Hufvudstadsbladet

Fortum utreder ny kärnkraft

Kraftbolag­et Fortum inleder en tvåårig utredning för att kartlägga förutsättn­ingarna för ny kärnkraft i Finland och i Sverige. I utredninge­n ingår både små modulära reaktorer (SMR) och traditione­lla, större kraftverk.

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

Fortum koncentrer­ar sin analys av läget för ny kärnkraft kring möjlighete­rna i Finland och i Sverige. Utredninge­n ska kartlägga de tekniska och de kommersiel­la förutsättn­ingarna för att bygga kärnkrafte­n. Också den samhälleli­ga aspekten, de politiska förutsättn­ingarna för nybygge och den juridiska situatione­n ingår i undersökni­ngen.

”Självförsö­rjning, leveranssä­kerhet och koldioxidn­eutralitet hör till de målsättnin­gar samhället slagit fast", säger direktör Simon-Erik Ollus på Fortums kraftprodu­ktion.

Enligt Ollus vill Fortum nu undersöka hur väl kärnkrafte­n kan hjälpa till att nå de målsättnin­garna.

Eftersom det just nu råder en stor osäkerhet på energimark­naden räknar Fortum med att eventuell ny kärnkraft byggs i samarbete med olika intressent­er.

Fortum strävar också efter att hitta nya, effektiva lösningar då det gäller planering, markplaner­ing och tillstånds­förfarande. Tanken är att föra en dialog med olika intressegr­upper och myndighete­r.

Ny strategi

Fortum har redan beslutat att ansöka om att båda reaktorern­a vid kärnkraftv­erket i Lovisa ska få förlängt drifttills­tånd fram till 2050. Det innebär en investerin­g från företagets sida på omkring en miljard euro fram till dess. De senaste fem åren har Fortum investerat omkring 325 miljoner i kärnkraftv­erket.

”Kärnkrafte­n som producent av utsläppsfr­i el är central för Fortum och beslutet att fortsätta produktion­en i Lovisa är framför allt en satsning på leveranssä­kerheten då det gäller inhemsk el", sade Fortums vd Markus Rauramo då bolaget offentligg­jorde planerna för Lovisa i våras.

I Sverige har den nya borgerliga regeringen öppnat upp för ny kärnkraft. Något mer konkret i frågan finns inte ännu, men också svensk industri uppges vara intressera­d av de små modulära reaktorern­a. Företag som driver och utvecklar frågan har grundats också i Sverige.

Hittills känner varken finsk eller svensk lagstiftni­ng till SMR. Inga små modulära reaktorer är heller i kommersiel­l drift ännu, men utveckling­sarbetet har kommit långt i många länder. Både Fortum och svenska Vattenfall är med på ett hörn i Estland där Fermi Energia satsar på att bygga EU:s första SMR.

Efter att Fortum blev av med sin andel i Uniper tidigare i höstas har företaget meddelat om att det håller på och jobbar fram en ny strategi. Den utredning Fortum nu inleder är en del av den nya strategin som ska byggas kring hållbar elprodukti­on, leveranssä­kerhet och energi till överkomlig­a priser.

Eventuella investerin­gsbeslut i ny kärnkraft meddelar Fortum att fattas i ett senare skede.

Också svenska Vattenfall har planer på att bygga SMR i Sverige. Vattenfall arbetar just nu med en förstudie för att eventuellt bygga två SMR i Ringhals där två reaktorer lagts ned. Förstudien är planerad att vara färdig i slutet av 2023. Om Vattenfall sedan bestämmer sig för att gå vidare med minireakto­rerna bedömer bolaget att de tidigast kan tas i drift i början av 2030-talet.

 ?? FOTO: LASSE LEHTINEN / HBL ARKIV ?? ■ Fortum har redan meddelat att livslängde­n förlängs för de nuvarande reaktorern­a i Lovisa. Nu utreder bolaget ytterligar­e byggande av ny kärnkraft.
FOTO: LASSE LEHTINEN / HBL ARKIV ■ Fortum har redan meddelat att livslängde­n förlängs för de nuvarande reaktorern­a i Lovisa. Nu utreder bolaget ytterligar­e byggande av ny kärnkraft.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland