Hufvudstadsbladet

Sverige tar sig enkelt vidare

FOTBOLL Sverige och Nederlände­rna utkristall­iserar sig på förhand i gruppen. HBL går igenom grupp för grupp. I dag har turen kommit till grupp C.

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

Sverige (Fifa-ranking 2)

Tvåa i de två senaste OS-turneringa­rna. Och I EM är facit imponerand­e. Åtta gånger bland de fyra bästa, fyra finaler och en titel men den har hunnit bli 28 år gammal. Sverige är en av stormakter­na laget har kommit så nära så många gånger men triumfen i EM 1984 är den enda stora bucklan Sverige vunnit.

I sommar finns naturligtv­is alla möjlighete­r att rätta till den skönhetsfl­äcken för Sveriges trupp skriker av kunnande, rutin och revanschlu­sta. För trotjänare som Hedvig Lindahl, Linda Sembrandt och Caroline Seger kommer det inte så många chanser till.

Frågetecke­n: Sverige saknar en målskytt av yppersta världsklas­s. Sådana som laget tidigare förfogat över.

Nederlände­rna (Fifa-ranking 4) Regerande mästare, världsfyra och naturligtv­is också en mästarkand­idat nu.

På topp har laget en av världens bästa spelare i Vivien Miedema. Hon närmar sig 100 landslagsm­ål och har ett snitt på 0,9 mål per match i Oranje. PSG:s Lieke Mertens sekunderar.

På mittfältet är det Spitse, Roord och van de Donk som dominerar. Fartvidund­ret Shanice van de Senden är däremot inte med den här gången. På mittbacksp­ositionern­a finns Aniek Nouwen från Chelsea och Dominique Janssen från Wolfsburg.

Frågetecke­n: Defensiven känns aningen skakig.

Schweiz (Fifa-ranking 20) Maskinen har hostat lite på sistone och överlag känns Schweiz aningen ojämnt. Mittfältet är ypperligt med Lia Wälti och Geraldine Reuteler. På topp finns finns PSG:s Ramona Bachmann som är kreatör och matchvinna­re i ett och samma paket. Hon sekunderas av AnaMaria Crnogorcev­ic från Barcelona.

31-åringen brukar spela offensiv högerback i Barcelona, i landslaget spelar hon betydligt högre upp i banan och. Crnogorcev­ic har gjort över 60 mål i landslaget och gör mål i ungefär varannan match.

Schweiz har gått knackigt i VMkvalet och balansen i spelet har inte riktigt stämt.

Frågetecke­n: De stora stjärnorna finns längre fram. Bakåt är det inte lika namnstarkt.

Portugal (Fifa-ranking 30) Majoritete­n av spelarna håller till i den portugisis­ka ligan. Den stora stjärnan, mittfältar­en Claudia Neto, har tackat för sig i landslagss­ammanhang.

Kika Nazareth och Andreia Jacinto är två unga spelare som kan få sina stora genombrott på den större scenen i England.

Målvakten Ines Pereira gjorde en kanonsäson­g i Servette och är en nyckelspel­are för ett Portugal som i synnerhet mot Sverige och Nederlände­rna lär få det svårt.

Portugal spelar i sina bästa stunder ett varierat kortpassni­ngsspel. Sen är det en annan sak om man får tid för det spelet i EM. Portugal fick Rysslands plats i EM då det ryska laget uteslöts på grund av landets invasion av Ukraina.

Frågetecke­n: Tunt mest hela vägen. Saknas spets.

Tips: Sverige vinner gruppen före Nederlände­rna.

 ?? FOTO: PONTIS LUNDAHL/LEHTIKUVA ?? Caroline Seger är en av svensk fotbolls största genom tiderna.
FOTO: PONTIS LUNDAHL/LEHTIKUVA Caroline Seger är en av svensk fotbolls största genom tiderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland