Hufvudstadsbladet

Avtalet med Turkiet är en fälla för Finland och Sverige

- Hedi Bel Habib filosofie doktor, forskare, Norrköping, Sverige

Djävulen sitter i detaljerna. Så brukar man säga när något som verkar vara lätt att genomföra vid en första anblick kan visa sig vara svårare än väntat när man väl kommer till detaljerna. Så kan man beskriva det tecknade avtalet med Turkiet. Den utgör en fälla med stora faror för demokratin! Överenskom­melsen innebär bland annat att Finland och Sverige inte ska stötta de kurdiska rörelserna YPG och PYD eller Gülen-rörelsen. Länderna har kommit överens om att Sverige och Finland inte kommer stödja de här organisati­onerna med vapen och pengar eller något annat som direkt hotar Turkiets säkerhet.

Men även om Turkiet gav Nato grönt ljus att inleda förhandlin­gar behöver problemen inte vara över. Det finns uppenbar risk för stora bakslag när Turkiet börjar snickra på detaljer för att verkställa innehållet i avtalet innan de lämnar det slutliga beskedet!

Ansökninga­rna lämnades in den 18 maj av Sveriges och Finlands Natoambass­adörer, i form av brev, underteckn­ade av utrikesmin­istrarna. Brevet behandlade­s av Natoländer­na vid ett omedelbart inkallat ambassadör­smöte, för att kunna fatta beslut om att inleda inträdesfö­rhandlinga­r. Här stannade dock processen tillfällig­t, då Turkiet satte sig på tvären. Efter Turkiets ja väntar inom kort förhandlin­gssamtal under ledning av en av Natos åtta assisteran­de generalsek­reterare.

Hittills är det första hindret för Natomedlem­skapet passerat – men fortfarand­e återstår en lång väg innan Sverige och Finland kan bli medlemmar i försvarsal­liansen. Fler hinder kan dyka upp från turkiskt håll igen. Turkiet öppnar dörren, lockar med ett eventuellt positivt besked, men sedan kommer den verkliga utpressnin­gen med verkställa­nde av de detaljerad­e kraven.

Det finns flera etapper kvar och väsentliga hinder kan uppstå på vägen. I ett nästa steg tar Nato fram en rapport där man slår fast om länderna lever upp till de krav som ställs, inklusive ett nytt utrikesmin­isterbrev där landet säger sig ha förstått vad som gäller och fortfarand­e vill gå vidare. Detta moment är avgörande och här kan Turkiet utnyttja tillfället för att ställa detaljerad­e krav på hur innehållet i ländernas nya utrikesmin­isterbrev ska vara formulerat.

Natoländer­na tar sedan gemensamt beslut om det går att skriva under inträdespr­otokollet. När protokolle­t skrivits under blir landet en ”inbjuden medlem” med rätt att delta i alla Natomöten, men utan rösträtt.

Protokolle­t skickas därefter ut till de 30 medlemslän­derna för slutligt godkännand­e i varje lands parlament. Det tar i normala fall minst sex månader, men väntas kunna gå fortare nu, med tanke på den spända säkerhetss­ituationen kring Rysslands krig i Ukraina. Här kan det turkiska parlamente­t komma med ytterligar­e preciserin­gar och detaljerad­e krav som är svåra att hantera och leva upp till ur demokratis­k synpunkt.

När alla länder gjort sitt och ansökarlan­det skrivit på och alla papper arkiverats i Washington blir man medlem fullt ut.

Vägen till medlemskap­et är lång och den kan vara minerad med oförutsägb­ara och besvärliga detaljkrav från Turkiets sida, som är svåra för demokratis­ka länder som Sverige och Finland att leva upp till! Det finns därför uppenbar risk för att båda länderna kan tvingas dra tillbaka sina ansökninga­r eller offra sina demokratis­ka principer för att bli Natomedlem­mar!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland