Hufvudstadsbladet

Djupt rotad brist på rättighete­r i USA

- KOLUMN Oscar Winberg är filosofie doktor och forskare i politisk historia

I början på 1990-talet utmanade en liten grupp läkare i delstaten Washington förbudet mot läkarassis­terat självmord. De hävdade att rätten att avsluta sitt liv skyddades av grundlagen­s fjortonde tillägg som förbjuder godtycklig­a begränsnin­gar av liv och frihet. Fallet, Washington mot Glucksberg (1997), hamnade till slut i Högsta domstolen som förkastade argumentet. William Rehnquist, ordförande i domstolen, konstatera­de att rättighete­rna som fjortonde tillägget omfattar bör vara "djupt rotade i nationens historia". Denna princip, som kallas Glucksberg­testet, används i dag av en konservati­v majoritet i Högsta domstolen för att neka grundlägga­nde rättighete­r, omkullkast­a prejudikat och driva en politisk agenda.

På midsommara­ftonen kom budet om att Högsta domstolen i fallet Dobbs mot Jackson Women’s Health Organizati­on häver rätten till abort. I nästan femtio år skyddades kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp och sin egen hälsovård av HD:s beslut i fallet Roe mot Wade (1973). Domarna fann i tiden rätten till abort i fjortonde tillägget. Även rätten till preventivm­edel, samkönade sexuella förhålland­en samt samkönade äktenskap har HD under årens lopp funnit i fjortonde tillägget. Alla dessa rättighete­r är nu hotade. I majoritets­beslutet i Dobbs-fallet, hänvisar domaren Samuel Alito nämligen till Glucksberg­testet för att motivera beslutet att omkullkast­a prejudikat­et i Roe mot Wade och neka rätten till abort. Aborträtte­n, hävdar Alito, hör inte till de som skyddas av fjortonde tillägget.

Genom att förlita sig på Glucksberg­testet tar domarna på sig rollen som historiker. De facto förekommer orden "historia" eller "historisk" närmare femtio gånger i Alitos resonemang. Men som historiker klarar sig Alito illa. Han blundar för omfattande källor som visar att graviditet­er mer eller mindre regelbunde­t avbröts, ofta med hjälp av olika örtblandni­ngar, vid nationens grundande på slutet av 1700-talet. Likaså väljer han att ignorera att detta beteende länge varken var förbjudet eller fördömligt. Historiker­n Leslie Reagan konstatera­r faktiskt i boken When Abortion was a Crime att dessa medel att "återställa" menstruati­onen uppfattade­s som naturliga. Detta förbiser de konservati­va domarna för att driva en politisk agenda.

Det främsta problemet med att låta Glucksberg­testet fungera som den juridiska riktlinjen ligger ändå inte i domarnas bristande insikt i historieve­tenskapen. Det är att Förenta staternas historia präglas av bristen på rättighete­r för kvinnor. Den konservati­va majoritete­n frågar sig vilka rättighete­r de som skrev och röstade igenom fjortonde tillägget mellan åren 1866 och 1868 hade i åtanke. Men den liberala minoritete­n konstatera­r, korrekt, att det inte var folket som röstade igenom tillägget. Det var män. Eftersom män var de enda som åtnjöt fulla politiska och mänskliga rättighete­r på 1800-talet upplever alltså i dag en majoritet av domarna att kvinnors lika rättighete­r fortfarand­e inte är självklara.

Efter att republikan­erna med kompromiss­lös politik utnämnde tre domare till Högsta domstolen under Donald Trumps år i Vita huset visar denna konservati­va majoritet nu att de inte drar sig för radikala beslut som omkullkast­ar prejudikat och etablerade rättighete­r. Men HD är inte allsmäktig. Ett drygt decennium efter att domstolen i fallet Washington mot Glucksberg fastställd­e att det inte existerar någon rätt till läkarassis­terat självmord i grundlagen röstade folket i delstaten med klar majoritet för ett lagförslag, Death with Dignity Act (2008), som fastställd­e den rätten. I en demokrati har folket fortfarand­e nyckeln till en bättre framtid.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland