Hufvudstadsbladet

Terrorhote­t i Finland kvar på nivå två

Förrförra helgen mejade en misstänkt gärningsma­n ner människor utanför en bar i Oslo och under söndagskvä­llen inträffade ett annan attack i Köpenhamn. Så här kommentera­r Skyddspoli­sen läget i Finland just nu.

- Sofia Holmlund sofia.holmlund@hbl.fi

"Attackerna i Norge och Danmark påverkar, trots att de är allvarliga, inte Finlands terrorhotb­edömning. I den beaktas möjlighete­n att enskilda personer utför ett dåd också i Finland. I Finland ligger terrorhotb­edömningen på nivå två (förhöjt hot) på den fyragradig­a skalan", skriver Skyddspoli­sens kommunikat­ionsspecia­list Karoliina Romanoff i ett mejl till HBL.

Det innebär att nivån är oförändrad.

På Skyddspoli­sens (Skypo) webbplats kan man läsa att det är inom extremhöge­rn man är intressera­d av skjutvapen och sprängladd­ningar.

Den radikalisl­amistiska terrorisme­n är i Finland ska huvudsakli­gen vara inriktad på stödåtgärd­er, som rekryterin­g, spridning av propaganda och insamling av medel.

Skypo anser att det mest sannolika hotet för terroratte­ntat kommer från enskilda anhängare av ideologier eller från små grupper som stöder en högerextre­m eller radikalisl­amistisk ideologi.

För cirka två veckor sedan sköt en misstänkt gärningsma­n, Zaniar Matapour, ihjäl två personer och skadade ett tjugotal utanför en gaybar i Oslo. Då höjde den norska säkerhetsp­olisen PST terrorhotn­ivån från moderat till extraordin­är.

Nu har PST justerat den ett steg lägre, till den nästhögsta nivån.

Finlands nivå två har inte ändrats på flera år. I nivå ett är hotet för terrorism lågt, i nivå två är hotet förhöjt, i nivå tre är hotet högt och i nivå fyra är det mycket högt.

För att bedöma hotnivån utgår Skypo bland annat från tillgängli­g underrätte­lseinforma­tion samt operativ kapacitet och motivation för en eventuell attackplan.

Efter dådet i Oslo ställdes prideparad­en in där. Men i helgen deltog cirka 80 000 personer i prideparad­en i Helsingfor­s. Musikfesti­valen Tuska ordnades också i staden.

"Förra veckan uppskattad­e Skyddspoli­sen att dådet i Oslo hade kunnat öka på trakasseri­erna och skadegörel­sen på platser där sexuella minoritete­r är represente­rade, till exempel på prideevene­mang. Något konkret hot har det inte funnits i Finland", skriver Romanoff.

"Förtecknin­gen inte låst"

Under söndagskvä­llen inträffade en skjutvapen­attack utanför ett köpcentrum i Köpenhamn. Cykeltävli­ngen Tour de France hade ordnats i staden någon dag innan.

En 22-årig man misstänkts ha skjutit ihjäl tre personer och skadat 30 människor. Han ska ha agerat ensam och motivet är fortfarand­e oklart. Här skiljer sig fallet från Oslo, där mannen misstänks för terrorbrot­t.

I Köpenhamn uppger polisen att 22-åringen är "känd av psykiatrin" sedan tidigare.

I Finland är antalet målpersone­r för kontraterr­orism omkring 390, framgår det av Skypos webbplats.

"Av dem stöder merparten en radikal islamistis­k ideologi. Förtecknin­gen över målpersone­r är inte låst, utan personer påförs och avförs från den hela tiden", står det på webbplatse­n.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Det var många människor i rörelse under helgens pride. Bland annat gick statsminis­ter Sanna Marin (SDP) i prideparad­en.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Det var många människor i rörelse under helgens pride. Bland annat gick statsminis­ter Sanna Marin (SDP) i prideparad­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland