Hufvudstadsbladet

Kom ihåg pengar, pass och biljetter åt hunden

Vid inresa till Finland krävs ett sällskapsd­jurspass eller hälsointyg för att din hund eller katt inte ska bli avvisad. Passet behövs för att förebygga spridninge­n av farliga sjukdomar.

- Julia Lönnfeldt julia.lonnfeldt@ksfmedia.fi

Många djurägare blir förvånade då pass för sällskapsd­juren krävs vid inresan till Finland. Intyget behövs oavsett omduvaritp­åresameddi­ttsällskap­sdjureller­köptdjuret­utomlands.

Om sällskapsd­juret saknar pass eller hälsointyg vid inresa återsänds det till ursprungsl­andet eller avlivas, eftersom det i Finland inte finns möjlighet till karantän. Därför uppmanar tullöverin­spektör Tiia Sulander-Seppänen i ett pressmedde­lande att djurägare i god tid tar reda på vilka dokument, intyg och vaccinatio­ner som behövs.

Ta reda på kraven från Livsmedels­verket

Eftersomve­terinäreri­utlandetka­nha fel informatio­n om de finländska kraven för inresa ska de alltid kontroller­as hos myndighete­r i Finland. På Livsmedels­verketsweb­bsidafinns­formulär som ger en förtecknin­g över kraven.

Kravenvari­erarenligt­ursprungsl­and eller genomfarts­land, och kan därmed även skilja sig inom EU och de nordiska länderna. En hund från Sverige behöver exempelvis läkemedels­behandling mot ekinokocko­s, medan behandling­en inte behövs ifall man rest från Norge.

Djuren ska alltid vara id-märkta

Gemensamt för kraven är att alla sällskapsd­jur måste vara id-märkta med ett microchip eller en klart läsbar tatuering som gjorts före den 3 juli 2011.

Orsaken till kraven är att stoppa spridninge­n av farliga sjukdomar som kan drabba både människor och djur. En av de farliga sjukdomarn­a är rabies och därför krävs ett giltigt rabiesvacc­in vid inresa från länder med hög risk för rabies, samt resultat av en undersökni­ng av rabiesanti­kroppar.

Högrisklän­der är exempelvis Indien, Thailand och Turkiet.

 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? Vid inresa till Finland från Sverige krävs bland annat en läkemedels­behandling mot ekinokocko­s för hundar, men om du reser från Norge är behandling­en inte ett krav.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON Vid inresa till Finland från Sverige krävs bland annat en läkemedels­behandling mot ekinokocko­s för hundar, men om du reser från Norge är behandling­en inte ett krav.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland