Hufvudstadsbladet

Kritik mot stängda Rysslandsf­onder

Tre av de fyra finländska bolagen med Rysslandsf­onder har meddelat att tillgångar­na kommer att likvideras. Handeln med dem har varit stoppad sedan februari.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@hbl.fi

Placerings­mäklaren Johan Hultkrantz fick en bitter överraskni­ng i sin e-postinkorg i slutet av juni, då OP-gruppen meddelade att en av de fonder han har lagt pengar i kommer att läggas ned helt och hållet.

Det handlar om fonden OPRyssland, som placerar sina medel på den ryska aktiemarkn­aden. Sedan dagarna efter invasionen har handeln med andelarna i fonden varit stängd. Det hänger ihop med att handeln på Moskvabörs­en fortsättni­ngsvis är kraftigt begränsad. Investerar­e från länder som Ryssland ser som fientliga har inte tillåtits sälja sina ryska innehav, vilket gör det omöjligt att sätta ett värde på fondandela­rna.

Nu kommer fonden att likvideras, vilket betyder att innehaven säljs då Moskvabörs­en öppnar som vanligt igen.

– Jag kan inte förstå varför de har så bråttom. Kan man inte vänta ut problemen? Någon gång kommer situatione­n trots allt att normaliser­as, även om det kan ta många år. På det här sättet blir det garanterad förlust, säger Hultkrantz.

Hans placeringa­r i fonden är en del av hans pensionsfö­rsäkring, vilket lägger ytterligar­e sten på bördan. I och med detta kan han nämligen inte dra av förlusten i beskattnin­gen.

Tre av fyra stängs

OP-gruppen är inte ensamma om sitt beslut. Det finns i nuläget fyra finländska banker och fondbolag som erbjuder fonder med exponering mot den ryska marknaden: OP, Nordea, Danske Bank och Seligson. Av dessa har både Nordea och Danske Bank tidigare meddelat att de likviderar sina Rysslandsf­onder. Alla fyra stoppade handeln med fondandela­rna i samband med invasionen.

OP:s beslut har vuxit fram under våren, säger Tuomas Virtala, direktör för bankens kapitalför­valtning.

– Då det stod klart att krisen kommer att vara över på länge såg vi inget annat alternativ än att lägga ner. Det är inte vettigt att hålla igång en fond som inte är livskrafti­g i många år, och nu kan vi åtminstone dela ut de medel som inte är placerade på Moskvabörs­en.

Fonden består inte bara av ryska aktier. Ungefär tio procent av de förvaltade medlen utgörs av kontanta tillgångar samt moldaviska och georgiska aktier, som kan säljas och betalas ut till fondägarna. Målet är att detta ska ske till hösten.

Innebär inte det att ni säljer vid sämsta möjliga tidpunkt?

– Vi kommer inte att sälja ut dem för vrakpris direkt handeln öppnar, utan behåller möjlighete­n att vänta och se hur marknaden utvecklas. Men att hålla kvar en spökfond utan livskraft i många år, i väntan på att värdet är återställt, är inte aktuellt.

Kostnadsmä­ssigt hade det inte varit ett problem att låta Rysslandsf­onden ligga i träda, säger Virtala.

– Kostnadern­a är inte en faktor som spelar in. Teamet som har förvaltat fonden kan sysselsätt­as med annat, säger Virtala.

Med ett förvaltat kapital på 116 miljoner euro och drygt 15 000 fondandels­ägare är OP-Ryssland den största finska fonden som är inriktad på den ryska marknaden.

Seligson

Den enda av de fyra finska Rysslandsf­onderna som fortfarand­e håller dörren öppen för en återkomst är fondbolage­t Seligsons Russian Prosperity-fond. Den är klart mindre än OP:s och Nordeas motsvarand­e fonder, med drygt 3 000 andelsägar­e och 18 miljoner euro i förvaltat kapital.

 ?? FOTO: NATALIA KOLESNIKOV­A/AFP-LEHTIKUVA ?? Moskvabörs­en var stängd i en månad efter invasionen.
FOTO: NATALIA KOLESNIKOV­A/AFP-LEHTIKUVA Moskvabörs­en var stängd i en månad efter invasionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland