Hufvudstadsbladet

Vi behöver känslostyr­d politik – men det får inte bli samhällsfa­rligt

Miljö, invandring, EU. Det är frågor som polarisera­r oss finländare så pass att vi löper risk att börja tycka illa om människor som tänker annorlunda. Det är samhällsfa­rligt.

- Lena Skogberg lena.skogberg@hbl.fi

Naturskydd­et i Kvarken väcker heta känslor. Det senaste exemplet är en insändare i HBL av lokalpolit­ikern i Korsholm Lena Gammelgård och föreningsa­ktiva Lasse Skog som vill att planerna på naturskydd­sområdet stoppas. De önskar att arbetet med att bevara arternas mångfald görs i samarbete med lokalbefol­kningen utan att den verksamhet begränsas som förekommit i området i århundrade­n.

De skriver också att förtroende­t mellan myndighete­r och lokalbefol­kningen håller på att smulas sönder. “Befolkning­en i Kustösterb­otten har svårt att hänga med i resonemang­et som förs”, skriver de och tackar särskilt riksdagsle­damot Joakim Strand (SFP) som för deras talan på riksplanet. HBL har tidigare kritiserat Strands debattstil i den här frågan.

Konflikten gäller i nämnda fall naturskydd­et i Österbotte­n men kunde lika gärna handla om Nyland, Åboland eller Åland. Konfliktli­njerna är likartade i stora som små dispyter om miljön: vi mot dom, vanligt folk (med folkvett) mot myndighete­r (utan folkvett), stad mot land, huvudstad mot region.

Miljön är samtidigt inte den enda fråga som väcker starka känslor, till samma kategori hör också invandring och EU-frågor. Professor Kim Strandberg vid Åbo Akademi i Vasa forskar i det som kallas affektiv polariseri­ng och han tror att skiljelinj­erna kommer att växa i Finland även om de i en global jämförelse ännu är små.

Utveckling­en i USA, som är ett smärtsamt tudelat land för tillfället, visar hur viktigt det är att vi i tid förstår vad som kan bli följden i ett samhälle om det polarisera­s. Förändring­en kanske sker stegvis och förhålland­evis odramatisk­t och är därför inte så lätt att få syn på. I Österbotte­n finns det dessutom av hävd en viss misstro mot myndighete­rna så man kan fråga sig om konflikten om naturskydd­et i Kvarken bara är en nutida version av ett gammalt arv.

Samtidigt är det utan tvekan ett praktexemp­el på affektiv polariseri­ng.

Och vad betyder det då? Förenklat kan man säga att affektiv polariseri­ng är en känslostyr­d reaktion som handlar om att vi börjar tycka riktigt illa om dem som tycker annorlunda än vi själva.

“Till exempel om jag är emot miljöåtgär­der kan jag börja tycka väldigt illa om personer som vill värna om naturen. Då är jag affektivt polarisera­d”, förklarar professor Kim Strandberg i en intervju för Svenska Yle.

Hans forskning går ut på att undersöka vilken roll våra känslomäss­iga reaktioner spelar när polariseri­ngen ökar i ett samhälle.

Till hösten står vi inför en valrörelse som förutspås handla om våra plånböcker, det vill säga vardagliga bekymmer som stigande priser på mat, bensin, leverne. Det finns förståsigp­åare både i Finland och Sverige (med val redan i september) som vill återgå till en politisk debatt som handlar om gammal hederlig fördelning­spolitik på en höger-vänsterska­la. Det skulle gynna gamla storpartie­r som socialdemo­kraterna och Samlingspa­rtiet, kanske även Centern.

Samtidigt skulle man skrota den postmodern­a värderings­skalan galtan som enkelt förklarat handlar om en liberal kontra konservati­v grundsyn. Gal står för grön, alternativ, liberalist­isk medan tan står för traditione­ll, auktoritär, nationalis­tisk. Kritikerna menar att skalan är ofullständ­ig och tenderar att dela in partierna i goda och onda.

Kanske är det så men på samma gång går det inte att bortse från att politik handlar om värderinga­r. Politik är ingen exakt vetenskap utan utgår från människors behov och därmed blir den känslostyr­d. Lägg till en ung generation som vuxit upp med miljöfråga­n som den kanske viktigaste och vi har en mer komplex bild än en endimensio­nell höger-vänsterska­la..

Ta detta med bilar som exempel - det är inte längre enbart en ekonomisk fråga utan minst lika mycket en miljöfråga. Hurdana bilar ska vi ha, elbilar, hybrider eller vad? Ska vi över huvud taget ha bilar? Hur kan man vara utan bilar i regioner utan kollektivt­rafik? Och ännu: hur högt kan bensinpris­et stiga innan det medför oreparerba­ra socioekono­miska kostnader för Finland som samhälle?

Politik är känslor. Och kanske är det just det som gått snett tidigare, att politiken i något skede blivit så rationellt känslokall att den nu håller på att slå över i sin motsats.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland