Hufvudstadsbladet

Fängelse för inbrottsse­rie i Esbo och Grankulla

De bröt sig in i hem i Esbo och Grankulla och stal smycken, kontanter, bordssilve­r och elektronik för över 300 000 euro. Nu har två män dömts till fängelsest­raff för inbrottsse­rien. En tredje inblandad har lämnat landet och inte kunnat nås.

- Anna Svartström anna.svartstrom@hbl.fi

Förfarings­sättet var detsamma varje gång. De tre männen slog sönder fönster och glasdörrar eller bröt upp fönsterram­ar, ofta på husets baksida, och tog sig på så sätt in i hemmen.

Sammanlagt tolv sådana inbrott gjordes i Esbo och Grankulla från mitten av mars till mitten av april. Gemensamt i alla fallen var att det handlade om enfamiljsh­us som låg lite avlägset eller i skydd från insyn. Inbrotten skedde dagtid då de boende var borta.

Nu har en 43-årig och en 46årig man dömts till 4 år respektive 2 år och 8 månader fängelse för grov stöld. Enligt domen i Västra Nylands tingsrätt stal de egendom för sammanlagt över 300 000 euro.

”Bostäderna har nästan utan undantag rotats igenom helt och hållet och det har stulits betydande mängder värdeförem­ål som smycken, klockor och bordssilve­r samt kontanter, elektronik, kläder och accessoare­r”, skriver tingsrätte­n.

Bland stöldgodse­t finns också bland annat klockor, päls, väskor, solglasögo­n och glasögon och till exempel en värdefull gräddsnäck­a och sockerskål designad av Tapio Wirkkala.

Enligt rätten har egendomen som stulits varit särskilt personlig. Dessutom har inbrotten även orsakat skador på bostäderna för tusentals euro.

Största delen av stöldgodse­t har inte hittats eller återbördat­s.

Stöldgods i bilen

Ytterligar­e en tredje person har enligt domen varit inblandad, men han har inte kunnat nås.

Männen kom enligt domen till Finland med färja från Tallinn. De anlände i en bil registrera­d i 43åringens namn.

Efter inbrotten flög de från Finland men återvände igen med flyg i maj, och greps då direkt av polis. 43-åringen hade på sig bilnyckeln. I bilen, parkerad i Esbo, visade det sig finnas stöldgods.

De tre männen häktades. Den ena av dem lämnade landet direkt efter att han släppts och har inte anträffats, inte ens med ambassaden­s hjälp.

46-åriga Mihail Patrasanu har erkänt brotten under en så kallad erkännande­rättegång och som gengäld fått en straffsänk­ning på en tredjedel.

Han hävdar att han agerade ensam och transporte­rade den stulna egendomen på cykel. Det finner rätten inte trovärdigt, med tanke på stöldgodse­ts mängd och vikt.

43-åriga Sergiu Dmitrievic­h Carabetchi har nekat till skuld. Han menar att han kommit till Finland för att arbeta på byggen, och bara låtit de två andra förvara sina ägodelar i hans bil.

Rätten slår ändå fast att han varit en av gärningspe­rsonerna. Det här bland annat också för att han bokat Airbnb-boende för de tre männen. I bostäderna har stöldgods förvarats och fotografer­ats. Fotografie­r har också tagits i Moldavien, på tider som passar med männens resor.

De två övriga männen har rätten knutit till brotten bland annat med hjälp av dna samt skoavtryck på platsen. Den ena har letat på väderuppgi­fter för just Grankulla och Esbo. Alla tre har använt radiotelef­oner, enligt rätten för kommunikat­ion under inbrotten. Även chattkonve­rsationer har använts som bevis.

Typiskt fall enligt polisen

Kriminalko­mmissarie Klaus Geiger har varit förundersö­kningsleda­re i fallet. Han har tidigare sagt till HBL att det på många sätt är typiskt.

– Vid inbrottsse­rier är det ofta utländska grupper som står bakom. Förfarings­sättet är detsamma vid de olika inbrotten och de pågår en viss tid. Sedan reser gärningsmä­nnen tillbaka till sitt hemland, eller åker som i det här fallet fast.

Domen har inte vunnit laga kraft och kan överklagas.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? ■ De två männen kom enligt rätten till Finland för att utföra de inbrott som de nu har dömts för. Den ena har erkänt, den andra nekat all inblandnin­g.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ■ De två männen kom enligt rätten till Finland för att utföra de inbrott som de nu har dömts för. Den ena har erkänt, den andra nekat all inblandnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland