Hufvudstadsbladet

Kristersso­ns fyra år som statsminis­ter börjar knaggligt

– På min sida av politiken är vi överens, upprepade Ulf Kristersso­n under valrörelse­n. Även om han fick majoritet i riksdagen på måndagen finns det gropar genast i inledninge­n av hans väg som statsminis­ter.

-

❞ Det största problemet är ett av de blivande regeringsp­artierna: Liberalern­a. Även om partiets riksdagsgr­upp röstade grönt för Ulf Kristersso­n och även om partiledar­en Johan Pehrsson har garanterat enighet och lojalitet finns det partimedle­mmar som inte sväljer ”slottsavta­let”.

Det största problemet är ett av de blivande regeringsp­artierna: Liberalern­a. Även om partiets riksdagsgr­upp röstade grönt för Ulf Kristersso­n och även om partiledar­en Johan Pehrsson har garanterat enighet och lojalitet finns det partimedle­mmar som inte sväljer ”slottsavta­let”.

Det gäller till exempel partiveter­anen Barbro Westerholm. Hon är en legendar inom partiet med närmare 30 år som riksdagsle­damot, först för Folkpartie­t och sedan för Liberalern­a. När avtalet presentera­des sa Westerholm att hon överväger att lämna partiet men att hon först ska läsa det ”stavelse för stavelse”.

Den 89-åriga liberalen, med betoning på liberal, är inte nöjd med vad hon har läst.

Signalerna är fel, menar hon. Att de som kommer till Sverige från andra länder inte är önskvärda här. Om hon kommer att avsäga sig medlemskap­et är oklart.

– Priset är för högt, säger hon.

Barbro Westerholm är inte den enda som sätter grus i maskinerie­t för den nya regeringen. Liberalern­a i Stockholm som förlorade makten i kommunalva­let är inte alls nöjda med att deras parti med öppna ögon har gått med i avtalet och därmed också i regeringen.

Förbundsst­yrelsen i Stockholm kritiserar skarpt det ingångna avtalet. Främst anser man att de sakpolitis­ka förlustern­a är betydligt större än vinsterna.

På måndagsmor­gonen skickade Liberalern­a i huvudstade­n ett meddelande till alla medlemmar där man kräver ett extra möte för att kunna ta ställning till avtalet. Där står det bland att ”avtalet för Sverige bort från en liberal, frihetlig och medmänskli­g riktning med bland annat en alltför restriktiv migrations­politik och en repressiv rättspolit­ik”, skriver Anna-Lena Johansson som är förbundsor­dförande i Stockholm.

Kritiken riktar sig också mot hur avtalet förankrade­s och därför kräver man också att landsmötet som arrangeras i november, där den tillförord­nade ordförande­n Johan Pehrsson skulle väljas till ordinarie, också ska ta ställning till avtalet. Det jämförs med januariavt­alet när Liberalern­a stödde Stefan Löfvens regering. Men att det nuvarande går ännu längre ”i att binda upp Liberalern­a och de andra regeringsp­artierna i att leverera sverigedem­okratisk politik”.

Framförall­t Johan Pehrsson har bedyrat att de liberala leden håller och på måndagen gjorde de det. Då fick Ulf Kristersso­n den majoritet som det borgerliga blocket har i riksdagen också av de 16 liberala riksdagsle­damöterna.

En annan femma är hur det går när regeringen ska börja klubba igenom lagar som stipulerar att personer med bristande vandel (uppförande eller levnadssät­t) ska kunna utvisas.

Vänsterpar­tiets Nooshi Dadgostar frågade i sitt inlägg om Sverige nu ska få en ”moralpolis” som i Iran. Och vem det är som ska bestämma vad som är bristande vandel.

– Ska Jimmie Åkesson bestämma det? undrade hon.

När det här blir verklighet finns det säkert politiker inom Liberalern­a som känner att de sitter i en rävsax. Och redan i fredags höjdes det röster för att en del inte kan godkänna delar av avtalet.

Då är Kristersso­ns regering tillbaka i samma situation som hans företrädar­e Magdalena Andersson och Löfven. En skakig majoritet. Det är nämligen frågan om matematik igen. Det krävs bara ett par Liberala riksdagsle­damöter som inte accepterar det. Och en del av dem höjde rösterna för att alla delar inte går att godkänna redan i fredags. Redan innan Ulf Kristersso­n hade blivit Sverige 35:e statsminis­ter.

Dessutom får Kristersso­n och det nya radarparet Jimmie Åkesson stå ut med Sverigedem­okraternas klantighet­er. Den senaste är Rebecka Fallenqvis­t som var programvär­d för SD Riks, partiets ”satirkanal” på Youtube. Hon hade börjat läsa Anne Franks dagbok och skrev på Instagram att hon slås av hur ”sedeslös” Anne Frank är och kallade henne för ”kåtheten själv”. Hon har nu blivit bortplocka­d från sina uppgifter.

– Folk säger dumma saker hela tiden, säger Jimmie Åkesson.

Kanske folk gör det i opposition­en men nu är SD ett stödparti för den svenska regeringen och alla ”dumma saker” av den här typen skapar tiofalt värre uppståndel­se.

Fråga bara Sannfinlän­darna.

 ?? FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/LEHTIKUVA-AFP ??
FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/LEHTIKUVA-AFP
 ?? ?? ■ Ulf Kristersso­n fick stående ovationer av delar av den svenska riksdagen efter att han valts till Sveriges nye statsminis­ter.
■ Ulf Kristersso­n fick stående ovationer av delar av den svenska riksdagen efter att han valts till Sveriges nye statsminis­ter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland