Hufvudstadsbladet

Gasklockan i Södervik är klar

Hur känns det att stå inne i en gasklocka från 1910? Det svaret kommer festivalbe­sökaren att ha i sommar.

- Sofia Holmlund sofia.holmlund@hbl.fi

den som tänker gå på Flow-festivalen i sommar den 12-14 augusti väntar en spännande upplevelse. Det är i princip första gången som någon kan gå in i en av de två gasklockor­na som finns på festivalom­rådet i Södervik i Sörnäs.

Gasklockan kan också ses av den som åker längs med Sörnäs strandväg från centrumhål­let och svänger av till höger och i riktning mot Brändö bro.

Efter en lång renovering som har räckt fyra år är man nu nästan i mål. Under Flow ordnas en konstutstä­llning i den 40 meter höga gasklocka som är byggd i tegel.

Vad som händer med gasklockan efter det är oklart. För flera år sedan var Föreningen för levande musik i Helsingfor­s, Elmu, intressera­d av att flytta in i gasklockan. Men Elmu har nu lokaler i Kasåkern.

För att någon ska kunna ha stadigvara­nde verksamhet i gasklockan krävs att man bygger till. De enda som i princip finns i byggnaden nu är värme och luftkondit­ion.

Renovering­en har tagit lång tid eftersom det läckte vatten från taket i flera år. Fukten hade satt sig i tegelvägga­rna. De räckte ett helt år att torka teglet innan man kunde rappa fasaden.

- Under renovering­en såg vi till att byggnaden inte blir i ett sämre skick än vad den var, säger projektche­fen Johanna Hytönen på Helsingfor­s stad.

Byggnadens bottenbjäl­klag har förnyats. Samtidigt har man också förstärkt grunden genom att påla marken.

Men det finns fortfarand­e mer att göra i gasklockan.

– Den kanske ser klar ut, men den är inte det.

Till exempel ska golvstrukt­uren göras klar och sannolikt ska även väggarna rappas ända upp till taket. Vidare ska en del av teglet högst upp rengöras. Allt det här sker när man vet vad som händer med gasklockan.

Staden har mätt halten av kemiska föreningar i luften i gasklockan, och mätningen visade att halterna är så låga att byggnaden går att använda temporärt.

Området som gasklockan ligger på är klassat som en byggd kulturmilj­ö av riksintres­se. Den andra gasklockan som finns i Södervik är öppen och av stål.

Den renoverade gasklockan är byggd 1910, medan den som är av stål är från 1929. Den äldre gasklockan användes som gaslager ända fram till 1980-talet.

I samband med renovering­en har man också sanerat marken. Den har varit smutsig på grund av gasprodukt­ionen. Nu är marken trygg att använda.

Södervik förändras snabbt. För lite mer än två veckor sedan öppnade en 300 meter lång ny gata mycFör ket nära gasklockor­na.

Vilhelmsbe­rgsgatan fick då en förlängnin­g. Det innebär att fordon, cyklister och fotgängare har en direkt anslutning till Fiskehamne­n från Sörnäs strandväg.

– Det är ganska exceptione­llt att en helt ny gata byggs i centrumomr­ådet, oftast, när något bygge är på gång rör det sig om en renovering, sade projektled­aren Timo Säynätjoki på Helsingfor­s stad då.

Södervik är aktuellt också för att det finns planer på att bygga ett evenemangs­center på området. Företaget Suvilahti Event Hub vill ordna publikeven­emang samt bygga kontors-, affärs-, restaurang­och hotellfast­igheter på området.

❞ Under renovering­en såg vi till att byggnaden inte blir i ett sämre skick än vad den var Johanna Hytönen Projektche­f

 ?? FOTO: PETTERI RING/STARA ?? ■
Det är 40 meter upp till taket till gasklockan i Södervik.
FOTO: PETTERI RING/STARA ■ Det är 40 meter upp till taket till gasklockan i Södervik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland