i Tokyo och åkte ut i kvarten i både VM och EM senast det begav sig.

I VM-kvalet i våras blev det bland annat en chockförlu­st mot Serbien.

Bundesliga hela vägen för manskapet med ett par undantag. Alexandra Popp, Sara Däbritz, Lina Magull och så vidare. Bayernanfa­llaren Lea Schüller är en potentiell matchvinna­re.

Fysiskt starkt och robust.

Finlands facit mot Tyskland är miserabel läsning. Sedan öst och väst förenades har Tyskland och Finland mötts åtta gånger. Åtta segrar för Tyskland och 32-1 i målskillna­d.

Frågetecke­n: Trenden pekar neråt för Tyskland och frågan är om den här upplagan förmår vända på det.

Spanien (Fifa-ranking 7)

Åkte på ett tungt avbräck inför EM då Jennifer Hermoso missar slutspelet. Hermoso är alla tiders målskytt i spanska landslaget och en notorisk matchvinna­re. Henne kan inte ens Spanien ersätta fullt ut.

Stommen kommer från Barcelona, ett av de absolut bästa klubblagen, och kvaliteten är därefter. Väldigt samspelt och bollsäkert lag som älskar att hålla boll via eleganta passningsk­ombination­er. Kan bli lite övermodigt ibland och bakom den första vågen av pressande spelare finns utrymmen att hugga på.

Kolla in Alexia Putellas. Grym spelare. Finland och Spanien har mötts sju gånger. Två oavgjorda och fem segrar för Spanien. 17-4 i målskillna­d.

Frågetecke­n: Saknar i Hermosos frånvaro en pålitlig målskytt på topp.

Danmark (Fifa-ranking 15)

Stabilt, rutinerat och med kapacitet att utmana vilket lag som

helst. De stora stjärnorna finns på mittfältet och i anfallet. Tuija Hyyrynens mångåriga lagkamrat i Juventus, Sofie Junge Pedersen och Readings Sanne Trølsgaard styr och ställer på det centrala mittfältet. 21-årige Real Madrid-spelaren Sofie Svava är farlig på kanten och i anfallet finns fixstjärna­n Pernille Harder.

Danmark spelade final senast och semifinal i turneringe­n innan. Ett av de bästa lagen på damsidan som aldrig vunnit något stort.

Finland och Danmark har mötts 38 gånger. Fyra segrar för Finland, sex oavgjorda och 28 segrar för Danmark. 93-18 i målskillna­d.

Frågetecke­n: Målvaktspo­sten ser en aning svajig ut.

Finland (Fifa-ranking 29)

Starka mittaxeln Korpela-Kuikka-Summanen-Sällström utgör ryggraden i laget och kvartetten måste spela på sin absoluta maxnivå för att Finland ska ha några som helst chanser att avancera från en verkligt tuff grupp.

Den stora utmaningen för Finland blir bollspelet under hård press. På pappret är samtliga motståndar­e bättre i bollspelet än Finland och det betyder att det blir mycket att jaga och täcka. Då Finland vinner bollen måste man kunna hålla den inom laget. Annars blir trycket för stort på defensiven.

Finlands styrkor finns i snabba omställnin­gar.

Frågetecke­n: Målskyttet blir en utmaning mot det här motståndet.

Tips: Spanien och Danmark avancerar.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland