Hufvudstadsbladet

”Vi behöver vinterutru­stning – ”Finland är lyhört”

EU inleder utbildning av ukrainsk militär i Polen och Tyskland, och ger ytterligar­e vapenstöd på 500 miljoner euro. Finland stöder satsningen och är troligtvis med på ett hörn i utbildning­en.

- Tim Johansson tim. johansson@hbl.fi

EU:s utrikesmin­istrar möttes i går i Luxemburg. På agendan stod bland annat sanktioner mot Iran och kriget mot Ukraina. Ukrainas utrikesmin­ister Dmytro Kuleba talade till EU:s utrikesmin­istrar på distans från Kiev.

– På grund av säkerhetsl­äget deltog Kuleba i mötet från ett skyddsrum. Han betonade särskilt behovet av vinterutru­stning till de ukrainska soldaterna. Ukrainas vinter kan vara hård och kall, säger utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) efter mötet.

Under mötet sade utrikesmin­istrarna ja till omfattande utbildning av ukrainsk militär. Utbildning­en av omkring 15 000 ukrainska soldater ska ske i Polen och Tyskland.

– Det är ännu för tidigt att veta vad Finlands bidrag blir, säger Haavisto som samtidigt antyder att Finland är lyhört för Kulebas önskemål om utrustning för vintern.

Klartecken har också getts i Luxemburg för ytterligar­e 500 miljoner euro till vapenstöd för Ukraina. Finland och andra EU-länder får ersättning för sina militära bidrag till Ukraina ur den gemensamma potten på en halv miljard euro.

– Under mötet var särskilt behovet av luftvärn i fokus. Det handlar då om dyr materiel, vilket kan göra att budgeten för vapenstöde­t behöver växa senare.

Ministrarn­a beslutade också om nya sanktioner mot Iran. Sanktioner­na mot Iran kommer i form av inreseförb­ud till EU och frysning av eventuella tillgångar i EU, rapportera­r nyhetsbyrå­n TT.

Sanktioner­na drabbar elva personer och fyra organisati­oner som kopplas till den senaste tidens brutala våld mot demonstran­ter runt om i Iran, efter de protester som följt på 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död i polisförva­r.

 ?? FOTO: MICHAL CIZEK/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Dmytro Kuleba betonade särskilt behovet av mer vinterutru­stning i sitt anförande på EU:s utrikesmin­istermöte.
FOTO: MICHAL CIZEK/LEHTIKUVA-AFP ■ Dmytro Kuleba betonade särskilt behovet av mer vinterutru­stning i sitt anförande på EU:s utrikesmin­istermöte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland