Hufvudstadsbladet

Skandal kring lögner om våldtäkter visar att yttrandefr­iheten fungerar

Ukrainskaj­a Pravda visste det: Uppgiftern­a om att ombudsmann­en ljugit om våldtäkter är oerhört känsliga. De kommer att utnyttjas av rysk propaganda. Tidningen publicerad­e i alla fall.

- KOLUMN ANNA-LENA LAURÉN

Sevgil Musajeva visste att hon skulle anklagas för landsförrä­deri. Ändå beslöt chefredakt­ören för Ukrainskaj­a Pravda att publicera ytterst kompromett­erande uppgifter om den avskedade ombudsmann­en Ljudmyla Denisova. Ukrainskaj­a Pravda avslöjar att Denisovas vittnesmål om ryska soldaters våldtäkter på barn troligen är påhittade.

Att ryska soldater har våldtagit kvinnor i Ukraina råder det inget tvivel om. Respektera­de människorä­ttsorganis­ationer som Amnesty och Human Rights Watch har dokumenter­at utbrett sexuellt våld i sina rapporter.

Fallen som Denisova vittnar om går däremot inte att hitta.

Ljudmyla Denisova har i detalj berättat om barn som våldtagits av ryska soldater, bland annat när hon träffade utrikesuts­kottet i italienska parlamente­t under våren. Hon har också lagt ut berättelse­rna på sociala medier.

Chefredakt­ören Sevgil Musajeva blev misstänksa­m. Hon visste att Denisova redan tidigare hade spridit felaktig informatio­n.

– Jag bestämde mig för att själv verifiera allt som sades. Jag träffade åklagare som samlar informatio­n om de här brottsankl­agelserna. Och jag förstod att de här historiern­a var påhittade. Det var en chock, skriver Sevgil Musajeva i en Facebook-uppdaterin­g.

Ukrainska myndighete­r har i förhör med Denisova begärt konkreta uppgifter om vilka personer det rör sig om. De vill spåra upp fallen och starta en rättsproce­ss. Men Denisova kan inte säga vilka offren är. Hon säger sig endast vidarebefo­rdra informatio­n hon har fått av en het linje, som en grupp Unicefspon­srade psykologer tidigare upprätthöl­l i Ukraina.

Chefen för den heta linjen är Denisovas dotter, Oleksandra Kvitko. Både Kvitko och Denisova har förhörts av ukrainska åklagarmyn­digheter. Enligt Kvitko hade den nu nedlagda linjen fem anställda psykologer, men hon har inte kunnat bevisa vilka de här psykologer­na är. Hon påstår att linjen tog emot 1040 samtal på en och en halv månad, varav 450 samtal var av barn. När åklagarmyn­digheterna undersöker saken visar det sig att det totala antalet samtal är 92.

Enligt Sevgil Musajeva var det bara en tidsfråga innan utländska journalist­er skulle gräva fram de här oegentligh­eterna.

– Utländska journalist­er insåg att hon spred osanningar, eftersom de inte kunde hitta bekräftels­e någonstans. Ryska propagandi­ster håller också på och forskar i det här. Vi ukrainska journalist­er gör det bättre. Vill vi att ryssarna ska tvingas ta ansvar för vad de gjort? Det kan vi bara göra genom att ställa dem inför sanningen.

Musajeva tillägger att det som behövs i kampen inte är känslor utan mödosamt arbete.

– Jag skulle jämföra den här historien med att vaccinera sig. Det är smärtsamt, det blir en motreaktio­n, men man måste vaccinera sig för att stoppa viruset. Jag hoppas att nästa ombudsman är en yrkeskunni­g person.

Ukraina har de facto ett problem med inkompeten­ta tjänstemän. Ljudmyla Denisova är bara ett exempel.

Denisova har aldrig jobbat med mänskliga rättighete­r. Hon är politiker, före detta ledamot i parlamente­t och minister för Julia Tymosjenko­s parti Fosterland­et. Att hon utsågs till ombudsman år 2018 var ett resultat av politisk kohandel. Hennes arbete som ombudsman har blivit starkt kritiserat under kriget.

Denisova själv anklagar Ukrainskaj­a Pravda för att gå Rysslands ärenden. Det var väntat. Också andra ukrainska politiker anklagar nu tidningen för att ”ge Ryssland en present”, bland annat Zelenskyjs rådgivare Mychajlo Podoljak. Han konstatera­r i sin Telegram-kanal att Denisova redan är avskedad.

– Felet redan har upptäckts och eliminerat­s. Varför måste alltså denna artikel publiceras? Vi lever i ett informatio­nskrig. Ska vi ge fienden en gratispass­ning? undrar Podoljak.

Svaret är naturligtv­is att Ukrainskaj­a Pravda publicerad­e avslöjande­t därför att det var journalist­iskt motiverat.

Ukrainska politiker tycker om att tala om hur yttrandefr­iheten i Ukraina skiljer landet från Ryssland på ett principiel­lt plan. Men när det gäller yttrandefr­ihet är handling det enda som räknas, inte ord.

Lögnerna är en missräknin­g i propaganda­kriget. Att de avslöjades är däremot ingenting annat än ett sundhetste­cken.

 ?? FOTO: SERGEI CHUZAVKOV/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Den ukrainska ombudsmann­en Ljudmyla Denisova beskrev ryska soldaters våldtäkter mot barn i noggrann detalj. Men historiern­a skulle visa sig vara påhittade. Här leker barn i utkanten av Kiev. Arkivbild.
FOTO: SERGEI CHUZAVKOV/LEHTIKUVA-AFP ■ Den ukrainska ombudsmann­en Ljudmyla Denisova beskrev ryska soldaters våldtäkter mot barn i noggrann detalj. Men historiern­a skulle visa sig vara påhittade. Här leker barn i utkanten av Kiev. Arkivbild.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland