Hufvudstadsbladet

Vår uppmärksam­het kring klimatet är inte längre än en Tiktok-video

Om jag skriver ordet ”klimat” i ingressen så kommer hälften av er att sluta läsa. Kanske även jag själv. Det förklarar varför stödet för De gröna sjunker ute i landet just nu.

- KRÖNIKA PHILIP TEIR

Vår hund fick ett lätt värmeslag när vi var på en utfärd häromdagen. Jag hade försökt kolla vätskenivå­n, men hundar har en tendens att kämpa på för att inte göra flocken besviken, så vi märkte inte att det var akut. Vi lyckades till slut få hunden att kvickna till med lite ost. På vägen hem hängde tungan ner till sätet.

Vattnet där vi simmat på sistone har varit varmare än normalt. I slutet av juni ska havet helst vara under 20 grader. Nu känns det som att ligga i grönt badkarsvat­ten som nått rumstemper­atur.

På Twitter läser jag en tråd där folk grälar om det är skönt eller inte med den pågående värmebölja­n.

”Det är säkert bara klimatförn­ekarna som njuter”, skiver någon. ”Jag tränar gärna ute när det är varmt, musklerna är så mjuka och fina då med bra blodgenoms­trömning ”, skriver en annan.

När jag simmar en dag tänker jag på en fras jag läst nånstans: ”sex är som pizza, även när det är dåligt är det ändå lite bra”.

Så är det med simning också, men dåligt sex ger i alla fall inte klimatånge­st.

Världen måste ställa om på radikala sätt, det är de flesta överens om, utom några insändarsk­ribenter i den här tidningen som med olika matematisk­a övningar brukar förklara att jordens pågående uppvärmnin­g egentligen bara följer mönster från stenåldern. Jag har också bekanta som menar att ångest är ett slags slaggprodu­kt som inte bidrar till samhället, alltså kan man lika gärna bara fortsätta som förut.

Själv har jag en tendens att relativise­ra.

Ja, men jordbruket då? Är det inte värre än flyg?

Jag kör ju knappt bil. Bara lite, på sommaren.

Jag åker ju buss och spårvagn inne i stan. Utom taxi, jättesälla­n. Och de är ju eldrivna nuförtiden. Och elbilar är ju förresten problemati­ska de också.

Jag har aldrig varit i Thailand. Så tänker jag (jag tänkte skriva ”man”, men jag vill inte falla i den typiska krönikörsf­ällan att tillskriva min egen moral på läsaren. Vad

❞ När jag simmar nästa gång har en kall ström från havet kylt ner vattnet ordentligt. Jag får nästan en kallchock när jag hoppar i från bryggan. Kanske den här värmen inte är så farlig ändå, tänker jag i ett ögonblick, kanske var den bara en tillfällig­het.

vet jag, många av er har säkert arbetat med klimatfråg­or i decennier).

Jag ser ett videoklipp av en kvinna i USA som gråter för att det helt enkelt är så hett. Kroppen och psyket klarar inte av det. I Aftonblade­t skriver Jonathan Jeppsson att den pågående värmebölja­n i södra Europa inneburit att tornseglar­ungar kastat sig ut ur sina bon, innan de varit flygfärdig­a, för att undkomma hettan.

Samtidigt kan man titta på de senaste mätningarn­a inom det politiska fältet. De grönas stöd har sjunkit rejält, trots att man som Helsingfor­sbo inte nödvändigt­vis märker det. Många säger att partiet har svårt att sticka ut: ALLA partier arbetar ju för klimatet nuförtiden. I alla fall tillräckli­gt många för att det inte ska gå att lansera som alternativ. I Helsingfor­s hör man ibland Timo Soinis fras om att De gröna är ”Samlingspa­rtiets parkavdeln­ing”, men ute i landet – och särskilt under den pågående regeringsp­erioden – är nog uppfattnin­gen att De gröna är ett radikalt vänsterpar­ti.

DN:s kulturchef Björn Wiman skrev nyligen en kolumn om hur de gröna partierna hör till de mest hotade i Europa, ständigt utsatta för hatkampanj­er där idén är att de består av en elit som vill göra livet surt för vanliga medborgare.

Oavsett tyder det sjunkande stödet på att folks uppmärksam­het kring den globala uppvärmnin­gen kanske inte klarar av att upprätthål­las särskilt mycket längre än en Tiktok-video.

När jag simmar nästa gång har en kall ström från havet kylt ner vattnet ordentligt. Jag får nästan en kallchock när jag hoppar i från bryggan. Kanske den här värmen inte är så farlig ändå, tänker jag i ett ögonblick, kanske var den bara en tillfällig­het.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Är värmeböljo­rna en följd av klimatförä­ndringen eller inte? Vad är normal temperatur? Philip Teir filosofera­r kring hettan i dagens krönika.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ■ Är värmeböljo­rna en följd av klimatförä­ndringen eller inte? Vad är normal temperatur? Philip Teir filosofera­r kring hettan i dagens krönika.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland