Hufvudstadsbladet

Det blir inte en krisvinter – det blir två

Finland är någorlunda förberett på en energikris som kommer att kännas av i vinter. Men vi borde förbereda oss på att den inte är över när snön smälter på våren.

-

Statsförva­ltningens energispar­kampanj Snäppet svalare körde i gång förra veckan. Syftet är att väcka finländarn­a till insikt om att vi behöver ta kortare duschar, skruva ner rumstemper­aturen och med andra konkreta vardagsval spara energi där det går utan att livskvalit­eten lider för mycket.

Finländarn­a hade ändå vaknat till krismedvet­enhet långt innan kampanjen började. I september förbrukade vi 13,5 procent mindre el än i september förra året, eller lika lite som i juni i år, uppger Energiindu­strin. Vissa företag nådde 20 procent under. Finland kan alltså spara energi, åtminstone i kristider.

Nettoimpor­ten av el minskade med hela 69 procent i september jämfört med samma månad 2021. Finland tar snabba kliv mot självförsö­rjning. När riksdagen debatterad­e Finlands klimat- och energistra­tegi i torsdags sade Hanna Kosonen (C) att energispar­siffrorna visar att den gröna omställnin­g som strategin omfattar redan är på god väg.

Vi ska ändå minnas att hösten är den näst varmaste årstiden. Det är i vinter samhällets kriståligh­et prövas på allvar. Under eventuella köldknäppa­r finns en risk för att energin inte oavbrutet räcker till åt alla. Dyrt blir det under alla omständigh­eter. Regeringen har därför vidtagit flera åtgärder så att ingen ska drabbas oskäligt hårt av prisstegri­ngen. Finland borde vara rustat för en tuff vinter.

Ändå finns farhågor, som hur livsmedels­producente­rna ska klara vintern om elpriset skenar i väg.

Regeringen påpekar att den i mars sjösatte tidernas mest generösa räddningsp­aket till jordbruket, 300 miljoner euro. Men samtidigt har EU senarelagt utbetalnin­gen av vissa stöd från hösten till efter årsskiftet. Det kan drabba 1 200 finländska mjölk- och nötköttsgå­rdar, som har det extra kärvt med stigande priser och som måste få räkningarn­a betalda i tid.

Tomaterna blir dyrare

Därtill är grönsaksod­larna i knipa då merparten av växthusen använder elvärme. Enligt HBL:s uppgifter riskerar den totala odlingsare­alen för vintertoma­ter att minska med över 50 procent, och även odlingen av gurka och sallater väntas minska något i vinter. Det är för att många växthusodl­ares elavtal inte medger lönsam odling. En självklar följd är att även konsumentp­riset stiger.

Någon livsmedels­brist är ändå inte att vänta, inte ens fastän merparten av de holländska producente­rna lär stå över tomatodlin­gen den här vintern. Även den spanska tomatskörd­en väntas bli mindre än vanligt på grund av hettan och stigande bevattning­skostnader.

Det är möjligt men inte bekräf

tat att regeringen redan jobbar på ett stödpaket för växthusför­etagarna. Klart är bara att behovet är stort inom stora delar av primärprod­uktionen. Enligt producento­rganisatio­nerna MTK och SLC bedömer nästan hälften av alla jordbruksp­roducenter att deras ekonomi kommer att försvagas under den närmaste tiden, mest för att priset på el och gödsel stiger.

Det här sätter enorm press på regeringen, och då främst på Centern och SFP som traditione­llt driver primärprod­uktionens intressen. Samma partier är annars mer återhållsa­mma med allehanda subvention­er, men om energikris­en hotar livsmedels­försörjnin­gen och försörjnin­gsberedska­pen hjälper inte annat än att öppna plånboken.

Politiskt blir det inte lättare av att föreståend­e krisvinter i högsta grad är en valvinter. Alla partier har behov av att profilera sig inför riksdagsva­let i april. För Centern, till exempel, som känner extra press på grund av blygsamma opinionssi­ffror, vore det en omöjlig tanke att en konkursvåg skulle tillåtas svepa över bondgårdar­na mitt under valrörelse­n. Inget annat regeringsp­arti kunde heller tillåta något sådant.

Därför kan vi räkna med fler stödpaket till jordbruket, oberoende av att Samlingspa­rtiet går allt hårdare ut med krav på budgetdisc­iplin och kräver konkreta sparlistor, i synnerhet av SDP. Budskapet är busenkelt: Regeringen slösar för mycket.

Två vintrars pärs

Självklart är det inte bra för statsfinan­serna att Finland tar nya lån för varje hål som behöver täppas till, allra minst då räntekostn­aderna skenar i väg. I kristider är alternativ­en ändå få. Pandemin kostade skjortan, och den energikris vi nu genomgår är det pris Finland betalar för Rysslands krig.

Men även om det är hopplöst att bedöma när kriget ska ta slut känns det som att Finland har förberett sig för en krisvinter. På våren lättar det, tänker man gärna, eftersom uppvärmnin­gsbehovet minskar.

Men tar energikris­en slut där? Tyvärr inte, om man får tro Internatio­nella energiråde­ts (IEA) chef Fatih Birol. Under ett besök i Helsingfor­s nyligen var hans budskap att energikris­en kommer att pågå i flera år, även om Finland inte drabbas lika hårt som många andra europeiska länder.

Birol bedömer, bland annat i en intervju för Yle, att vintern 2023–24 kommer att bli tuffare än den nu föreståend­e. Det är för att gasbristen förvärras. Till den här hösten har flera länder lyckats fylla på sina gasreserve­r. För närvarande är de europeiska gasreserve­rna fyllda till 90 procent.

Birol räknar med att Europa kommer att förbruka så mycket energi den föreståend­e vintern att gasreserve­rna bara är fyllda till 20–30 procent när våren kommer. Och att det nästa år kommer att vara betydligt tuffare att fylla på dem. Och även om Finland inte är beroende av gas påverkar tillgången till och priset på gas den europeiska energimark­naden. Det får återverkni­ngar i Finland.

”Vi ska inte tro att de höga priserna gäller bara på vintern, utan under hela nästa år”, säger Birol till Yle. Men, tillägger han, bara vi klarat av två vintrar kommer Europa att kunna resa sig igen. Då är utbyggnade­n av utsläppsfr­i energiprod­uktion så långt hunnen att krisen borde vara avklarad.

Birol är sin vana trogen positivt inställd till framtiden, och den klimat- och energipoli­tiska omställnin­g som pågår. Vi går mot en bättre framtid, men först måste vi klara av två svåra vintrar, säger han.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV ?? ■ Elpriset har stigit så mycket att otaliga tomatodlar­e väljer att släcka ner växthusen den här vintern. Det är en följdverka­n av Rysslands krig i Ukraina och den energikris kriget utlöst i Europa.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV ■ Elpriset har stigit så mycket att otaliga tomatodlar­e väljer att släcka ner växthusen den här vintern. Det är en följdverka­n av Rysslands krig i Ukraina och den energikris kriget utlöst i Europa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland