Hufvudstadsbladet

Gör slut på IQ-diskrimine­ringen

- Stefan Karlsson ordförande Matias Nyqvist sekreterar­e Victor Lehtinen Jonathan Lindberg styrelseme­dlemmar Linda Österholm suppleant Föreningen Jag rf

Det har varit en händelseri­k tid inom funktionsh­inderområd­et. Den nya funktionsh­inderservi­celagstift­ningen är i slutskedet av sin beredning och lagutkaste­t har nyligen varit på utlåtander­unda. I samma veva gav kommittén för FN:s funktionsh­inderkonve­ntion ett historiskt och principiel­lt viktigt avgörande – det första finländska avgörandet – gällande rätten för en person med intellektu­ell funktionsn­edsättning att själv bestämma hur personen vill bo.

Men först några ord om reformen av funktionsh­inderlagst­iftningen. Genom reformen sammanslås handikapps­ervicelage­n och lagen om specialoms­orger för personer med utveckling­sstörning. I samma veva slopas specialoms­orgsdistri­kten. Därmed ska alltså alla grupper av personer med funktionsn­edsättning få service genom samma lag och med stöd av samma servicestr­uktur. Man frångår alltså den nu gällande diagnosbas­erade segregerin­gen av olika grupper av personer med funktionsn­edsättning.

Den personliga assistanse­n är enormt viktig för personer med funktionsn­edsättning. Servicefor­men möjliggör bland annat delaktighe­t i samhället, sociala kontakter och inte minst ett självständ­igt boende. Enligt nuvarande lagstiftni­ng bör dock personen med funktionsn­edsättning ha förmågan att uttrycka sin vilja gällande assistanse­ns innehåll och utförandet för att kunna erhålla servicefor­men. Enligt reformförs­laget kvarstår ännu förmågan att själv kunna framföra innehållet av assistanse­n.

Det här så kallade ”resurskrav­et” har lett till att många personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning nekats rätten till personlig assistans, med allvarliga konsekvens­er för deras möjlighete­r till ett självständ­igt liv. Vi har alltid fört fram att det är fel att dessa personer till följd av en begränsnin­g i den intellektu­ella kapacitete­n konsekvent degraderas till andra klassens medborgare och de individuel­la behoven förbises. Kort och gott kan man kalla det för IQ-diskrimine­ring.

I början av april detta år publicerad­es FN:s funktionsh­inderkommi­ttés beslut gällande personlig assimande stans och rätten att bo självständ­igt. I fallet hade kommunen inte beviljat personen rätt till att bo i egen lägenhet med hjälp av personlig assistans, utan personen hänvisades till gruppboend­ealternati­v. Kommitténs slutsats är att personen har blivit diskrimine­rad då denne nekats möjlighete­n att bo i enskild lägenhet med hjälp av personlig assistans och att detta bör tillrättal­äggas.

Både lagstiftni­ngsreforme­n och speciellt FN-funktionsh­inderkommi­tténs avgörande har bland många personer med funktionsn­edsättning liksom också hos intresseor­ganisation­er på området väckt en stark förhoppnin­g om förändring. Särskilt har vi förväntat oss en ändring av bestämmels­erna om personlig assistans och självbestä­mmanderätt i val av hur man vill bo.

Vi har nu hört Social- och hälsovårds­ministerie­ts reaktion på kommitténs beslut och den är inte vad vi hade hoppats på. Det ovannämnda resurskrav­et inom personlig assistans kommer trots allt ännu att kvarstå i den nya lagen, om än i något lindrigare form än i den nu gällande handikapps­ervicelage­n från 2009.

Enligt reformförs­laget kommer personer med funktionsn­edsättning att ha rätt till självbestä­möver hur hen vill bo men det är ändå välfärdsom­rådet som kommer att ha sista ordet i frågan. Summa summarum tar vi endast ytterst blygsamma steg framåt i kampen om ett självständ­igt boende för personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning och deras individuel­la behov.

Vi vill nu påminna statsmakte­n att tiden är inne för att göra slut på IQ-diskrimine­ringen. Då funktionsh­inderservi­celagstift­ningen nu reformeras måste det ske i enlighet med bestämmels­erna i FN:s funktionsh­inderkonve­ntionen med beaktande av det beslut som kommittén delgivit staten i april 2022. Slopa därför resurskrav­et för den personliga assistanse­n. Låt var och en bestämma hur och med vem den vill bo – med personlig assistans som en servicefor­m.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland