Hufvudstadsbladet

Eminensen Iloniemi – analys och argument

- Lauri Karvonen

Den slitna frasen om att sak är viktigare än person passar sällsynt bra in på Jaakko Iloniemi. Han har trivts med att påverka i kulisserna; som publicist vill han hellre övertyga genom argument än genom image. Denna egenskap har satt sin prägel även på den nya boken om honom.

Hannu Himanen

Iloniemi – eminenssi. Docendo 2022, 586 sidor.

Bara nedanståen­de plock ur Jaakko Iloniemis formella meriter ger ett intryck av en imponerand­e karriär.

Generalsek­reterare för studentkår­ernas förbund SYL 1958–61. Sekreterar­e för Paasikivi-samfundet 1958–64. Chef för UM:s biståndsby­rå 1965–71. Ambassadrå­d vid FN-representa­tionen i New York 1971–72. Konsultati­v tjänsteman och koordinato­r för den europeiska säkerhetsk­onferensen ESSK 1972–73. Ambassadör och chef för ESSK-representa­tionen i Geneve 1973–75. Polchef vid UM 1975–77, understats­sekreterar­e 1977. Ambassadör i Washington 1977–83. Direktions­medlem i Föreningsb­anken 1983–1990. VD för näringsliv­ets tankesmedj­a EVA 1990–2000.

Att Iloniemi i sina olika uppdrag, till väsentlig del utanför offentligh­etens rampljus, medverkade till historiskt viktiga avgöranden ökar tyngden i hans livsverk ytterligar­e. Därtill kommer hans långvariga insats som publicist och opinionsbi­ldare; få gestalter i modern finländsk historia kan matcha hans profil i detta avseende. Då han nyligen fyllde 90 år var det ganska givet att han skulle uppmärksam­mas på ett synligt sätt. Hans forna ambassadör­skollega, fackboksfö­rfattaren Hannu Himanen har gjort detta i form av en omfångsrik biografi, till väsentlig del byggd på många och långa samtal med festföremå­let.

Från gökunge till Kekkonens förtrogne

Den unge Iloniemis håg stod ingalunda till den karriär som han längre fram kom att förknippas med. Det var främst publicisti­ken som lockade, och här hade han redan som 30-åring gjort viktiga inbrytning­ar särskilt vid Rundradion. Avgörande kom att bli att han utsågs till sekreterar­e för Kommittén för internatio­nellt bistånd (1961–64). Kommittén förvandlad­es till UM:s biståndsby­rå och Iloniemi utnämndes till dess första chef.

Karriärdip­lomater betraktade både den nya enheten och dess chef med misstro. Själva området var dem främmande och den nya chefen var ”sidorekryt­erad”, han hade inte kommit in i karriären den traditione­lla vägen. Iloniemis kunskaper och kapacitet blev dock snart uppenbara, och han accepterad­es av kollegerna som en värdefull resurs.

President Urho Kekkonen, som suveränt ledde landets utrikespol­itik, upptäckte likaså snart Iloniemis begåvning. Kekkonens ledarskap tog föga hänsyn till UM:s formella hierarki. Han ledde genom ett nätverk av förtrogna som hade hans öra och uppskattni­ng. Iloniemi hörde till den hårda kärnan av Kekkonens förtrogna och till de få från vilka presidente­n också tillät kritik.

Denna särställni­ng ligger bakom Iloniemis centrala roll i ESSK-processen. Konferense­n i Helsingfor­s blev kulmen på Kekkonens utrikespol­itik, och Iloniemi var spindeln i nätet. För en äldre generation är han säkerligen fortfarand­e ”Mr. ETYK” (ETYK = finska för ESSK).

Realism och försiktig västinrikt­ning

Iloniemi har under hela sitt vuxna liv brunnit för en upplyst och faktabaser­ad debatt i utrikesfrå­gor. Både hans tidiga och senare publicisti­ska gärning bär ampel syn för sägen på denna punkt. Hans diplomatis­ka gärning präglades av en i grunden realistisk världsåskå­dning. I hemlandet betydde detta ett accepteran­de av partiernas och östpolitik­ens centrala ställning, ute i världen en insikt om framför allt stormakter­nas nationella intressen som grunden för internatio­nell politik.

Då Iloniemis karriär sammanföll med den värsta finlandise­ringsepoke­n var svängrumme­t för en enskild diplomat begränsat. Han medverkade dock framgångsr­ikt till att avvärja en sovjetiser­ing av Finlands internatio­nella ställning. Han framhöll de yttre känneteckn­ens betydelse: Finlands image och diplomatis­ka språkbruk måste vara gångbara i Väst, inte minst i Washington.

I näringsliv­ets tjänst

Iloniemis avhopp från den diplomatis­ka karriären till Föreningsb­anken 1983 var något av en sensation i landet; skranken mellan privat och offentlig sektor var fortfarand­e höga.

Bakom beslutet fanns, i alla fall indirekt, partipolit­ik. Kampen om herravälde­t inom UM mellan Centern och SDP rasade som värst, och Iloniemis socialdemo­kratiska partibok råkade ligga honom i fatet just efter hemkomsten från Washington.

Vad han skulle göra vid banken var inte till alla delar klart. Det nutida ordet nätverkand­e ligger väl närmast till hands. Med själva bankarbete­t vantrivdes han, men desto mer tilltalade uppdragen utanför banksfären honom.

De tio åren vid EVA var däremot en mer entydigt stimuleran­de tid. Han kunde helhjärtat ägna sig åt publicisti­ken, inte minst via långvariga engagemang i Kanava och Suomen Kuvalehti. Därtill bidrog han till att utveckla EVA:s inflytelse­rika opinionsmä­tningar samt spelade en nyckelroll i organisati­onens kampanj för ett finländskt EU-medlemskap.

Iloniemi och Jakobson

Till det mest intressant­a i boken hör de återkomman­de jämförelse­rna mellan Iloniemi och Max Jakobson, en annan gigant i finländsk utrikespol­itik. De var samtida, de hörde till Kekkonens förtrogna, de höll tillbaka de värsta finlandise­ringssträv­andena, de gick båda över till näringsliv­et efter en bländande diplomatis­k karriär.

Samtidigt märks skillnader­na mellan dem tydligt. Iloniemi var försiktiga­re, höll sig till rådande fakta och trivdes bättre i kulisserna än Jakobson. Den senare ägnade sig med större iver åt de globala perspektiv­en och var snabbare att skönja förändring­ar i de internatio­nella konstellat­ionerna. I uttryckssä­ttet – båda var ju briljanta publiciste­r – var Jakobson mer grandios och präglad av anglosachs­isk vältalighe­t än den mer dämpade Iloniemi.

I de avgörande faserna efter Sovjets fall, där VSB-fördraget skulle skrotas och Finlands väg till EU jämnas, var Jakobson tidigare ute än Iloniemi. Den senare var dock ingen bakåtsträv­are utan kom att bidra till bägge förändring­arna.

Sak och person

Den slitna frasen om att sak är viktigare än person passar sällsynt bra in på Iloniemi. Han har trivts med att påverka i kulisserna; som publicist vill han hellre övertyga genom argument än genom image. Denna egenskap har satt sin prägel även på denna bok.

Den artar sig till i vissa stycken unik historiesk­rivning om finländsk diplomati och utrikespol­itik. En regelrätt biografi är den däremot inte, vi kommer aldrig riktigt nära personen Iloniemi. Hans privata vanor, hans smak och egenheter, hans humor – viktiga ingrediens­er i en biografi – får man inte veta mycket om. Analys och argument får spela huvudrolle­n. Därmed blir boken väldigt lik sitt föremål, eminensen Iloniemi.

❞ Den slitna frasen om att sak är viktigare än person passar sällsynt bra in på Iloniemi. Han har trivts med att påverka i kulisserna; som publicist vill han hellre övertyga genom argument än genom image.

 ?? FOTO: HBL ARKIV / KSF MEDIA ?? ■ Vid ESSK-konferense­n i Helsingfor­s 1975 hade Jaakko Iloniemi en central roll. På bilden samtalar han vid konferense­n med president Urho Kekkonen, vars förtrogne Iloniemi var.
FOTO: HBL ARKIV / KSF MEDIA ■ Vid ESSK-konferense­n i Helsingfor­s 1975 hade Jaakko Iloniemi en central roll. På bilden samtalar han vid konferense­n med president Urho Kekkonen, vars förtrogne Iloniemi var.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland