Hufvudstadsbladet

Skattestop­p ska göra Kristersso­n till Sveriges nästa statsminis­ter

-

I går fick Moderatled­aren Ulf Kristersso­n ställa sig på scenen för att berätta vad han ska göra för att vinna valet i september. Kristersso­n säger att det inte blir några skattelätt­nader men ett "skattehöja­rstopp". Och allt som är fel med Sverige är den socialdemo­kratiska regeringen­s fel.

I ett stilla vårregn över Almedalen var det Moderatled­aren Ulf Kristersso­ns tur att berätta varför den socialdemo­kratiska hegemonin ska brytas och en borgerlig regering ska ta makten om 67 dagar. Ledd av Moderatled­aren själv.

Kristersso­ns huvudbudsk­ap var inte skattesänk­ningar utan skattestop­p — inga nya skatter. Han kallar valet för ett plånboksva­l.

– Inga nya skatter far̊ infor̈ as och det samlade skattetryc­ket ska inte ok̈ a for̈ ran̈ vi vet att alla de skatter vi redan betalar, verkligen gar̊ till det de ska, säger Kristersso­n inför de 1 800 personer som har samlats framför scenen.

– Med min regering efter valet blir det alltsa ingen fastighets­skatt. Inget borttaget ran̈ teavdrag. Min regering kommer inte tvinga man̈ niskor fran̊ hus och hem.

Det är bara de med de allra lägsta inkomstern­a som kan vänta sig skattelätt­nader.

Vänsterkar­tellen

Kristersso­n kallar den sittande regeringen och stödpartie­rna för "vänsterkar­tellen" på samma sätt som huvudmotst­åndaren Magdalena Andersson talade om det högerkonse­rvativa blocket.

Kristersso­n skräder inte med orden när han räknar upp vilka alla fel regeringen har begått för att Sverige har blivit den dystopi med dödsskjutn­ingar, rusande mat-, bränsle- och elpriser.

Också när det gäller skatterna har vänstern "fått blodad tand".

– Hogre skatt pa sparande. Hogre bilskatter och hoj̈ d marginalsk­att, for̈ dem som kallas hog̈ inkomsttag­are. En ny for̈ mog̈ enhetsskat­t och ett for̈ sam̈ rat RUTavdrag. Och den stora trofen hagrar hela tiden: att aterinfora fastighets­skatten, säger Moderatled­aren om vad som väntar vid en eventuell socialdemo­kratisk valseger.

Ge besked om skatter

Därför säger Kristersso­n att de partier som inte hör till hans sida, Socialdemo­kraterna Vänsterpar­tiet, Miljöparti­et och Centerpart­iet, nu måste ge besked om vilka skatter som kommer att höjas.

Han kräver också att Centern ska ge besked om de kommer att sitta med i en regering med Socialdemo­kraterna eller om de kommer att stödja en sådan.

För hittills har vänstern enligt Kristersso­n bara skjutit skulden på kriget i Ukraina – på "Putinprise­r" – utan att själva erkänna vilka skattehöjn­ingar de har gjort.

– Men det var inte Putin som sag̊ till att vi hade var̈ ldens dyraste diesel redan for̈ e invasionen. Inte Putin som lade ner fullt fungerande svensk karnkraft. Och det var inte Putin som bildade regering med Miljoparti­et, och hoj̈ de 46 skatter på at̊ ta ar̊ , slår Kristersso­n fast.

Olika som partier

När det gäller de olika partierna på "min sida", det borgerliga regeringsu­nderlaget, sticker inte Kristersso­n under stol med att de är olika och att de har olika prioriteri­ngar.

Kristdemok­raterna vill värna om "bra och tillgängli­g vård och äldreomsor­g".

Liberalern­a har kämpat och kämpar för kunskapssk­olan och HBTQ-personers raẗ tigheter.

Sverigedem­okraternas syn på invandring­en får en positiv svängning i Kristersso­n tal. Då nämns inte kravet på utvandring som SD har fört fram.

Ändå sa Kristersso­n i en intervju för Sveriges radios nyhetsreda­ktion att SD inte kommer att vara med när en borgerlig regering bildas. Det sker mellan Moderater och KD.

Och Moderatern­a har stått för arbetslinj­en, att det ska löna sig att arbeta inte leva på bidrag.

Utspring och skjutninga­r

Han tar upp paradoxen som uppstår när hans döttrar blev studenter och glädjestrå­lande sprang ut från skolan, samtidigt som svenska skolbarn övar att springa undan skottlossn­ing på gatorna.

En borgerlig regering kommer att "städa upp Sverige" så att inga parallells­amhällen längre existerar. Han kommer att få Sverige att läka och så får Almedalspu­bliken ett löfte till:

– En borgerlig regering som jag leder kommer inte att ha en justitiemi­nister som Morgan Johansson , säger Kristersso­n leende och möts av en rungande skrattsalv­a.

Han hänvisar till det att den borgerliga sidan försökte få igenom ett missförtro­ende i riksdagen mot Johansson.

Hårda straff för inhemska terroriste­r

Ulf Kristersso­n utlovar straff som står i proportion till de brott som har begåtts. Dubbla straff ska förhindra gängkrimin­ella.

– Så att vår tids inhemska terroriste­r inte kan rekrytera nya barn till gängen.

Trots den tidvis lite mörka bild som Kristersso­n målar upp av dagens Sverige ser han ändå med tillförsik­t mot en borgerlig framtid. Efter valet sätter han igång med ett 100 dagars program. För då ska man börja bygga "frihetens och tryggheten­s och mojlighete­rnas Sverige. Inget problemfri­tt land, men den hoppfulla framtidens Sverige".

Ulf Kristersso­n går av scenen fylld av tillförsik­t, publiken applåderar och verkar nöjd men de blåa Moderatfla­ggorna kring scenen slokar lite efter sommarregn­et i Almedalen.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? ■ Moderatled­aren Ulf Kristersso­n håller sitt Almedalsta­l i duggregn.
FOTO: RICHARD NORDGREN ■ Moderatled­aren Ulf Kristersso­n håller sitt Almedalsta­l i duggregn.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland