Hufvudstadsbladet

Kraftig åskfront rev loss hustak i Karis

Vindbyar på uppemot 40 meter i sekunden plågade västra Nyland under natten till måndag. Värst drabbades Hangö, där ett flertal hustak revs loss.

- Bille Sirén bille.siren@hbl.fi

En oförutsedd åskfront drog in över Finlands sydkust natten mot måndagen. En vindby på 39,2 meter i sekunden uppmättes vid Hangö udd – vilket kan vara den starkaste vindstyrka­n som någonsin uppmätts där.

Även i östra Nyland blåste det hårt. På Emsalö i Borgå uppmättes vindbyar på över 32 meter i sekunden.

Vid midnatt under natten mot måndagen twittrade Meteorolog­iska institutet att ”en kraftig åskfront närmar sig Finland västerifrå­n”, och att byig vind på över 35 meter i sekunden kan förekomma i fronten.

Räddningsv­erket i västra Nyland hade hela 110 uppdrag på området från Esbo i öst till Hangö i väst. De flesta inträffade mellan midnatt och klockan 3 på natten och handlade om att röja träd som fallit på vägar, fordon, gårdar och telefon- och ellinjer. De flesta av dem hade förts bort innan morgontraf­iken kom i gång.

– Utöver hård vind förekom det kraftiga regn och åskfronter. Vi har sett sådant här förr, det motsvarar en lite kraftigare höststorm, säger räddningsv­erkets presstjäns­t till HBL.

Den mest anmärkning­svärda olyckan skedde i Karis, där hundra kvadratmet­er plåttak lossnade från ett bostadshus och blev hängande över huskanten. Den undre delen av taket förblev ändå helt och därför undvek huset vattenskad­or.

Räddningsv­erket påpekar att det är markägaren­s uppgift att röja undan träd som fallit, om det inte orsakar någon fara. Om någon eller något däremot riskerar skada ska man ringa nödnumret 112.

Jourhavand­e meteorolog Tuukka Keränen vid Meteorolog­iska institutet säger att enstaka regnskurar är att vänta på tisdag, men generellt ser det ut att bli uppehållsv­äder fram till fredag.

 ?? FOTO: BENJAMIN LUNDIN, HARALD GRÖNSTRAND ?? ■ Stormen rev loss plåttak i Karis och ruskade om Hangö under natten.
FOTO: BENJAMIN LUNDIN, HARALD GRÖNSTRAND ■ Stormen rev loss plåttak i Karis och ruskade om Hangö under natten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland