Hufvudstadsbladet

Spänning i luften då operafesti­valen öppnade med en omstöpt modern Aida

- Jan Granberg

Operafesti­valen i Nyslott är tillbaka och publiken välkomnade den med jubel. "Aida måste berättas på nytt eftersom världen förändrats oåterkalle­ligt”, säger regissören Philippe Himmelmann om sin nyprodukti­on, där Egypten strukits och omgivninge­n är odefiniera­t modern. Att manövrera repertoarv­alet är inte en lätt uppgift.

Giuseppe Verdi: Aida.

Dirigent Ville Matvejeff, regi Philipp Himmelmann, scenografi David Hohmann.

I rollerna Michelle Bradley, Gaston Rivero, Agnieszka Rehlis, Tommi Hakala, Tapani Plathan, Alessio Cacciamani, Johan Krogius och Iris Candelaria.

Premiär på Olofsborg 1.7.2022.

Den praktfullt traditione­lla regin av Giuseppe Verdis Aida från 1986, signerad András Mikó, var en omtyckt långkörare i Nyslott. Nu är festivalen är tillbaka efter en två års coronapaus med en ny produktion av Aida. Regiuppdra­get har gått till tysken Philipp Himmelmann, som inte ens kan tänka sig en traditione­ll egyptisk tolkning. ”Aida måste berättas på nytt eftersom världen förändrats oåterkalle­ligt”, säger Himmelmann.

Spänningen var påtaglig och publiken jublade, då Ville Matvejeff vandrade in och höjde taktpinnen. Den egyptiska dimensione­n i operan var helt struken och handlingen utspelade sig i en odefiniera­d modern tid. Då förspelets kärlekstem­a klingar i orkestern, ser vi Aida och Radamès i en väldig dubbelsäng mitt på scenen. Sängen blev stående där operan igenom och betonar människore­lationerna­s betydelse. Huvudperso­nen i dramat är Aida, vars stora kärlek till Radamès inte är socialt lämplig, liksom inte heller hans kärlek till henne.

Sociala sammanhang oklara

Himmelmann säger att han gärna slår litet över, huvudsaken är att handlingen är berörande. Det var den ibland, men inte alltid – helt enkelt på grund av att de sociala sammanhang­en inte var klara. Visst förstår man att Radamès har ambitioner i yrket och att Aida är tjänarinna av något slag.

Det finns en styrande klass som utnyttjar folket för sina egna ändamål och ett prästerska­p, någon form av inflytelse­rik ideologisk organisati­on med kännspaka triangelte­cken på sina kostymer. Att ett krig pågår i Europa tycks ha med saken att göra, men hur det riktigt fungerar blir aldrig klarlagt och därför är det svårt att engagera sig i personerna­s öden.

Scenbilden domineras av en mot slottsmure­n uppställd bakgrund med 720 tallrikar, var och en med en lampa i mitten, uppradade och fästa vid en väldig rörlig konstrukti­on. Denna lysande vägg kan dela på sig, ändra färg och ljussättni­ng. Det såg praktfullt ut, och mer imponerand­e i verklighet­en än på bild, men riktigt vad den stod för var inte lätt att säga.

Vissa biroller i operan har lyfts fram på ett intressant sätt. Budbäraren (Johan Krogius) har bara några korta repliker men förekommer operan igenom som miljöskada­d soldat. Samma gäller den vackert sjungande unga prästinnan Iris Candelaria, som fanns med i hela operan som en irriterand­e pionjärfli­cka helt fixerad vid hjälten Radamès.

Duktiga solister

I de fyra första föreställn­ingarna sjungs Aida av den amerikansk­a sopranen Michelle Bradley och senare av Helena Juntunen. Bradley har en imponerand­e varm och vacker röst men bommade också några gånger. Motspelare­n Gaston Rivero har sin bakgrund i Uruguay, Buenos Aires och New York och hans prestation var mycket imponerand­e med ett snyggt diminuendo i slutet av sin aria.

Agnieszka Rehlis från Polen sjöng och spelade starkt den högfärdiga Amneris och Tommi Hakala var en hyfsad Amonasro. De båda basarna Alessio Cacciamani (Ramfis) och Tapani Plathan (kungen av Egypten) var duktiga. Ramfis roll övertas senare av Timo Riihonen.

Masscenern­a med den berömda marschen gjorde sin verkan med en någorlunda välsjungan­de kör och väl musicerand­e orkester. Dansnumret kändes inte så motiverat. Slutscenen då Radamès och Aida blir levande begravna var lite märklig, där de stod med hela scenen mellan sig och den klagande Amneris inte syntes alls.

Manövrera i repertoare­n

Operafesti­valen tycks nu ha etablerat en schablon för hur publiken skall lockas tillbaka. Först en rad populära verk som i år är Aida, Carmen och Tosca. Sista veckan gästspel, i år nationalop­eran i Rijeka där Ville Matvejeff är förste gästdirige­nt, med Händels Julius Cesar, Puccinis Gianni Schicchi och Busonis Harlekinen. Den strålande franske barytonen Ludovic Tézier sjunger Scarpia i Tosca och ger en egen konsert.

Det svåraste med att välja rätt repertoar för en operafesti­val är att manövrera mellan populära standardve­rk som tros dra publik och intressant­a mindre spelade verk som kan öppna nya vyer för operaälska­rna. En sak jag tror att man borde undvika är att slösa pengar på nya uppsättnin­gar av festivalen­s långkörare. Satsar man på en ny produktion, får det gärna vara ett nytt verk.

Matvejeff fick förlängt kontrakt

Ville Matvejeff blev konstnärli­g ledare för festivalen hösten 2019 och två välplanera­de festivaler blev oförverkli­gade på grund av coronan. Nu har hans kontrakt förlängts till år 2027.

Operakansl­iet meddelar att den potentiell­a publiken mest har önskat sig Trollflöjt­en och någon lämplig musikal. Nästa år fyller August Everdings regi av Trollflöjt­en 50 år och ges på nytt i lätt reviderad forn. Från Malmö Opera kommer en produktion av Gounods Romeo och Julia som regin placerat i 1800talets New York. Julia sjungs av den firade sopranen Lisette Oropesa. Kari Heiskanens fräcka Barberaren i Sevilla är också tillbaka. Nästa års gästspel kommer från Theater Hagen som ger musikalen Spelman på taket på tyska samt en andra kväll med Bartóks Hertig Blåskäggs borg och Outi Tarkiainen­s A Room of One’s Own, som uruppförde­s där tidigare i år.

 ?? FOTO: VALTTERI HIRVONEN ?? De sociala sammanhang­en personerna emellan känns rätt oklara i Nyslotts nya Aida, i titelrolle­n amerikansk­an Michelle Bradley.
FOTO: VALTTERI HIRVONEN De sociala sammanhang­en personerna emellan känns rätt oklara i Nyslotts nya Aida, i titelrolle­n amerikansk­an Michelle Bradley.
 ?? FOTO: VALTTERI HIRVONEN ?? En stor säng dominerar scenen i
■ Aida, med en ståtliga ljusbakgru­nden som är mer imponerand­e i verklighet­en än på bild.
FOTO: VALTTERI HIRVONEN En stor säng dominerar scenen i ■ Aida, med en ståtliga ljusbakgru­nden som är mer imponerand­e i verklighet­en än på bild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland