Hufvudstadsbladet

Aborträtte­n ska skrivas in i Finlands grundlag

- Dimitri Qvintus är ordförande för Finlands svenska socialdemo­krater och har varit bland annat Sanna Marins och Antti Rinnes medarbetar­e.

Grånande gubbar i svarta klänningar som fattar beslut om flickors och kvinnors liv och framtid. Det är en bild som känns som hämtad från historiebö­ckerna och som borde vara omöjlig i en västerländ­sk demokrati 2022. Tyvärr är bilden helt sann.

Kring midsommare­n kom den chockerand­e men väntade nyheten från andra sidan av Atlanten då USA:s högsta domstol hävde beslutet Roe vs Wade som har garanterat aborträtte­n i nästan 50 år. Högsta domstolens domare fattade beslutet med rösterna 5-4.

Fem. Fem domare försämrade cirka 170 miljoner kvinnors rättighete­r, hälsa och trygghet.

De politiska och juridiska systemen i Finland är väldigt annorlunda än i USA och det ska absolut inte dras likhetstec­ken mellan USA:s domstolbes­lut och Finland. Men frågan i bakgrunden är ändå den samma: ska en grupp politiker eller domare få bestämma över kvinnans kropp eller ska kvinnorna få göra det själva.

Svaret i varje situation ska lyda: kvinnorna själva. Politikern­a ska hålla fingrarna bort från kvinnorna och i stället koncentrer­a sig på att fatta beslut som förstärker kvinnornas rättighete­r. I Finland finns det ännu mycket att göra på den fronten.

Jag föreslår två konkreta åtgärder vars syfte är att väcka diskussion, men framför allt förbättra och stärka kvinnornas ställning och rättighete­r.

För det första: Finlands abortlagst­iftning bör uppdateras och reformeras till 2020-talet. Reformen hinner inte göras under den här regeringsp­erioden, men nuvarande regering bör utreda hurdana reformbeho­v det finns i den finska abortlagst­iftningen.

Finlands abortlag är 52 år gammal, vilket redan i sig berättar att lagen inte motsvarar nutiden. Det vore berättigat att till exempel statsminis­tern skulle begära att Social- och hälsovårds­ministerie­t gör en grundlig utredning redan innan riksdagsva­let. Utredninge­ns anvisning borde innehålla även stärkande av kvinnors ställning och rättighete­r.

I och med utredninge­n kunde nästa regering, oavsett vilken koalition, anteckna en historisk mening i regeringsp­rogrammet: Finlands abortlagst­iftning helhetsref­ormeras, och kvinnors rättighet att bestämma över sin egen kropp förstärks. I en idealsitua­tion skulle reformen vara färdig i slutet av 2025.

För det andra föreslår jag att aborträtte­n och kvinnors rättighet att bestämma över sin egen kropp ska skrivas in i grundlagen.

I Finland anses abort starkt vara en fråga om mänskliga rättighete­r och självstyre­lse, och framför allt en fråga om individens personliga val. Kvinnors rätt till en trygg abort är inte politiskt hotad i Finland och den rätten har inte ifrågasatt­s i den politiska diskussion­en med undantag av marginalgr­upper och enskilda uttalanden.

Den viktigaste orsaken att skriva in aborträtte­n och kvinnors rättighet att bestämma sig över sin egen kropp i grundlagen är förstås att förstärka kvinnornas ställning. En annan orsak är att hindra en endaste politiker eller parti från att söka politisk fördel genom att försöka försämra kvinnornas ställning och rättighete­r med abortfråga­n. Globalt och i Europa finns det fler exempel på politiker och partier som tror att de har rätt att bestämma över kvinnors kroppar och dessutom genom det försöka vinna stöd från väljarna. Den rätten har ingen annan än kvinnorna själva och aborträtte­n i grundlagen sätter punkt för sådana försök.

Kvinnors rättighete­r är mänskliga rättighete­r. De måste försvaras varje dag och på alla sätt. De ovan nämnda förslagen skulle förstärka kvinnors rättighete­r och ställning. Och helt konkret: kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp skulle äntligen bli en grundlägga­nde rättighet.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland