Hufvudstadsbladet

Stark dollar förvärrar livsmedels­krisen

-

Den globala livsmedels­krisen förvärras snabbt när importörer i utsatta länder inte kan betala för sig på grund av den snabbt stigande dollarkurs­en. Stora leveranser fastnar i hamnar och dirigeras så småningom om till nya destinatio­ner.

Dollarsmäl­len hamnar ovanpå problemen med högre räntor och ovanligt höga transport- och råvarupris­er – samt leveransst­örningarna på grund av Ukrainakri­get. Problemet förvärras ännu mer i länder som börjar få ont om dollar i centralban­kens reserver, vilket gör det allt svårare för importörer med inhemsk valuta i kassan att få fram dollar för att köpa loss sina beställnin­gar av matvaror från utlandet.

– De har inte råd. De kan inte betala för råvarorna. Det pågår nu, på många håll runt om i världen, säger Alex Sanfeliu, global handelsche­f på den stora spannmålsl­everantöre­n Cargill.

Varnar för katastrof

Internatio­nella valutafond­en (IMF) och FN:s livsmedels­organ World Food Programme (WFP) har varnat för en katastrof och USA:s finansmini­ster Janet Yellen har efterlyst mer bistånd för att säkra livsmedels­försörjnin­gen för de svagaste länderna.

WFP varnar för att vi står inför den värsta livsmedels­krisen i modern historia.

Ghanas valuta, cedin, har rasat 44 procent mot dollarn hittills i år. Detta gör att trenden med billigare livsmedels­priser på världsmark­naden under det gångna halvåret inte märks av alls i landet – tvärtom. Allt blir snabbt betydligt dyrare och nu flaggas det för att det kommer bli brist på livsmedel till jul i det västafrika­nska landet.

– Dollarn äter upp vår cedi och vi befinner oss i en hopplös situation, säger Samson Asaki Awingobit, chef på Ghanas handelsför­ening.

Stoppade leveranser fyller även paktistans­ka hamnar, vilket snabbt trycker upp priserna på livsmedel i det översvämni­ngsdrabbad­e landet.

"Vi har aldrig sett något liknande"

Och från Egypten, en av världens största importörer av vete, kommer rapporter om att 80 procent av landets mjölproduc­enter stoppat kvarnarna då det saknas råvaror sedan 700 000 ton spannmål fastnat i landets hamnar.

I Bangladesh räknar samtidigt konglomera­tet Meghna Group of Industries med att man måste dra ned på veteimport­en med 20 procent i år till följd av den dyra dollarn, enligt inköpschef­en Taslim Shahriar.

– Valutaturb­ulensen skapar stora förluster för företaget. Vi har aldrig sett något liknande, säger han.

 ?? FOTO: MUHAMMAD SAJJAD/TT-AP ?? ■ Översvämni­ngsdrabbad­e Pakistan är ett av många länder där livsmedels­importen tvärnitat på grund av den dyra dollarn. Arkivbild.
FOTO: MUHAMMAD SAJJAD/TT-AP ■ Översvämni­ngsdrabbad­e Pakistan är ett av många länder där livsmedels­importen tvärnitat på grund av den dyra dollarn. Arkivbild.
 ?? FOTO: OLIVIER ASSELIN AP/TT ?? ■ I Ghana räknar många med en akut livsmedels­brist till jul. Arkivbild
FOTO: OLIVIER ASSELIN AP/TT ■ I Ghana räknar många med en akut livsmedels­brist till jul. Arkivbild

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland