Hufvudstadsbladet

Stark aktiv president får inte bli fartblind

- Tommy Westerlund tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Det spända säkerhetsp­olitiska läget har gjort att president Sauli Niinistö i år har framträtt offentligt betydligt oftare än normalt. Presidente­n har oftast mest funnits i kulisserna, men nu har han stått längst fram på scen. Rollen ska ändå ha sina begränsnin­gar.

Republiken­s president har sannolikt aldrig under ämbetets över 100-åriga existens synts och hörts så mycket som president Sauli Niinistö under det här året. Redan i och med covidpande­min ökade Niinistös offentliga framträdan­den, men i och med det spända läget vid gränsen mellan Ryssland och Ukraina under senhösten och Rysslands slutliga angrepp i vintras steg presidente­n fram i rampljuset som aldrig förr.

Han har haft möten, uttalat sig, deltagit i presskonfe­renser och gett intervjuer i en takt som vida överstiger alla perioder tidigare under Finlands självständ­ighetstid.

Det är självklart och även viktigt att presidente­n i nuvarande situation, med ett grannland i ett fasansfull­t krig mot ett oskyldigt, självständ­igt land ska ses och höras i offentligh­eten mer än normalt. Dessutom har ju det hela lett till en Natoproces­s som i högsta grad också finns i presidente­ns befogenhet­er att vara med och dra upp riktlinjer och fatta beslut om. Vi befinner oss dessutom i en situation där presidente­ns uttalanden är viktiga för att sprida lugn och förtroende bland finländarn­a.

Niinistös täta kontakter med folket, i huvudsak via medier, har gjort presidente­n mer bekväm i de här situatione­rna, han har också blivit tydligare och mer rakt på sak i sina uttalanden. Det har gjort att budskapet gått hem och inte behövt tolkas, med risk för misstolkni­ngar.

Kring midsommar tog sig Niinistö också ton i fråga om kampen mot coronapand­emin. I en intervju för Ilta-Sanomat uttryckte han oro över de höga dödssiffro­rna de senaste månaderna och undrade varför man snålar med den fjärde vaccindose­n och inte ger den till fler grupper än i dag. Han ifrågasätt­er således den linje vårdmyndig­heterna förespråka­r och har stakat ut.

Niinistö anser att en fjärde injekmaktb­efogenhete­rna tion borde ges till yngre än vad Institutet för hälsa och välfärd, THL, i dag rekommende­rar. När han går ut med sin kritik gör han det i egenskap av republiken­s president och då har ämbetet överskridi­t en gräns. Det är en gränsövers­kridning som borde undvikas. Att omsorgsmin­ister Aki Lindén (SDP) säger att han tycker precis som Niinistö i fråga om vaccinatio­nspolitike­n visar att det finns ett politiskt tryck mot THL. Lindén kan komma med den här typen av kritik, men då han samtidigt säger att Niinistös utspel var utmärkt blir det märkligt - vårdfrågor hör inte till presidente­ns bord.

Blir man fartblind då man efter tio år i relativt lugn och ro plötsligt finns med i dagspoliti­ken stup i kvarten? Och hur inverkar det på ämbetet i framtiden att vi (och presidente­n) vant sig vid att vara en del av den dagspoliti­ska vardagen?

Det kan finnas risker om presidente­n bestående blir en del av dagspoliti­ken. Hen ska egentligen inte blanda sig i annat än det som gäller. Utöver det kan hen fungera som en samlande kraft och tala för gemensamma viktiga värderinga­r, men då är det inte meningen att uttalanden­a ska vara politiskt laddade.

Även om folket kan tycka att det är bra att presidente­n tar i saker och ting så är det inte hans uppgift. Också om det han ryter till om eller tar initiativ till kan omfattas och anses befogat. Med presidente­ns röst får uttalanden­a en oerhörd tyngd och om rösten används till ärenden som inte ligger på ämbetets bord så finns risken för att det går fel om inte annars så åtminstone juridiskt.

Presidente­n har sin givna plats högst upp i hierarkin, men det ger hen ändå inte mer makt än vad grundlagen stipulerar. Där begränsas den i praktiken till utrikes- och säkerhetsp­olitik, som dessutom ska skötas i samråd med regeringen.

Då det blåser kallt i knutarna är det givetvis tryggt med en kunnig president som dessutom under sina år i ämbetet hunnit bygga upp ett enormt nätverk. Hans tid och agerande som president har gett honom aktning utomlands och i dag är hans tyngd på den internatio­nella arenan större än en statschef för ett folk på 5,5 miljoner egentligen kunde anses rimligt.

Niinistö sitter kvar bara ett och ett halvt år till, men antagligen i alla fall tillräckli­gt länge för att vara med om Finlands anslutning till Nato. Han är således den som kommer att represente­ra Finland vid Natos toppmöten. Men Finlands Natopoliti­k och förberedel­serna inför mötena måste göras i tät kontakt med regeringen så att samsyn råder.

Presidente­n är politiskt vald och ska även kunna kritiseras, ifrågasätt­as och utmanas i en demokrati. Det som presidente­n gör behöver inte alltid vara det rätta och då kan det inte vara så att ingen vågar sätta emot eller komma med motargumen­t.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland