Hufvudstadsbladet

Mer än simpla gaphalsar – bröderna från Jukola drar fram på Lurens

En välsmord koreografi och en smittsam energi gör Lurens Sju bröder till en av de bättre uppsättnin­gar av Aleksis Kivis klassiker recensente­n sett även om ångan ibland pustar lite ojämnt.

- Otto Ekman

Sju bröder – En stenhårt rockande flock

Regi & bearbetnin­g: Oskar Silén, originalte­xt: Aleksis Kivi, musikalisk ledning: Patricia Antman, koreografi: Susanna Karvinen, dräkter: Frida Hultcrantz, scenografi: Petra Sundqvist.

På scenen: Joonas Vartiainen, Tage Stam, Petra Sundqvist, Patricia Hirn, Katarina Nikkanen, Tom Pallas, Emilia Tenhunen, Wilma Bäcklund, Malin Tenhunen, Magnus Engström, Christina Mickos, Frida Hagman, Linnea Westerholm, Terhi Rönnholm, Tage Fredriksso­n, Sabine Heinonen, Sandi Bengts, Myrna Martti, Amanda Heinonen, Lina Mickos, Pontus Eriksson Premiär 1.7.

Redan i inlednings­scenen till Sju bröder, då Emilia Tenhunen som yngste brodern Eero rycker upp sin mammas gravkors ur marken för att använda som tillhygge, dras mina smilband åt. Susanna Karvinens koreografi utnyttjar skickligt det generösa utescenutr­ymmet och skapar effektivt en miljö av muntert kaos där bröderna från Jukola drar fram.

Den enkla men väl uttänkta kostymerin­gen av Frida Hultcrantz och den entusiasti­ska ensemblen gör sitt för att av varje bror i syskonskar­an skapa en minnesvärd egen karaktär. Tenhunen och Joonas Vartianens äldste bror Juhani blir ändå mina favoriter. Den förstnämnd­a tycks som född för scenen: hon tar varje centimeter av utrymmet i besittning och hennes spexande lämnar aldrig åskådaren uttråkad. Den senare skänker skickligt sin bråkstake till karaktär en udd av maskulin bräcklighe­t genom minspel och kroppssprå­k, för att därmed fördjupa rollen och göra honom till mer än en simpel gaphals.

Tappert kämpat i sommarhett­an

Överlag känns det som regissören Oskar Silén placerat ribban på rätt ställe: det känns varken överambiti­öst eller onödigt simpelt. Den tryckande sommarhett­an gör visserlige­n sitt bästa för att suga musten ur så väl skådespela­re som publik och under vissa av den andra aktens sångnummer kan man kanske märka av en viss utmattning, men skådespela­rna rycker snart upp sig igen och tar sig i mål i en sprittande festlig final.

Med risk för att låta lite kultursnob­big måste jag ändå påpeka att det är lite komiskt att såväl programbla­det som flera av tacktalen framhåller hur annorlunda, radikalt och nytänkande det är med en uppsättnin­g av Sju bröder där flera av bröderna spelas av kvinnor. Detta är nämligen någonting som gällt alla de uppsättnin­gar av Sju bröder jag sett, från Ylioppilas­teatteri till Svenska Teatern.

Men att Lurens version kanske inte är helt så innovativ som den marknadsfö­r sig som gör faktiskt ingenting: när alla andra pusselbita­r sitter på plats är nytänkande inte det viktigaste. Med sitt solida teaterhant­verk och sin energiskt sympatiska framtoning kvalificer­ar sig Lurens Sju bröder ändå mer än väl som en av mina personliga favoritupp­sättningar av Aleksis Kivis klassiker.

 ?? FOTO: MATS TUOMINEN ?? ■ Emilia Tenhunen, som yngste brodern Eero på Jukola, tycks vara född för scenen.
FOTO: MATS TUOMINEN ■ Emilia Tenhunen, som yngste brodern Eero på Jukola, tycks vara född för scenen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland