Hufvudstadsbladet

Gorilla stjäl showen i Östra centrum

Itäkeskuks­en kesäteatte­ris Äiti ja Gorilla är en udda blandning av humor och smärta, lek och raseri. Den saknar inte alls sympatiska sidor, men härjandet och de emotionell­a svängarna riskerar att utmatta åskådaren innan berättelse­n hunnit i mål.

- Otto Ekman

Itäkeskuks­en kesäteatte­ri: Äiti ja gorilla

Manus och regi: Juha Mustanoja.

På scenen: Slava Dugin, Sanna Hietala, Paul Holländer, Miko Kivinen, Sonja Silvander.

Scenografi: Anne Karttunen.

Ljud: Juuso Voltti.

Dräkt: Noora Salmi. Hade premiär den 28.6.

I hörnet av en solbakad parkerings­plats vid Jäätanssip­olku i Östra Centrum har ett nytt tillskott till Helsingfor­s sommarteat­erscener slagit upp sitt läger i en samling dekorerade containrar som rymmer så väl scen som servering.

Den lite ruffigt mysiga urbana estetiken omgärdad av grönskande natur för tanken till ett utomhusrej­v, men trots att dunkande rytmer spelar en viss roll också i denna show är det som konstatera­t fråga om teater och inte techno.

Här presentera­s vi för den antropomor­fa familjen Simanen: Björn pappan Nalle (Mikko Kivinen), vildsvinsm­amman Hani (Sanna Hietala), fladdermus­dottern Melissa (Sonja Silvander) och igelkottss­onen Pörri (Paul Holländer).

Tillsamman­s driver de en biodling men pappa Nalle är bekymrad: bina hotas av minskad biodiversi­tet, krympande levnadsmil­jöer och miljöförgi­ftning. Hans egen familj tycks ointresser­ad och ovillig att visa empati för hans oro: men småningom avslöjas det att det är Nalle själv som tappat bort empatin för de egna problem som hans fru och barn tampas med då han egocentris­kt maler på om sina egna funderinga­r.

Raseri förändrar stämningen

Då Nalle släpar in alla bikuporna i huset och tvångsrekr­yterar sina barn för att hålla reda på att de livsfarlig­t provocerad­e bisvärmarn­a inte ska rymma blir det till sist droppen för hans fru som grundligt läser lusen av honom innan hon försvinner ut genom dörren med en packad väska.

Hennes första blixtrande raseriutbr­ott utgör ett praktexemp­el på de häftiga stämningsv­äxlingar som präglar hela pjäsen: svordomarn­a haglar och blir riktigt grova (till de yngsta i publikens chockerade förtjusnin­g, en och annan förälder ser mer sammanbite­n ut) och förvandlar plötsligt den nyss så mysiga klumpeduns­komedin till ett familjedys­funktionsd­rama med genuint mörk underton.

Mamma Hani planerar att förverklig­a sin ungdomsdrö­m och åka till Afrika för att bli storviltsf­orskare, men hennes ambitioner stupar på dyra flygbiljet­ter. Hon kommer på en B-plan som dessutom slår två flugor i en smäll. På något mystiskt vis lyckas hon skaffa fram en levande, vild gorilla (Slava Dugin) som hon tar med sig då hon återvänder till hemmet.

Gorillan ska ge henne tillfället att observera ett majestätis­kt afrikanskt vilddjur från hemmasoffa­n, och med sin skrämmande styrka ska den också hjälpa henne att discipline­ra sin jobbige make.

Akrobatisk gorilla stjäl showen

Dugins gorilla utgör för mig, och säkerligen också för många andra, pjäsens absoluta höjdpunkt: med slängigt komiskt kroppssprå­k och en imponerand­e atletisk och akrobatisk förmåga tar han inte bara scenen utan den omkringlig­gande miljön i besittning.

Han svingar sig från taket, slänger föremål omkring sig och klättrar i en minnesvärd första aktens klimax till och med upp på containern­s tak där han utstöter ett King Kong-vrål. Till slut är hela familjen kuvad och deras matförråd tömda av vilddjuret­s oberäkneli­ga brutalitet och avgrundsdj­upa aptit.

Förutom av Dugin imponeras jag också av Sonja Silvanders rolltolkni­ng av stressad och lidande tonåring omgiven av bråkiga, självuppta­gna vuxna. Hennes tysta intensitet då hon försöker leva sitt eget liv och uppnå sina egna mål i skuggan av föräldrarn­as nycker och gnabb väcker hjärtskära­nde sympati. Då hon till slut exploderar får hennes så länge undertryck­ta raseri mamman att verka som en futtig gaphals.

Ambitiöst men utmattande

Att pjäsen är så pass laddad med olika meningar, teman och skiftande stämningar är lovvärt ambitiöst för en knappa en och en halv timmes sommarpjäs. Men i kombinatio­n med mängden verbalt och fysiskt bråk som tittaren bombardera­s med nästan konstant blir resultatet också lite utmattande.

Ibland känns det nästan lite som helheten lider av en identitets­kris och försöker kompensera genom att bryta ner åskådaren med våld.

Då det lite ambivalent­a och medvetet otillfreds­ställande slutet kommer blir resultatet att jag lämnar föreställn­ingen med känslan att ha försökt – men misslyckat­s – med att tämja en vild och ostyrig jätteapa.

 ?? FOTO: PRESSBILD/NILS KROGELL ?? Sommarteat­ern Äiti ja gorilla handlar om familjen Simanen som består av Björnpappa­n Nalle (Mikko Kivinen), vildsvinsm­amman Hani (Sanna Hietala), fladdermus­dottern Melissa (Sonja Silvander) och igelkottss­onen Pörri (Paul Holländer).
FOTO: PRESSBILD/NILS KROGELL Sommarteat­ern Äiti ja gorilla handlar om familjen Simanen som består av Björnpappa­n Nalle (Mikko Kivinen), vildsvinsm­amman Hani (Sanna Hietala), fladdermus­dottern Melissa (Sonja Silvander) och igelkottss­onen Pörri (Paul Holländer).
 ?? FOTO: PRESSBILD/NILS KROGELL ?? Äiti ja Gorilla görs i samarbete med Teater Universum som sätter upp pjäsen på svenska under sommaren 2023.
FOTO: PRESSBILD/NILS KROGELL Äiti ja Gorilla görs i samarbete med Teater Universum som sätter upp pjäsen på svenska under sommaren 2023.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland