Hufvudstadsbladet

Finlandssv­ensk evakuerade­s från konsert efter dådet i Köpenhamn

Andreas Elfving var på resa i Köpenhamn för att gå på Harry Styles konsert. Tidigarela­gda middagspla­ner vid köpcentret ledde till att han undkom skottlossn­ingen.

- Julia Lönnfeldt julia.lonnfeldt@ksfmedia.fi

På söndagskvä­llen dödades tre personer och flera skadades efter en skottlossn­ing i köpcentret Fields i Köpenhamn.

Någon timme före skottlossn­ingen åt Andreas Elfving tillsamman­s med sin dotter och hennes kompis på en av restaurang­erna i Fields.

De anlände till Köpenhamn på söndag morgon för att senare på kvällen gå på den brittiska artisten

Harry Styles konsert med tusentals andra. Konserten skulle vara på Royal Arena, som ligger tvärs över gatan från Fields.

– Vi skulle egentligen äta senare och gå direkt till konserten, men var hungriga och bestämde oss att äta några timmar tidigare än planerat, säger Elfving, till vardags politisk och internatio­nell sekreterar­e i Svenska folkpartie­t.

Från deras hotellföns­ter, som ligger i närheten av både arenan och köpcentret, ser de innan konserten helikoptra­r och säkerhetsp­ersonal.

– Vi tänker att de måste vara på grund av konserten, men tycker det är lite märkligt, säger han.

Konserten inhiberade­s

På vägen till arenan susar det förbi en ambulans i hög fart som parkerar vid hotellet, en bår bärs ut och då förstår de att någonting är fel. Dessutom finns det polis på plats med tunga vapen.

Han frågar vad som står på av en av konsertens ordningsva­kter och får svaret att "någon har skjutits". Väl inne i arenan är nätkontakt­en svag, så när nyheterna om skottlossn­ingen sprider sig runt världen är konsertpub­liken för det mesta ovetande.

Elfving får ändå nätkontakt efter att han tagit sig en bit ifrån det överbelast­ade nätet och efter en stund meddelas det att konserten är uppskjuten i en timme "på grund av situatione­n utanför".

– Det var en svår situation för polisen som har tusentals personer inne i arenan som borde evakueras, men samtidigt har en pågående operation utanför, säger Elfving.

Hotellet avspärrat – hittar nytt boende mitt i natten

Efter en timme och tjugo minuter meddelar arrangörer­na att polisen bestämt sig att inhibera konserten. Alla tusentals personer skickas etappvis ut ur arenan från en och samma utgång och eskorteras till närmaste station. Stämningen är lugn och sansad. De får mer informatio­n och alla konsertdel­tagarna åker till linjens ändstation elva kilometer från centrum.

– Jag försöker förklarar för en polis att vi bor på ett hotell alldeles intill arenan, men får svaret att ingen kommer dit mer i kväll, säger han och förklarar att området var avspärrat.

Vid ändstation­en är det närmare midnatt, kollektivt­rafiken är avstängd på grund av skottlossn­ingen och de får inte återvända till hotellet. Situatione­n löser sig tillslut med att de hämtas och får sova i en väns lägenhet.

– Men jag tänker på alla tonåringar som är utan sina föräldrar på konserten och på hur de löste situatione­n, säger han.

När HBL talar med Elfving är de på väg till hotellet som öppnat upp igen på morgonen.

– Det hålls regelbunde­t presskonfe­renser och vi har följt med situatione­n. Demonstrat­ioner och andra evenemang i Köpenhamn har inhiberats, säger han.

Den 22-åriga mannen som greps kort efter skjutninge­n är misstänkt för tre mord och sju mordförsök.

 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/LEHTIKUVA-AFP ?? Den misstänkte, en 22-årig dansk, greps kort efter dådet vid köpcentret Fields i Köpenhamn.
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/LEHTIKUVA-AFP Den misstänkte, en 22-årig dansk, greps kort efter dådet vid köpcentret Fields i Köpenhamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland