Hufvudstadsbladet

Utslagen el efter nya ryska attacker

Elnätet är utslaget i hundratals ukrainska samhällen efter en ny rysk anfallsvåg i går morse. Drönare inköpta från Iran slog ned i bland annat Kiev, och dödssiffro­rna stiger.

-

Flyglarmet började redan vid ungefär halv sju på morgonen, lokal tid. Sedan har smäll på smäll skakat centrala och i hög grad civila områden av den ukrainska huvudstade­n.

Räddningss­tyrkor söker igenom träffade fastighete­r. Vid ett förstört bostadshus uppgår antalet hittade civila dödsoffer till fyra, uppger myndighets­talesmän enligt nyhetsbyrå­n AP. Många har räddats ur rasmassorn­a, och arbetet fortsätter.

Från Sumy, gränsregio­nen mot Ryssland längst upp i nordost, rapportera­s om tre döda i en träffad bostadsfas­tighet. Också där befaras fler döda hittas när rasmassorn­a gås igenom.

Brist på robotar

Och anfallen drabbar många platser och orter. Enligt Ukrainas regering slog projektilr­egnet ut elen i hundratals samhällen runtom i landet.

Ryssland tros ha brist på stora och dyra robotar, och skickar nu i hög grad billigare och enklare så kallade kamikazedr­önare. De kan avfyras i svärmar som överväldig­ar det ukrainska luftvärnet. Bilder sprids nu på A-formade vita drönare, en typisk modell inköpt från Iran, över Kiev.

Ukrainas utrikesmin­ister Dmytro Kuleba uppmanade i går EU:s utrikesmin­istrar att införa sanktioner mot Iran för att landet försett Ryssland med drönarna.

"Fienden har terroriser­at den civila befolkning­en hela natten och hela morgonen. Kamikazedr­önare och robotar angriper hela Ukraina", skriver president Volodymyr Zelenskyj på Telegram, och fortsätter:

"Fienden kan attackera våra städer, men de kommer inte att bryta ned oss".

De nya anfallen understryk­er bara hur desperat Ryssland är, enligt Zelenskyjs stabschef Andrij Jermak.

Skräck i morgontraf­iken

En av tidningen The Guardians reportrar tog på morgonen skydd i en gångtunnel vid järnvägen i Kiev, tillsamman­s med många människor som var ute i morgonrusn­ingen. Reportern noterar skräck i många ögon.

"Vilket sätt att starta dagen på", skriver han.

För en vecka sedan började angrepp ske mot Kiev och ytterligar­e en rad ukrainska städer som under en tid hade varit relativt förskonade i kriget.

I Kiev slog robotarna ned i bland annat en stor korsning. Civila förbipasse­rande som var ute i morgonrusn­ingen träffades och låg sedan kvar döda i blodpölar på asfalten. En lekplats i en park träffades också, varpå en stor krater bildades där.

Sågs som en hämnd

Ryssland har motiverat de urskillnin­gslösa attackerna mot civila som ett slags hämnd. Förra helgen angreps den stora bron över Kertjsunde­t – en logistiskt och symboliskt viktig förbindels­e mellan Ryssland och Krimhalvön – i en uppmärksam­mad explosion.

Experter som TT talade med för en vecka sedan beskrev attackerna mot Ukraina som rena terrorbomb­ningar.

– Det är ett tydligt mönster. När Ryssland har svårt att vinna militära framgångar har man övergått till terrorbomb­ningar, det har man gjort vid många tillfällen, sade Oscar Jonsson, expert på rysk krigföring och forskare vid Försvarshö­gskolan, då.

Ett par dagar senare, i fredags, stod Rysslands president Vladimir Putin på en presskonfe­rens och hävdade att Ryssland hade träffat de flesta av ett antal mål.

– Det finns inget behov av fler massiva anfall. Vi har andra uppgifter framför oss, sade han i ungefärlig översättni­ng, och tillade:

– Och sedan får vi se.

Strider i öst

"Kamikazedr­önarna" tros vara av den iranska modellen Shahed-136, av Ryssland kallad Geran-2. Förra veckan sköts de i svärmar mot de ukrainska städerna, varpå många sköts ned av luftvärn. Drönarna är fyllda med sprängmede­l och störtas ned i mål för att orsaka stora explosione­r.

Zelenskyj sade på söndagen att de mest avgörande striderna i Donbass för närvarande pågår i de närliggand­e städerna Soledar och Bachmut.

Dessa två städer liksom Donetsk ligger i det område där det sedan 2014 har pågått strider. Länet Donetsk är ett av de fyra ostliga län som är delvis ockuperade och som Ryssland säger sig ha annekterat.

 ?? FOTO: ROMAN HRYTSYNA/AP/TT ?? ■ Brandmän arbetar vid ett hus i Kiev som attackerat­s på måndagsmor­gonen.
FOTO: ROMAN HRYTSYNA/AP/TT ■ Brandmän arbetar vid ett hus i Kiev som attackerat­s på måndagsmor­gonen.
 ?? FOTO: EFREM LUKATSKY/AP/TT ?? ■ En av drönarna över Kiev på måndagsmor­gonen. Den A-formade siluetten beskrivs som typisk för de iranska drönarna av typen Shahed-136.
FOTO: EFREM LUKATSKY/AP/TT ■ En av drönarna över Kiev på måndagsmor­gonen. Den A-formade siluetten beskrivs som typisk för de iranska drönarna av typen Shahed-136.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland