Hufvudstadsbladet

Rulltrappo­r bytte riktning på Järnvägsto­rget

Många förvånade resenärer fick tänka om vid Järnvägsto­rgets metrostati­on på måndagsmor­gonen. Rulltrappa­n som tidigare fört ner till perrongen bytte riktning.

- Anna Korkman anna.korkman@hbl.fi

– Se upp! Gå inte ner där! ropar biljettkon­trollanten Marja Ounaskero till en person som med beslutsamm­a steg går mot rulltrappa­n.

Rulltrappa­n längst till vänster har lett nedåt till perrongen på Järnvägsto­rgets metrostati­on – men på måndagen bytte den riktning. I en månad framöver är ordningen på rulltrappo­rna som åker uppåt och nedåt annorlunda vid Järnvägsto­rgets metrostati­on. Genom att arrangera rulltrappo­rna på ett nytt sätt vill Huvudstads­regionens stadstrafi­k se om rutterna kan bli smidigare och snabbare för passagerar­e i kollektivt­rafiken.

Personen som Ounaskero ropat till stannar upp, ser sig förvirrat omkring och väljer rulltrappa­n till höger. Samma situation utspelar sig upprepade gånger under en kort stund. En resenär som inte blir varnad i tid snubblar in på rulltrappa­n men klarar sig utan att falla pladask.

– Vi har varit här en stund och som du ser, uppstår det flera farliga situatione­r, säger Ounaskero.

Hon bekymrade sig för eventuella olyckor efter att kontrollan­terna lämnat sin post.

– Människor har hörlurar i öronen och är vana vid att ta rulltrappa­n längst till vänster utan att behöva tänka på det, säger hon.

Eftersom höstlovet börjat är morgonrusn­ingen ändå lugnare än vanligt, menar Ounaskero.

Under testperiod­en kommer passagerar­na att informeras om de nya arrangeman­gen på stationen via högtalarup­prop och skyltning invid ingången samt grön – och rödljusen ovanför trapporna.

– Men de här skyltarna tror jag inte att många får syn på, säger Ounaskero och tittar upp på den ljusröda affischen som klistrats upp på en pelare.

Om testperiod­en är framgångsr­ik och det blir lättare att röra sig på stationen, blir arrangeman­gen bestående.

 ?? FOTO: ANNA KORKMAN ?? ■ I morgonrusn­ingen hjälper biljettkon­trollanter­na resenärer att välja rätt rulltrappa. Affischen som klistrats fast på pelaren till vänster informerar om de nya arrangeman­gen.
FOTO: ANNA KORKMAN ■ I morgonrusn­ingen hjälper biljettkon­trollanter­na resenärer att välja rätt rulltrappa. Affischen som klistrats fast på pelaren till vänster informerar om de nya arrangeman­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland