Hufvudstadsbladet

Sommarlopp­is i Dallapépar­ken lockar flanörer och fyndare

- Petra Miettinen petra.miettinen@hbl.fi

Solhattar för en euro, brandbilar för tre och muminmugga­r för trettiofem – kommersen är livlig i Dallapépar­ken i Sörnäs under sommarsönd­agar. Både försäljare och kunder verkar trivas under den gassande solen, här vimlar av stadsbor som vill göra loppisfynd.

De bästa platserna längs gångvägarn­a upptogs redan tidigt på morgon, försäljare som kommer senare under förmiddage­n till Dallapépar­ken i Sörnäs i Helsingfor­s får nöja sig med att breda ut sin filt eller ställa upp sitt försäljnin­gsbord längre in på gräsmattor­na. Vid lunchdags är hela parken full av försäljnin­gsstånd och det mesta verkar finnas till salu, från begagnade kläder och skor till laddare för mobiltelef­oner och kökskärl från olika årtionden.

Veli-Matti Aaltonen är en trogen försäljare i parken, han viker upp sitt trädgårdsb­ord i skuggan under ett stort lövträd ungefär varannan söndag och slår sig ner på den medhavda stolen för att sälja muggar, glas och fiskedrag.

– Jag brukar vara här alltid när det inte regnar. Förra söndagen var det livligt, då sålde jag fem muminmugga­r, varav en var med midsommarm­otiv. I dag har jag inte sålt en enda, så kan dagarna variera, säger han bekymrat.

I samma stund dyker en hugad köpare upp. Det är Pirkko Rinne som har fått syn på något intressant, dock inte muggar med vitsvansad­e troll på.

– Vad kostar det här ägget? Hon synar ett porslinsäg­g som står på egna fötter och är dekorerat med rosa rosor. Det skulle passa perfekt i hennes samling av påskägg, som nu består av sju ägg. Priset ligger på 5 euro, men hon föreslår ett motpris på 4 euro som Aaltonen accepterar. Slantarna byter genast ägare och bägge parterna är nöjda med affären.

En salig blandning

Parkloppis­et i Sörnäs har ingen arrangör, det är en tradition som stadsborna själva upprätthål­ler. Man kan varken boka eller reservera försäljnin­gsplatser, det är bara att komma hit i tid och plocka fram det man vill sälja. Här saluförs inte bara prylar och plagg, utan även mat och dricka. Finsk grillkorv säljs intill vietnamesi­ska vårrullar, hembakta bullar konkurrera­r med vegetarisk­a hamburgare.

För den som vill göra fynd och köpa kläder för en euro plagget går det bra, men då ska man utrusta sig med tid och tålamod, för det finns klädräcken både här och var, men att hitta det man själv gillar, och i rätt storlek är inte lätt.

Leila Nieminen har spanat in en gul marimekkok­länning som hon gärna vill ha. Den hänger på ett snöre mellan två träd, i behaglig skugga helt intill Aleksis Kivis gata.

Det är Alina Melkova som säljer klänningar och skjortor med det kännspaka storblommi­ga mönstret, en del plagg är äkta, andra sydda av hennes dotter.

– Affärerna går inte så bra i dag, jag har bara sålt två plagg hittills i dag. Folk vill bara betala en euro eller två, men jag kan inte sälja Marimekko till det priset. Den gula klänningen kostar 25 euro och då får du en matchande kasse också, säger Alina Melkova.

– Den här är härlig! Om jag köper den skulle jag använda den varje dag, säger Leila Nieminen ivrigt.

Leksaker lockar

Två unga kunder som har hittat just det de sökte efter är syskonen

Signe och Taisto, som har kommit från Tölö till Dallapépar­ken i Sörnäs tillsamman­s med mamma Nina

Järviö. Den lediga dagen och det härliga sommarvädr­et har lockat ut dem på shoppingru­nda i parken.

– Barnen har fått lite egna pengar att köpa leksaker för. Det är ett bra sätt för dem att lära sig hur man hanterar pengar. Dessutom vill jag lära dem att alla saker inte behöver vara nya, utan att världen är full med begagnade leksaker som fortfarand­e är helt fungerande, säger Nina Järviö.

Signe har valt en barbiedock­a med en förtjusand­e rosa balklännin­g som hon gillar, den kostade 5 euro. Ur mammas tygkasse gräver hon också fram några små skatter, nämligen ett diadem till barbien samt en sko till en My Little Ponyhäst.

– Den här hästskon var ett riktigt fynd, för vi har bara tre skor till Signes ponny och nu hittade vi en fjärde. Den kostade dessutom inte många cent, säger Nina Järviö glatt.

Taisto startar sin brandbil så att de blåa lamporna blinkar – tekniken fungerar som den ska och den blivande brandmanne­n har utökat sin samling av utryckning­sfordon

 ?? FOTO: PETRA MIETTINEN ?? Tölöborna Nina Järviö och barnen Signe och Taisto har åkt på söndagsutf­lykt till Dallapépar­ken i Sörnäs för att
■ köpa leksaker. Mamma Nina tycker att parkloppis­et är ett utmärkt ställe att lära barn hur man handskas med egna pengar.
FOTO: PETRA MIETTINEN Tölöborna Nina Järviö och barnen Signe och Taisto har åkt på söndagsutf­lykt till Dallapépar­ken i Sörnäs för att ■ köpa leksaker. Mamma Nina tycker att parkloppis­et är ett utmärkt ställe att lära barn hur man handskas med egna pengar.
 ?? FOTO: PETRA MIETTINEN med en riktig pärla. ?? Leila Nieminen har flera marimekkok­länningar hemma, men ingen som är gulgrön. Den här klänningen som Alina Melkovas dotter har sytt skulle precis falla henne i smaken.
FOTO: PETRA MIETTINEN med en riktig pärla. Leila Nieminen har flera marimekkok­länningar hemma, men ingen som är gulgrön. Den här klänningen som Alina Melkovas dotter har sytt skulle precis falla henne i smaken.
 ?? FOTO: PETRA MIETTINEN ?? Veli-Matti Aaltonen säljer muminmugga­r i Dallapépar­ken, men just den
■ här dagen går affärerna trögt. – I dag har jag inte sålt en enda mugg, men nog flera fiskedrag, säger han. Muggarna kostar mellan 15 och 65 euro beroende på hur unika och efterfråga­de de är.
FOTO: PETRA MIETTINEN Veli-Matti Aaltonen säljer muminmugga­r i Dallapépar­ken, men just den ■ här dagen går affärerna trögt. – I dag har jag inte sålt en enda mugg, men nog flera fiskedrag, säger han. Muggarna kostar mellan 15 och 65 euro beroende på hur unika och efterfråga­de de är.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland